|
|
|
Doar prin măsuri complexe și bine chibzuite la nivel de politică de stat starea mentalului colectiv din regiunea populată preponderent de etnia găgăuză poate fi redresată în folosul păcii interetnice și coeziunii sociale în societatea moldovenească...
|
Anatol Țăranu |
|
Primul tur al alegerilor bașcanului din autonomia găgăuză, un teritoriu în care simpatiile politice rusofile sunt dominante, a înregistrat un rezultat predictibil. În primul tur de scrutin au fost angajați opt candidați, niciunul din ei nu a reprezentat partidele pro-europene din Republica Moldova. Cu o prezență la vot de 57,8% din numărul total de alegători din autonomie, găgăuzii i-au trimis în turul doi pe candidatul susținut de Partidul Socialist, Grigori Uzun și candidatul susținut de Partidul Șor, Evghenia Guțul, – ambele partide și ambii candidați de orientare peremptoriu pro-rusă.
Un agent la Comrat, dar ținta este toată Moldova
În aceste condiții, indiferent de rezultatul turului doi, Kremlinul va avea la Comrat agentul său. Iar aceasta înseamnă atașamentul și mai profund a politicului din autonomia găgăuză la agenda politică a Moscovei. Regiunea găgăuză nu doar continuă să rămână o zonă nevralgică a societății moldovenești, dar perspectiva destabilizării Republicii Moldova venită din acest teritoriu începe să se cristalizeze tot mai vădit. Includerea de către autoritățile moldovenești a lui Vladimir Putin pe lista persoanelor indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova, nu poate să rămână fără răspuns din partea Moscovei și, mai mult decât probabil, Comratul va avea un rol de jucat în formularea acestui răspuns.
Deocamdată, Moscova va fi preocupată, în perioada dintre două tururi de scrutin, de necesitatea de a potoli rivalitatea între două grupări pro-ruse în Găgăuzia, reprezentate de Partidul Socialiștilor și Partidul Șor, candidații cărora se vor duela în turul doi al scrutinului. De fapt, lupta pentru postul de bașcan al Găgăuziei poartă conotații evidente pentru gruparea Dodon, care stă în spatele lui Grigori Uzun și gruparea Șor, din spatele celuilalt candidat, Evghenia Guțul, pentru privilegiul de a intra în grațiile Moscovei privind asistența financiară și politică. Deci, miza alegerilor din Găgăuzia este mult mai mare decât doar postul de șef la Comrat. Ținta mare este Chișinăul și toată Republica Moldova în perspectiva destabilizării ei de către factorul coloanei a cincea pro-ruse, care se va retranșa după alegerile noului bașcan al Găgăuziei.
Și locul trei contează pentru viitoarea partidă
Dacă e să judecăm după logica desfășurării campaniei electorale din Găgăuzia, devine clar că rolul favoritului Kremlinului în alegeri era atribuit candidatului independent Viktor Petrov, în care s-a investit mult și activ. Numai operațiunea cu angajarea în campania electorală pentru acest candidat a Președintelui Tatarstanului, Rustam Minnihanov, vorbește mult despre preferințele Moscovei. Apropo, pentru a promova candidatura lui Petrov s-a mers chiar la scindarea Partidului Socialiștilor, de unde a fost „extras” deputatul Vasile Bolea pe post de conducător al staff-ului electoral al candidatului favorizat de Kremlin.
Însă candidatul preferat de Moscova a înregistrat doar al treilea rezultat, dar care în situația creată nu este unul de neglijat. Locul trei este un rezultat bun, el practic devine o șansă reală de victorie pentru candidatul spre care vor merge voturile lui Petrov în turul doi. Cel mai probabil, Petrov va cere pentru voturile sale în turul doi postul de președinte al Adunării Populare din Găgăuzia. În cazul acestui scenariu, Petrov, cel mai probabil, îl va sprijini în turul doi pe Uzun, deoarece socialiștii dispun în Adunarea Populară de un grup numeros de deputați.
Victoria va determina cine este preferatul Kremlinului
Cu toate acestea, se cere de remarcat că victoria în scrutinul din Găgăuzia este de o importanță extremă pentru Șor și Dodon. Victoria va determina cine este preferatul Kremlinului, iar aceasta ar ridica șansele de supraviețuire pentru Shor și Dodon, ambii fiind amenințați cu închisoarea. Este adevărat că Șor a primit deja sentința, pe când Dodon este încă în așteptarea ei. În plus, partidul lui Șor va fi probabil interzis în viitorul apropiat, iar reținerea recentă a Marinei Tauber face perspectivele formațiunii fugarului în Israel și mai problematice.
