La începutul anului 2006 în R. Moldova locuiau 475,2 mii persoane în vârstă de 60 ani şi mai mult
La începutul anului 2006, în R. Moldova locuiau 475,2 mii persoane în vârstă de 60 ani şi mai mult, din care mai mult de jumătate (61%) sunt femei. Două treimi din numărul total al persoanelor în etate locuiesc în mediul rural, atestă datele Biroului Naţional de Statistică într-un rapoart privind persoanele în etate din republică.
Potrivit sursei citate, fiecare a patra persoană din R.Moldova are vârsta cuprinsă între 60-64 ani, iar 11,6% au mai mult de 80 ani. Pe parcursul ultimilor ani, ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani practic a rămas fără schimbări, coeficientul de îmbătrânire a populaţiei fiind de 13,2%. Procesul de îmbătrânire a populaţiei este mult mai avansat în mediul rural, unde persoanele de peste 60 ani reprezintă 14,3% din total, faţă de 11,8% în mediul urban.
Conform datelor recensământului din 2004, fiecare a doua persoană în vârstă de 60 şi peste este căsătorită, 41,7% sunt persoane văduve, iar restul sunt necăsătorite (2,6%) sau divorţate/despărţite (3,2%).
Starea civilă a vârstnicilor diferă mult in funcţie de sexul acestora. Astfel, ponderea bărbaţilor căsătoriţi este de două ori mai mare decât cea a femeilor, iar în cazul persoanelor văduve – acestea sunt mai
frecvente în rândul femeilor (54,7% faţă de 21,4% pentru bărbaţi).
Aceasta situaţie se explică prin faptul, că soţiile de regulă sunt mai tinere decât soţii, iar speranţa de viaţă la femei este mai mare comparativ cu a bărbaţilor. Totodată, bărbaţii se recăsătoresc mai des, ponderea bărbaţilor căsătoriţi oficial fiind de 70,7% faţă de 35,9% pentru femei, inclusiv căsătoriile neoficiale fiind de 4,3% şi 2,1%.
În ceea ce priveşte structura mortalităţii vârstnicilor, principalele cauze sunt bolile aparatului circulator (71% din totalul decedaţilor
din această grupă de vârstă), tumorile maligne (10%) şi bolile aparatului digestiv (8%).
Pentru marea majoritate a persoanelor în vârstă de 60 ani şi peste principala sursă de venit este pensia. Totodată, vârstnicii recurg şi la alte surse de venit, precum activităţile salariale şi cele pe cont propriu în gospodăria individuală agricolă. Astfel, 82,2% din vârstnici au indicat că dispun de două surse de venit, în mediul urban
ponderea acestora fiind de 52,8%, iar în mediul rural 97,4% recurg la o a doua sursă de venit, aceasta fiind de regulă activitatea individuală agricolă.