Licența TVC21, temporar suspendată. Reacția canalului: Decizie neîntemeiată, dar vom continua emisia online

Licența postul de televiziune TVC21 a fost temporar suspendată. Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis suspendarea actelor permisive pentru compania SA „Cotidianˮ, proprietarul postului de televiziune TVC21. Procesul verbal al Consiliului a fost publicat în data de 27 martie, pe pagina Guvernului, transmite IPN.

„În urma examinării documentelor şi informațiilor suplimentare prezentate de către SA „Cotidianˮ, s-a constatat că acestea nu au fost prezentate în mod complet, inclusiv nu au fost susținute prin informații concludenteˮ, se constată în procesul verbal.

Astfel, s-a decis „refuzul aprobării prealabile a investițiilor în domeniile de importanță pentru securitatea statului, cu suspendarea actelor permisive pentru emisiile de televiziune/serviciile audiovizualeˮ, se precizează în document.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a subliniat că „această măsură nu are legătură cu conținutul editorial, emisiunile sau opiniile exprimate de jurnaliști sau invitațiˮ.

Daniel Vodă
a precizat că a fost identificată „o problemă de natură administrativă, care ține de acționarii companiei, care dețin postul TVˮ și „s-a cerut mai multă transparență privind structura de proprietate, aspect care este în vizorul Consiluluiˮ. „Dacă în termen de 60 de zile postul cooperează cu Consiliul și furnizează informațiile cerute despre acționari, atunci situația poate fi clarificată, iar TVC21 își va relua activitatea în regim normalˮ, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Administrația canalului TVC21 a calificat decizia  suspendării licenței drept nefondată și neîntemeiată. Nichita Ramenschii a declarat că „rapoartele financiare ale TVC21 au fost prezentate, redacția nu a beneficiat de granturi sau proiecte externe, și că de 28 de ani canalul a demonstrat că în Moldova se poate face jurnalism independent, de aceea nu este clar pentru cine postul de televiziune TVC 21 prezintă pericol”.

Decizia a stârnit reacții negative în spațiul public și printre formațiuni de opoziție.


Partidul Socialiștilor și-a exprimat indignarea în legătura cu hotărârea Consiliului și a numit-o antidemocratică, menită „să suprime libertatea de exprimare și pluralismul de opiniiˮ. „Închiderea canalului TVC 21 pentru o perioadă de 60 de zile reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor fundamentale ale democrației, o tentativă de a reduce la tăcere vocile independente și un nou pas spre instaurarea unui control total asupra spațiului informaționalˮ, se menționează în comunicatul PSRM.

„Mișcarea Respect Moldova” a comentat că „închiderea încă a unui post de televiziune provoacă îngrijorare în legătură cu starea democrației și dubii privind sinceritatea autorităților în procesul de asigurare a libertății presei și pluralismului mediaticˮ. „Libertatea presei nu este o favoare pe care o acordă puterea, ci un drept fundamental al societățiiˮ, a comentat liderul formațiunii, Marian Lupu.

Unul dintre membrii blocului politic „Alternativaˮ, Alexandr Stoianoglo, de asemenea a criticat decizia de suspendarea a licenței de televiziune TVC21: „Statul nu devine mai sigur când închide televiziuni. Devine doar mai tăcut, mai fricos, mai slab. Pentru că o guvernare care închide televiziuni nu se apără, ci se compromiteˮ, a accentuat Alexandru Stoianoglo.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.