COMUNICAT DE PRESĂ
În perioada 25-27 noiembrie 2024, la Chișinău, Biblioteca Publică Onisifor Ghibu, str. Nicolae Iorga 21, va avea loc Laboratorul Internațional „DO IT TOGETHER!” dedicat dezvoltării conceptului de Parteneriat Public Civic (PPC). Organizat de Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova, împreună cu aliații din societatea civilă - Consiliul Național al Tineretului din Moldova ( CNTM), Centrul de Politici și Reforme ( CPR), Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări Platforma și Centrul de Instruire și Consultanță Organizațională CICO, acest eveniment va reuni aproximativ 45 de profesioniști din domeniul culturii, tineretului, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și administrațiilor publice din Moldova, Croația, Bulgaria și Italia, invitați să împărtășească experiențe și să facă schimb de bune practici în domeniul guvernării participative a infrastructurii publice.
Susținut de către Fondul Noii Democrații, Institutul Cultural Danez și People in Need Moldova, Laboratorul Internațional vine ca un răspuns la nevoia de soluții actualizate, sustenabile și adaptabile pentru gestionarea comună a infrastructurii publice, astfel încât aceasta să fie valorificată în interesul comunităților. Evenimentul abordează două dimensiuni esențiale: dezbateri și ateliere de lucru interconectate, care îmbină schimbul de idei și studiile de caz cu dezvoltarea unei propuneri concrete pentru o Lege privind Parteneriatul Public-Civic în Republica Moldova. Accentul este pus pe necesitatea de a asigura accesul organizațiilor societății civile la spații adecvate pentru desfășurarea activităților de utilitate publică și pe măsuri de conservare și reutilizare a infrastructurii publice neutilizate în beneficiul comunităților.
Programul laboratorului este structurat în trei componente principale, iar participarea la pre-evenimente și la mesele rotunde este deschisă publicului:
- Pre-evenimente (5, 12, 19 și 25 noiembrie, 19:00): O serie de prezentări publice, online și offline, care vor explora bunele practici locale și internaționale privind guvernarea participativă a infrastructurii publice
- Mese rotunde (26 și 27 noiembrie, 10:00 - 13:00): Discuții publice despre promisiunile și dificultățile implementării conceptului PPC, la care vor participa profesioniști din Moldova și din străinătate.
- Atelier de elaborare a conceptului de lege PPC (26 și 27 noiembrie): Sesiuni de lucru dedicate participanților înregistrați în prealabil, unde aceștia vor contribui la redactarea unei propuneri de lege pentru implementarea PPC.
Mai multe detalii despre eveniment și program poate fi găsit pe site-ul Coaliției, sau rețele sociale FB și Instagram
Laboratorul internațional este văzut ca o parte a unui proces de angajament pe termen lung al consorțiului de organizații, care va continua să lucreze la problemele menționate mai sus în lunile următoare și va avea ca rezultat o formă avansată a Legii Parteneriatului Public Civic, care se va concentra pe democratizarea accesului organizațiilor societății civile la infrastructura publică, ceea ce va duce la predictibilitate, sustenabilitate și creșterea capacităților lor de-a atrage fonduri, creșterea accesului la servicii sociale și culturale, revitalizarea și întreținerea spațiilor,publice și la dezvoltarea unui sentiment de coeziune și responsabilitate comunitară și reducerea fenomenului migrației creând oportunități de dezvoltare acasă.
Prin această inițiativă, Coaliția Sectorului Cultural Independent din Moldova și partenerii săi promovează un model participativ de administrare a bunurilor publice, încurajând colaborarea echitabilă și sustenabilă între societatea civilă și autoritățile locale.
Pentru mai multe informații: (+373) 76032494
Email: cscirm@gmail.com