La manifestația din fața CEC au venit și reprezentanți ai diasporei

La manifestația din fața Comisiei Electorale Centrale, unde mai multe partide protestează ca reacție la decizia CEC de a nu majora numărul secțiilor de votare peste hotare, au venit și reprezentanți ai diasporei, care spun că nu le este indiferentă soarta țării. Deși de ani buni muncesc sau chiar s-au stabilit cu traiul peste hotare, au Moldova în suflet și în gând. Iar dreptul de a putea vota la alegeri este unul la care țin, transmite IPN.

Diana Casian este o tânără din Cauşeni, acum stabilită în Suedia. „Este foarte important să ne apărăm dreptul la vot, acest drept e cel care ne face cetăţeni. În Suedia am creat un grup de iniţiativă pentru că avem o singura secţie de vot, la 700 km de zona de sud, unde locuiesc cei mai mulţi moldoveni. Anul trecut ne-am mobilizat şi am votat în alt oraş. Anul acesta nu ştiu dacă vom avea această posibilitate pentru că mulţi au spus că e costisitor şi obositor. Din această cauză ne-am mobilizat, am creat un grup de iniţiativă şi am scris către CEC un demers pentru a deschide încă o secţie de vot în sudul Suediei. Noi am mobilizat lumea să se înregistreze, iar CEC, în loc să ne deschidă mai multe secţii de vot, nici măcar una nu a deschis. Noi am făcut tot ce ne stă în puteri şi chiar mai mult, iar CEC nu a făcut nici ceea ce este obligat: să ne acorde posibilitatea de a vota, dreptul nostru fundamental”, a fost mesajul tinerei.

Andrei Dînga timp de 16 ani s-a aflat în Marea Britanie, după care s-a întors și a investit în Republica Moldova. În opinia sa, diaspora e forţa financiară şi intelectuală a ţării, forţa care poate schimba viitorul Republicii Moldova, iar votul din 11 iulie va fi unul decisiv şi crucial. „Suntem o forţă care va aduce schimbarea în Republica Moldova. Diaspora va schimba destinul acestei ţări. Toţi împreună vom ridica ţara în picioare din genunchi. Unire, diaspora! Susţinem alegerile parlamentare din 11 iulie”, a scandat bărbatul.

Maria Efros, din Veneţia, reprezentantă activă a diasporei, a vorbit în numele diasporei numeroase a Italiei. „De 20 de ani sunt în altă ţară cu gândul şi inima la ţara mea. Am venit special pentru aceste alegeri, să reprezint diaspora noastră, şi anume nordul Italiei, unde sunt cei mai mulţi concetăţeni. Suntem peste 15 mii de cetăţeni cu drept de vot cu o singura secţie de vot. Credeam ca CEC o să ne dea suplimentar câteva secţii, pentru că lumea se deplasează de la zeci şi mii de kilometri pentru a-şi exercita dreptul la vot. Cerem să ni se dea secţii de votare şi în alte oraşe, nu doar în Mestre, pentru că nordul Italiei este cel mai aglomerat de cetăţeni de-ai noştri. CEC să-şi revizuiască decizia şi să privească în ochii celor care aşteaptă votul nostru, al diasporei, fiindcă diaspora e salvatorul. Votul decisiv vine din diasporă”, a spus femeia.

La protestul din fața sediului Comisiei Electorale Centrale participă şi membri PAS, ai Platformei DA, PUN, AUR şi altor partide. Cu toţii cer respectarea dreptului la vot în diasporă, după ce Comisia nu a ajuns la un consens privind majorarea numărului secțiilor de votare în afara țării până la 162, păstrând pentru scrutinul din 11 iulie doar 139 de secții. Protestatarii scandează „CEC nu calca pe bec!”, „Jos mafia!”, „Victorie!”, „Jos decizia cec!” etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.