Fundaţia Konrad Adenauer şi Institutul de Politici ş Reforme Europene au lansat volumul „Calea Europeană a Republicii Moldova”. Potrivit organizatorilor, cartea este o compilaţie de lucrări scrise de peste 40 de autori din diferite domenii de pe ambele maluri ale Prutului. Volumul conţine idei despre opţiunea europeană a Republicii Moldova, dar şi despre provocările cu care se confruntă Moldova şi care ar fi trebuit să fie oportunităţile pentru ca să continue calea de modernizare, transmite IPN.
Reprezentantul Fundaţiei Konrad Adenauer România în Republica Moldova, Sven Irmer, a menţionat că volumul conţine multe lucrări care prezintă în mod critic calea abordată până acum de Republica Moldova, inclusiv reformele cosmetice care au avut loc în ultimii ani, existând, astfel, riscul îndepărtării de la cursul european. „Jaful secolului, corupţia răspândită la toate nivelele şi neîncrederea în politicieni fac ca mesajul pro-european să sune ca un mesaj gol. Sper că această carte să folosească unei revitalizări a drumului european al Republicii Moldova şi să avem în viitor politicieni care sprijină acest drum nu doar cosmetic”, a declarat Sven Irmer.
În opinia directorului executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, Iulian Groza, integrarea europeană este cea mai sigură cale care poate permite Republicii Moldova să devină un stat de drept previzibil, sigur pentru cetăţenii săi.
Unul dintre coordonatorii volumului, Sorin Bocancea, rectorul Universităţii „Petre Andrei” de la Iaşi, a menţionat că această carte este o reacţie la criza politică din Republica Moldova de la începutul acestui an. Potrivit lui, volumul a fost elaborat într-o lună şi jumătate. „Am constatat împreună că, indiferent de orientări şi diferenţe de opinie, niciunul din invitaţii care au participat la acest volum nu a spus că există alternativă la calea europeană a Republicii Moldova. Dacă această carte nu vine cu soluţia, vine cel puţin cu întrebări şi de acolo începe meditaţia”, a declarat Sorin Bocancea.
Potrivit celui de-al doilea coordonator al cărţii, Radu Carp, profesor la Universitatea din Bucureşti, parcursul european al unei ţări nu se reduce la integrarea europeană prin semnarea unui tratat de aderare. „Parcursul european înseamnă şi europenizarea. Europenizarea depăşeşte graniţele integrării, europenizarea se referă la o transformare a mentalităţilor, a felului de a te raporta la Europa”, a menţionat Radu Carp.