La inițiativa Moldovei, 8 prim-miniștri semnează un demers pentru combaterea dezinformării

Republica Moldova a venit cu un apel internațional către marile companii în domeniul IT pentru protejarea democrației și combaterea dezinformării. Scrisoarea deschisă este semnată de opt prim-miniștri: din Republica Moldova, Cehia, Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Ucraina și Polonia, transmite IPN.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că raționamentul pentru care a fost lansată această inițiativă este că țările din vecinătatea Republicii Moldova se confruntă cu un război informațional ca urmare a consecințelor invaziei brutale a Federației Ruse în Ucraina. „Apelul țării noastre este făcut în contextul participării Republicii Moldova la cel de-al doilea Summit pentru democrație, găzduit de președintele SUA, Joe Biden, la care participă cu un discurs național președinta Maia Sandu”, a precizat Daniel Vodă.

Scrisoarea adresată companiilor internaționale le solicită acestora să fie mai vigilente, să nu admită să fie folosite ca mijloc de promovare a obiectivelor maligne de către diferite părți terțe. Semnatarii scrisorii, prim-miniștrii celor opt țări, subliniază importanța cooperării și angajării cu o gamă largă de părți interesate – guverne, societatea civilă, experți și mediul academic – pentru a asigura un răspuns eficient al societăților noastre la acțiunile de dezinformare.

„Documentul mai subliniază că guvernele acestor țări au constatat că dezinformarea este desfășurată pentru a destabiliza țările vizate, a slăbi democrațiile în general și în cazul țărilor aspirante pentru aderarea la UE, cum este Republica Moldova și Ucraina, ca să deraieze procesele de transformare și modernizare în parcursul nostru european”, a menționat Daniel Vodă.

Pentru a soluționa problemele enunțate, scrisoarea deschisă propune mai multe acțiuni. Printre acestea se numără utilizarea algoritmelor care prioritizează acuratețea și veridicitatea informațiilor partajate, precum și politici de moderare mai clară a conținuturilor și a regulilor mai stricte pentru conținuturilor plătite de către utilizatorii verificați „Este un apel la acțiune, deoarece manipularea și interferența malignă străină, inclusiv prin campaniile de dezinformare, reprezintă o amenințare la adresa democrației și a securității naționale”, a mai spus Daniel Vodă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.