La toamnă autorităţile de la Chişinău intenţionează să găzduiască o conferinţă internaţională la tema dezvoltării post-conflict a R. Moldova
Conflictul transnistrean are şanse de a fi soluţionat până la sfârşitul anului curent, a reiterat preşedintele R. Moldova. Vladimir Voronin a declarat marţi, 22 iulie, în cadrul unei întrevederi cu mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri că există premise reale pentru atingerea acestui scop, transmite Info-Prim Neo cu referire la serviciul de presă al Preşedinţiei.
Şeful statului a anunţat despre intenţia conducerii de la Chişinău de a organiza în toamna anului curent o conferinţă internaţională la tema dezvoltării post-conflict a R. Moldova, care se va înscrie în contextul acţiunilor menite să stabilească parametrii viitoarei reintegrări a ţării. Vladimir Voronin a menţionat că în bugetul naţional pentru anul viitor vor fi prevăzute resurse financiare pentru instituirea unui fond al reintegrării, care se presupune a fi completat şi cu susţinerea donatorilor internaţionali.
În cadrul discuţiei, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, ambasadorul Heikki Talvitie, a menţionat necesitatea impulsionării activităţii grupurilor de lucru pentru realizarea măsurilor de consolidare a încrederii dintre Chişinău şi Tiraspol. Oficialul a anunţat disponibilitatea statelor OSCE de a contribui la acest proces, se spune în comunicatul Preşedinţiei de la Preşidenţie.
Exprimând poziţia UE pe marginea propunerilor privind soluţionarea transnistreană, reprezentantul special al UE în R. Moldova Kalman Mizsei a accentuat importanţa reluării procesului de negocieri în formatul „5+2” şi identificarea în cadrul acestora a statutului special al regiunii transnistrene.
David Merkel, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euro-asiatice a salutat faptul avansării de către R. Moldova a propunerilor de reglementare transnistreană.
Propunerile autorităţilor moldoveneşti privind reglementarea transnistreană oferă un bun început pentru relansarea negocierilor, soluţionarea problemelor legate de statutul special al regiunii şi realizarea măsurilor de consolidare a încrederii dintre Chişinău şi Tiraspol, a declarat reprezentantul Ucrainei la tratative, Alexandr Gorin.
Atât Alexandr Gorin, cât şi reprezentantul Federaţiei Ruse la negocieri, Valeri Nesteruşkin, au accentuat existenţa unui înalt potenţial de realizare a înţelegerii în vederea reglementării transnistrene, care trebuie valorificat cu eforturi comune.