Chiar dacă la moment Dodon și candidatul său arată mai preferabil în perspectiva turului doi, mai ales dacă Kremlinul îl instruiește pe Viktor Petrov să-l sprijine pe Grigori Uzun, totuși, Șor nu va ceda. Poziția expusă public de oficialii de la Moscova în raport cu protestele organizate de Partidul Șor la Chișinău, vorbește despre un lobby puternic al acestei grupări la Kremlin. Dar protestele de stradă organizate de gruparea lui Șor nu au fost suficient de eficiente, fapt ce ar putea să aducă la o revizuire a susținerii Kremlinului pentru această grupare, îndeosebi după pronunțarea sentinței definitive de închisoare pentru liderul ei.
În turul doi se vor duela Șor si Dodon
Ceea ce s-a spus nu înseamnă că Kremlinul îl va obliga pe Șor să cedeze în lupta pentru funcția de bașcan protejatului lui Dodon. Chiar dacă Șor are mai puține șanse de succes, dar el va lupta. Își va arunca toate resursele în Găgăuzia. Deja în turul întâi cea mai mare sumă de bani pentru campania electorală a fost cheltuită de candidatul susținut de Partidul Shor, Evghenia Guțul. Campania a costat-o de 7 ori mai mult decât pe Grigori Uzun, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor și chiar mai mult decât toți ceilalți candidați luați împreună.
Pe acest motiv nu se poate vorbi cu certitudine despre victoria unuia sau altuia candidat. Trebuie de înțeles ca în turul doi se vor duela nu atât Guțul si Uzun, cât Șor si Dodon care luptă pentru supraviețuirea politică și propria libertate. Și această bătălie nu este pentru Găgăuzia, nu este pentru viitorul ei, ci pentru supraviețuirea a doi politicieni corupți acceptați de Moscova pentru misiunea de destabilizare a Republicii Moldova.
Cazul când o grădiniță contează mai mult decât toate grădinițele
Rezultatele electorale din Găgăuzia defel nu cadrează cu componenta geopolitică a asistenței economice venită pentru regiune din exterior. În ultimul deceniu, peste 40 de milioane de euro din fonduri europene au fost valorificate în Găgăuzia pentru diverse proiecte de dezvoltare a regiunii. Din fonduri europene au fost construite și reparate grădinițe, scoli, alte instituții publice, iar în casele multora din găgăuzi au ajuns apeductul și energia alternativă. Guvernul României a reparat majoritatea grădinițelor din unitatea teritorială administrativă și investește în construcția unui bloc nou la liceul "Mihai Eminescu" din Comrat. Mai mult, cu sprijinul UE, la Comrat a fost deschis un hub de susținere a afacerilor, care vine să faciliteze exportul produselor locale pe piața europeană.
Este adevărat că și Federația Rusă oferă sprijin economic regiunii, chiar dacă această asistență este per total de trei ori mai redusă în comparație cu cea europeană. Însă Moscova investește predilect în proiecte educaționale, culturale, controlând și multitudinea de canale TV care sunt transmise în regiune în limba rusă. Astfel, găgăuzii aleg apropierea de Rusia, pentru că o aud și o văd la televizor, unde Europa este defăimată, chiar dacă le oferă găgăuzilor partea cea mai considerabilă a bunăstării lor. De exemplu, Tatarstanul a investit în construcția doar a unei singure grădinițe în regiune, în comparație cu România care a renovat majoritatea grădinițelor din Găgăuzia. Însă, datorită politicii informaționale, găgăuzii sunt convinși că ajutorul vine din partea Rusiei, iar Europa și, în speță, România sunt privite cu suspiciune și chiar cu dușmănie de către majoritatea găgăuzilor.
Ce poate politica de stat a statului Republica Moldova?
Alegerile din autonomia găgăuză au reconfirmat un adevăr crud și cunoscut demult despre poziția perdantă a guvernării pro-europene de la Chișinău și a partenerilor europeni în lupta pentru mințile minorității găgăuze din Republica Moldova. Fără o politică informațională bine pusă la punct este greu să te aștepți la soluții benefice, care ar schimba percepția găgăuzilor și ar reduce simțitor influența Moscovei în această regiune. Se cere și o modificare cardinală a politicilor investiționale în autonomie după principiul: „mai multe investiții pentru mai multă loialitate față de alegerea de civilizație europeană”. A venit timpul creării în cadrul guvernului a unei subdiviziuni administrative preocupată de promovarea politicilor de stat în această regiune problematică a Republicii Moldova, cu examinarea concomitentă a oportunității păstrării pentru bașcanul Găgăuziei a calității de membru al guvernului central din oficiu. Doar prin măsuri complexe și bine chibzuite la nivel de politică de stat starea mentalului colectiv din regiunea populată preponderent de etnia găgăuză poate fi redresată în folosul păcii interetnice și coeziunii sociale în societatea moldovenească.
doctor în istorie, comentator politic
IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.
