La Criuleni a fost lansat primul sistem de irigare reconstruit din fondurile programului Compact al Guvernului SUA. Investiţiile s-au cifrat la 4,7 milioane de dolari, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Fondului Provocările Mileniului, care administrează programul.
Directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, Valentina Badrajan, a remarcat că este primul sistem reabilitat după independenţă.
Sistemul de irigare Criuleni a fost construit în anii '80 ai secolului trecut şi de atunci nu a fost supus reabilitării, iar până la reconstrucţie, sistemul funcţiona parţial. În prezent, în aria sistemului de irigare circa 900 de persoane deţin terenuri agricole, dintre care în jur de 400 sunt membri ai Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Criuleni.
Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Moser, a menţionat că unul din motivele pentru care poporul american susţine Republica Moldova este încrederea în oamenii care muncesc şi sunt capabili să înfrunte provocările. William Moser a îndemnat membrii Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din Criuleni să se gândească care vor fi culturile pe care le vor planta pentru a face faţă concurenţei de pe pieţele externe.
Premierul Iurie Leancă a declarat că datorită sprijinului SUA acum la Criuleni există un sistem de irigare modern. „Aş îndemna producătorii agricoli să ne luăm angajamentul ca în 2-3 ani să exportăm produse calitative şi pe piaţa SUA”, a spus prim-ministrul Iurie Leancă.
După reconstrucţia şi modernizarea sistemului de irigare, agricultorii vor putea utiliza apă în funcţie de necesităţi, vor plăti pentru volumul real de apă utilizat pentru irigare datorită reducerii la minimum a pierderilor de apă din reţea şi instalării contoarelor. Totodată, accesul la apa pentru irigare le permite agricultorilor să cultive produse agricole de valoare înaltă care oferă recolte mari şi calitative. De asemenea, sistemul reabilitat oferă agricultorilor posibilităţi tehnice de a extinde suprafaţa irigată, cu resurse proprii, cu încă circa 500 de hectare.
Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova şi are o valoare totală de 262 milioane de dolari SUA.