Legea votului uninominal este inechitabilă, Eugen Tomac
Eugen Tomac, candidatul Partidului Democrat Liberal (PD-L) pentru alegerile în Parlamentul României, care a acumulat majoritatea voturilor în R. Moldova, dar nu a a ajuns în Parlament, reclamă că Legea votului uninominal este inechitabilă. Tomac se declară reprezentantul moral al basarabenilor în legislativul de la Bucureşti, transmite Info-Prim Neo.
Tomac a difuzat duminică, 7 decembrie, un mesaj de mulţumire adresat basarabenilor care l-au votat. „Pentru prima data Basarabia începe să conteze în contextul politic românesc. La alegerile din 30 noiembrie, basarabenii au fost chemaţi să-şi aleagă reprezentanţii lor în cele două camere legislative de la Bucureşti. Basarabenii mi-au acordat încrederea lor într-o majoritate absolută. Acest lucru mă obligă să mă consider reprezentantul lor moral la Bucureşti”, se arată în mesajul lui Eugen Tomac.
„Cu toate că Basarabia mi-a acordat un puternic vot de încredere, colegiul uninominal 2 pentru românii din străinătate a fost pierdut la numai câteva voturi rezultate din celelalte secţii de votare din Asia. Procentul maxim obţinut în aceste alegeri mă face să cred că românii din diasporă au sprijinit programul meu politic şi idealurile pentru care lupt”, spune Tomac.
Potrivit lui, legea votului uninominal este inechitabilă, deoarece a făcut o realocare a mandatelor către oameni care s-au clasat pe locurile 3 sau 4, persoane absolut nereprezentative pentru românii din diasporă. „În acest sistem, un candidat care a luat procentul cel mai mare din voturi, pierde prin redistribuire în favoarea unei persoane care a luat de trei ori mai puţine voturi. Cât de credibil va fi acel candidat în faţa alegătorilor din diasporă?”, se întreabă Tomac. El susţine că această lege trebuie urgent modificată pentru ca românii din diasporă să fie reprezentaţi în Parlamentul României într-un mod echitabil.
Deşi nu a câştigat un mandat de deputat, Eugen Tomac este mulţumit că voturile basarabenilor au transformat PD-L în câştigătorul alegerilor parlamentare. Politicianul promite că munca sa în folosul românilor din diaspora şi, în special, al basarabenilor va continua: „Am speranţa că împreună cu preşedintele României, Traian Băsescu, vom reuşi să fim şi mai aproape de Basarabia şi de românii de pretutindeni”.
Noua legislaţie electorală din România a permis românilor din diasporă să-şi aleagă pentru prima dată reprezentanţi în Parlamentul de la Bucureşti. La alegerile din R. Moldova, Eugen Tomac a obţinut 1427 de voturi, candidatul Partidului Naţional Liberal Nicolae Dabija – 961 de voturi, iar candidatul Alianţei Partidului Social Democrat şi Partidului Conservator, Tudor Panţîru – 533 de voturi. Deşi s-a plasat doar pe locul trei, Panţîru a devenit deputat pentru colegiul nr. 2, care include şi R. Moldova, după etapa a II-a de atribuire a mandatelor, în limita mandatelor aferente colegiilor uninominale unde nu s-a realizat majoritatea.