Dublă integrare
Vezi și:
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLA INTEGRARE”
- Impresii de pe platoul filmului „Omul fără linia vieții”
- Filmul „Omul fără linia vieții” va fi lansat concomitent în Republica Moldova și România
- Reintegrarea pașnică a Moldovei poate fi sprijinită de către partenerii occidentali, expert
- 70 de școli din Moldova au primit table multifuncționale și laptopuri din partea României
- Ziua Cooperării Interreg 2023 în Republica Moldova
- Zilele Filmului Românesc au debutat la Chișinău
- De ce Republica Moldova nu devine România. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Răzvan Cotovelea: Republica Moldova are toată experiența României în procesul de aderare
- Corina Crețu: Odată cu deschiderea negocierilor Republica Moldova va beneficia de fonduri de preaderare
- Lucrările marelui maestru român Corneliu Baba au fost expuse la Chișinău
- La Chișinău se desfășoară cea mai mare conferință internațională privind impozitarea - TAXCON
- Donarea de organe înseamnă DA pentru viață
- Europarlamentara Corina Crețu va efectua o vizită la Chișinău
- Lucrările artiștilor din Moldova, expuse la un festival internațional de artă de la Sibiu
- Liliana Popescu: Este în interesul României să avem în vecinătate un stat stabil și prosper
- Este important ca la Chișinău să rămână forțe politice proeuropene, opinii
- Leonard Orban: Din perspectiva integrării Republica Moldova ridică probleme mai mici decât Ucraina
- Guvernul României a aprobat acordurile privind construirea și modernizarea a trei poduri peste Prut
- Spectacole în aer liber la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești
- Universitățile nu se pot dezvolta fără să se țină cont de procesul de internaționalizare, rector ASE București
- Au fost aprobate procedurile de efectuare a misiunilor transfrontaliere SMURD
- Secretarul general adjunct al NATO vine în Republica Moldova
- Moldova va beneficia de expertiza României în procesul de transpunere a legislației UE privitor la TVA
- Festivalul Vinului Moldovei la București - intrare liberă
- Moldova a devenit stat participant asociat al Inițiativei celor Trei Mări
- Tot mai mulți pelerini români vizitează locașurile de cult din Moldova, Mitropolia Basarabiei
- România ajută la renovarea lăcașurilor sfinte din cadrul Mitropoliei Basarabiei
- Președinta Maia Sandu va participa la Summitul Inițiativei celor Trei Mări
- Andrei Chistol: Trebuie să ridicăm nivelul de cultură prin investiții
- Dumitru Grosei: Eu mi-aș dori să nu mai văd vama asta rușinoasă de la Prut
- Petru Hadârcă: Rugămintea mea este să se investească mai mult în cultură, educație și medicină
- Cooperarea moldo-română în domeniul culturii, oportunități deschise. Dezbatere IPN
- A fost lansată a doua ediție a programului „Școala finanțelor moderne”
- Mii de copii vor primi ghiozdane și rechizite școlare în cadrul unei campanii de caritate
- Reuniunea Teatrelor Naționale Românești revine la Chișinău cu o nouă ediție
- Două filme regizate de Igor Cobîleanski vor fi proiectate la „Seri de Cronograf”
- Serile de Cronograf au adus spectatorii mai aproape de filmul autohton
- Summitul Tinerilor „Dor de rădăcini” a fost inaugurat la Chișinău
- IDEP: Integrarea europeană poate fi impulsionată prin, cu și datorită proiectelor realizate cu susținerea UE
- Conferință de nivel înalt privind impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Moldova
- Guvernul României a donat 800 de mii de euro pentru reparația unui liceu din Comrat
- Summitul tinerilor, mai multă conexiune cu decidenții din procesul de eurointegrare
- Summitul tinerilor „Dor de Rădăcini” se desfășoară la Chișinău
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLA INTEGRARE”
- Proiect de Țară panromânesc în perspectiva pacificării Ucrainei. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Maia Sandu a citit din „Micul Prinț” pentru copiii prezenți la Bookfest
- Sprijinul culturii la Chișinău e o preocupare constantă și crescândă a României, ministru
- Calitatea recoltelor depinde de calitatea solului. Solul sănătos trebuie să fie o prioritate, cercetător
- Agricultura din Moldova necesită a fi reorganizată, expert în biotehnologie
- Moldova poate obține 20 mln MW de energie din deșeurile pe care le are, declarație
