La Chișinău are loc cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova

La Chișinău a început cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova. La eveniment au sosit miniștrii afacerilor externe ai Germaniei și Franței, dar și secretarul general al Guvernului României, cele trei state fiind inițiatoarele Platformei. Potrivit vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe, astăzi se va discuta despre modul în care partenerii Republicii Moldova vor sprijini țara și acțiunile se vor axa pe sprijinul acordat Republicii Moldova pe termen mediu și lung și sprijin pentru aderarea la Uniunea Europeană, transmite IPN.



„Are loc a patra reuniune, platformă lansată și inițiată de prietenii noștri din Franța, Germania și România. Împreună cu peste 30 de state și organizații internaționale, s-au mobilizat anul trecut pentru a ajuta Republica Moldova să gestioneze criza din țara noastră, cauzată indirect și direct de agresiunea Rusiei contra Ucrainei. Prin intermediul acestei platforme am avut foarte mult sprijin anul trecut în gestionarea crizei refugiaților, crize energetice, în stabilizarea financiar-bugetară a țării noaste și aproprierea noastră de Uniunea Europeană”, a declarat Nicu Popescu în marja reuniunii.

Ministra franceză a afacerilor externe, Catherine Colonna, a declarat că Platforma a fost creată pentru a acorda sprijin și asistență Republicii Moldova pentru a face față provocărilor și consecințelor războiului Federației Rusiei în Ucraina. Obiectivul este de a sigura stabilitatea și reziliența în Republica Moldova și în regiune.



Ministra germană a afacerilor externe, Annalena Baerbock, a spus că reuniunea de astăzi din Republica Moldova demonstrează solidaritatea partenerilor externi care acordă sprijin pentru securitatea, reziliența Republicii Moldova în contextul regional.


„Mă bucur să moderez, împreună cu doamnele ministre din Franța și Germania, cea de-a patra reuniune a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova pe care am co-inițiat-o. Desigur, prezența noastră aici dă un mesaj și semnal foarte clar de solidaritate, de unitate și de încredere pentru parcursul european al Republicii Moldova, ceea ce ne interesează pe toți în final”, a declarat secretarul general al Guvernului României, Mircea Abrudean.  „Cu siguranță, va fi o reuniunea importantă, atât prin mesajului pe care îl dă simbolic de susținere a parcursului european al Republicii Moldova, pentru că locul Republicii Moldova este familia european”, a continuat oficialul român.

În marja reuniunii, au fost semnate mai multe memorandumuri și pachete de finanțare: Republica Moldova - Banca Europeană pentru Investiții; Republica Moldova - Norvegia, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare - Programul NANSEN; Memorandumul între Uniunea Europeană și Agenția Franceză de Dezvoltare; Republica Moldova - Agenția Franceză de Dezvoltare; precum și Republica Moldova - Agenția Franceză de Dezvoltare și Banca germană Kreditanstalt für Wiederaufbau.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.