Laureat al premiului Nobel: Libertatea de exprimare, o precondiție a democrației și a păcii

„În timp ce guvernările sunt mereu preocupate de îmbunătățirea trecutului, jurnaliștii încearcă să îndrepte viitorul”, a declarat Dmitri Muratov, redactorul-șef al publicației moscovite „Novaya Gazeta”, cu recenta ocazie de acordare a Premiului Nobel, care a avut loc la Oslo, Norvegia, transmite IPN.

Laureatul a specificat că „eforturile de protejare a libertății de exprimare sunt o precondiție a democrației și a păcii durabile”, urmând să-și consacre premiul, care constituie 1,1 de milioane de dolari, pentru susținerea bolnavilor și a jurnalismului independent.

După un minut de reculegere consacrat persoanelor supuse persecutărilor și jurnaliștilor ruși care și-au dat viața în numele libertății de exprimare, Muratov a propus instituirea unui Tribunal internațional de eradicare a torturii.

Propunerea e un subiect sensibil și în Republica Moldova, având în vedere numeroase rapoarte referitoare atât la starea deținuților în instituțiile specifice ale Republicii Moldova, cât și la încălcarea drepturilor omului în raioanelor necontrolate din stânga Nistrului, care se extind până la răpirea unor persoane.

Vorbind despre rolul jurnalisticii în condițiile presiunii crescânde a statului rus, Dmitrii Muratov a relevat: „Democrația trebuie să fie reabilitată. Scepticismul față de democrație va însemna că țările care au abandonat democrația, vor adopta un dictator, iar unde e dictatură acolo e și războiul. S-o spunem pe șleau: dacă renunțăm la democrație, înseamnă că acceptăm războiul”, a accentuat proaspătul laureat al Premiului Nobel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.