Specialiștii recomandă ca pescuitul să aibă loc doar pe malurile bazinelor acvatice amenajate cu stații de salvare. Fiecare persoană care iese pe suprafața podului de gheață trebuie să fie echipată cu vestă de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400-500 grame la celălalt capăt. Precizările vin din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care atenționează despre pericolul aflării pe gheața subțire a bazinelor acvatice, transmite IPN.
În zilele următoare va continua formarea podului de gheață pe suprafața bazinelor acvatice. Astfel, specialiștii avertizează că în perioada înregistrării temperaturilor oscilante, podul de gheață se menține fragil, iar aflarea pe suprafața acestuia nu este sigură. Mai mult, există un risc iminent de prăbușire sub stratul de gheață, a cărui grosime nu atinge valorile admisibile.
Pentru ca pescuitul la copcă să fie sigur, grosimea gheții trebuie să fie de minim 10 cm. Specialiștii nu recomandă ca pescarii să facă mai multe găuri, pentru că în astfel de condiții gheața devine instabilă. Mai mult, aglomerația de persoane pe gheață sau săriturile pe podurile de gheață deteriorate trebuie să fie evitate, menționează IGSU.
În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndeamnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia, iar prin metoda rostogolirii să iasă la mal. În situații excepționale, oamenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.