- Moldova poate rezolva problema dependenței energetice și a deșeurilor. Adresare Guvernului
- Klaus Iohannis: Obținerea deciziei de deschidere a negocierilor de aderare a Moldovei și Ucrainei la UE, prioritatea momentului
- Bookfest își deschide ușile miercuri cu peste 30 de mii de titluri de carte
- Adrian Dupu: Republica Moldova trece astăzi printr-o etapă deosebită a existenței sale europene
- Diplomați din Moldova vor fi instruiți în domeniul afacerilor europene de către experți de la București
- Ziua Limbii Române, sărbătorită împreună de Academia Română şi de Academia de Științe a Moldovei
- Republica Moldova este văzută ca un exemplu de reforme, ambasador în România
- Regizorul Cristian Mungiu, invitatul special al Zilelor Filmului Românesc la Chișinău din acest an
- Moldova se poate baza pe suportul constant al Românei în domeniul justiției
- Iurie Calestru: Trebuie să fim gata pentru absorbția fondurilor europene
- Iurie Calestru: Integrarea europeană poate fi impulsionată prin proiectele susținute de Uniunea Europeană
- BNM lansează cea de-a doua ediție a programului „Școala finanțelor moderne”
- Dan Barna: Sunt premise bune ca la sfârșitul acestui an Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare
- Moldova va beneficia de 29,6% din bugetul alocat Planului de cooperare al României
- România are datoria să sprijine Republica Moldova și o face cu succes, secretarul DRP
- Există alternativă electorală actualei platforme politice a PAS în Republica Moldova? Op-Ed de Anatol Țăranu
- Luminița Odobescu: România este și va fi alături de Republica Moldova la bine, dar mai ales la greu
- Moldova vrea să construiască trei cheiuri pe Prut pentru a facilita tranzitul de cereale
- Guvernul a aprobat acordarea ajutorului pentru fermieri afectați de crizele din 2022
- Salonul Internațional de Carte „Bookfest” revine la Chișinău
- Provocările legate de tranzitul de cereale, subiectul unor discuții la Galați
- Alexandru Slusari: Nici compensațiile, nici motorina din România n-au ajuns la agricultori
- Fostul negociator-șef pentru integrarea României în UE vine la Chișinău în septembrie
- Program de susținere a antreprenorilor care fac exporturi pe piața din România
- 40 de milioane de euro pentru investiții transfrontaliere România-Republica Moldova
- Vladislav Vîrtos: Sportivii din Moldova și România au o conexiune strânsă
- Irina Volcu: Mobilitatea academică, un mare avantaj pentru studenții și cadrele didactice din Moldova și România
- Sergiu Gurin: România, suport pentru Moldova în alinierea legislației în domeniul sportului la standardele europene
- Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise. Dezbatere IPN
- „România mea” , concurs de promovare a României în Republica Moldova
- „Granițe comune. Soluții comune” - Concurs de fotografie
- Ministrul român al apărării a adus la Chișinău o donație cu echipamente individuale de protecție
- Ion Prisăcaru: Avem oportunități foarte mari datorită colaborării cu România
- Mihai Ciocanu: Nu există impedimente în implementarea proiectelor moldo-române în domeniul sănătății
- Ruslan Baltaga: Agenda de proiecte moldo-române în domeniul sănătății este complexă
- Colaborarea moldo-română în domeniul sănătății, oportunități deschise. Dezbatere IPN
- Reunirea germană și românească: convergențe și diferențe. Op-Ed de Anatol Țăranu
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLĂ INTEGRARE”
- În premieră, Chișinăul a găzduit Ziua Națională a Imnului României
- Dumitru Pîntea: Moldova se bucură de susținerea României în mai multe sectoare ale economiei
- Ion Iordachi: România, o punte între agenții economici din Moldova și UE
- Sergiu Harea: România este prieten și partener pentru Republica Moldova
- Cooperarea economică moldo-română, parteneriat strategic în drumul spre integrare europeană. Dezbatere IPN
- Politica identitară a statului și restabilirea unității naționale românești. Un deziderat pentru Chișinău și București. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Ziua Imnului Național al României, celebrată la Chișinău
- Întrevedere la nivel înalt: Igor Grosu și Bogdan Aurescu, discuții despre securitatea din regiune
- Zilele Chișinăului la Alba-Iulia
- Rodica Cujbă: Mobilitatea cercetătorilor deschide noi oportunități
- Ludmila Armașu-Canțîr: Moldova și România fac echipă bună în domeniul educației și cercetării
