La cea de-a 14-a aniversare grănicerii R. Moldova declară drept prioritate integrarea europeană
Grănicerii din R.Moldova sărbătoresc la 10 iunie cea de a 14-cea aniversare de la constituire.
Comandantul Serviciului Grăniceri al R.Moldova, Igor Colenov, a declarat pentru Info-Prim Neo, că instituţia se află în transformare, în contextul aderării R.Moldova la Uniunea Europeană. Astfel, Serviciul este în proces de creare a sistemului informaţional-analitic, compatibil cu sistemele respective ale autorităţilor de frontieră ale Uniunii Europene pentru îmbunătăţirea schimbului de date la nivel naţional şi internaţional, cooperarea cu statele vecine şi cu serviciile similare ale ţărilor – membre ale UE.
Totodată, spune sursa citată, trecerea la sistemul profesional de supraveghere şi securizare a frontierei necesită o instruire adecvată rigorilor internaţionale. Realizarea procesului de profesionalizare treptată a Serviciului Grăniceri deja presupune angajarea colaboratorilor în bază de contract, o cerinţă obligatorie fiind studiile superioare sau medii de specialitate ale acestora.
Referindu-se la activitatea nemiijlocită a Serviciului Grăniceri în contextul aniversării, Igor Colenov a declarat că în primele cinci luni ale anului curent inspectorii controlului de frontieră au autorizat trecerea graniţei de stat pentru circa 3 mil. persoane şi circa 700 de mii de unităţi de transport. Aproape zilnic, susţine generalul de brigadă, sunt depistate persoane care se legitimează cu acte false sau falsificate, ori prezintă documente străine. În perioada nominalizată, colaboratorii Serviciului au stabilit mai mult de 3 mii delicte, în circa 200 de cazuri fiind intentate dosare penale şi administrative. Grăniceri au stabilit de asemenea peste 300 de persoane aflate în căutare. Pe sectorul „verde” au fost depistate circa 500 de persoane care au încercat să traverseze ilegal frontiera de stat.
Cea de a 14-cea aniversare, spune Igor Colenov, va fi marcată în mod tradiţional - în toate subdiviziunile vor veni toţi cei care au purtat cândva chipiuri verzi pentru a se întâlni cu ostaşii care actualmente stau de strajă la hotare.
În ajunul zilei profesionale, au avut loc primele competiţii chinologice între subdiviziunile Servicului. Întâietatea pe echipă a fost câştigată de detaşamentul de asigurare „Chişinău”, iar toţi învingătorii patrupezi au primit medalii şi câte 15 kg de hrană, spune comandantul Serviciului Grăniceri, Igor Colenov.
Trecerea sectorului frontierei de vest sub jurisdicţia deplină şi exclusivă a R. Moldova a fost declarată prin Decretul Preşedintelui R. Moldova, Mircea Snegur, din 3 septembrie 1991. La 15 iunie 1992 a fost creat Serviciul Grăniceri, primul comandant al acestuia fiind numit generalul de brigadă Vasile Calmoi. La sfârşitul lunii mai 1995 a fost instituită ziua profesională a grănicerilor - 10 iunie.