- Igor Șarov: Legăturile dintre cercetătorii din Moldova și România - strânse, indiferent de guvernele ce s-au perindat
- Integrare prin instruire și cercetare, proiecte educaționale moldo-române. Dezbatere IPN
- Perspectiva reîntoarcerii României în procesul de reglementare în Transnistria. Op-Ed de Anatol Țăranu
- NATO respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova, declarație
- Nina Costiuc: Acordurile de înfrățire - diplomația populară de care trebuie să se țină cont
- Valentina Casian: Înfrățirea localităților din Moldova și România trebuie sprijinită și de la nivel central
- Constantin Cojocaru: Prin înfrățirea localităților din Moldova și România, creezi o mare familie
- Președintele României: Voi avea la Summitul NATO un mesaj de susținere a rezilienței Republicii Moldova
- Înfrățirea localităților din Moldova și România, un pas spre integrarea europeană. Dezbatere IPN
- Specialiști din România susțin la Chișinău un curs de medicină materno-fetală
- Artiști din Moldova participă la o expoziție în România
- Concurs pentru selectarea participanților la „Școala finanțelor moderne” din România
- Cercetătorii din Moldova și România vor colabora în programul Orizont Europa 2027
- Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila a fost deschis circulației
- PLDM pledează pentru integrarea Republicii Moldova în UE prin reunificarea cu România
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLĂ INTEGRARE”
- Turneul actorilor români: Spectacolul „ActOrchestra” se joacă la Cahul, Chișinău și Bălți
- PRUT-2023: Salvatorii din Moldova și România participă la exerciții comune
- Unui pacient din Moldova îi este transplantat ficat prelevat în România
- UE investește în infrastructură transfrontalieră a Moldovei și României
- Unirea românească între oportunitate și rateu. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nicolae Ciucă: Transmitem mesajul de asigurare a sprijinului pe care România îl acordă Moldovei în parcursul european
- Marcel Ciolacu: România și Moldova trebuie să facă față împreună provocărilor războiului
- Noul și fostul prim-ministru al României vin astăzi la Chișinău
- Bogdan Aurescu, decorat de către Maia Sandu cu „Ordinul de Onoare”
- Relațiile bilaterale dintre România și Moldova, mai solide ca oricând
- Ministra afacerilor externe a României vine la Chișinău
- 200 de pompieri și salvatori din Moldova și România fac antrenamente comune la Iași
- Guvernului Ciolacu a fost învestit de Parlamentul României
- „Educație fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici” în Republica Moldova și România
- Barometrul de Afaceri din Republica Moldova: Trend de creștere pentru toți indicatorii
- Investitorii români sunt tot mai interesați de piața din Republica Moldova
- Maraton pianistic la Filarmonica din Chișinău, sub bagheta dirijorului Răzvan Apetrei
- Vladimir Bolea: Merg la Bruxelles să conving UE că avem nevoie de bani pentru agricultori
- De condiții mai bune la aeroportul din Iași vor beneficia și pasagerii din Republica Moldova
- Maia Sandu: Femeile sunt în prima linie pentru a oferi siguranță și pace
- Condiții mai bune pentru copiii diagnosticați cu cancer, internați la Institutul Oncologic
- O nouă ediție a Târgului Universităților din România va avea loc în Republica Moldova
- USM va implementa proiecte în valoare de peste 3 milioane de lei, finanțate de Guvernul României
- Zilele Chișinăului au loc la Buzău
- Eroii accidentului aviatic de la Haragâș, comemorați de IGSU
- Nicu Popescu: Recunoașterea internațională a Moldovei este subliniată de prezența la CPE
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLĂ INTEGRARE”
- România își asumă cheltuielile pentru reabilitarea podurilor de la Sculeni, Cahul și Leușeni
- România sprijină Moldova pentru o bună organizare a Summitului CPE
- Summit 2023. Ana Revenco: România ne este mentor în privința standardelor de securitate
- CNU: Unirea cu România este unica șansă ca Moldova să se integreze rapid în UE
- Doctrina Sandu și modelul de integrare europeană pentru Republica Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- A fost inaugurat Punctul de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta
- Forum dedicat Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027
- Operatorul pieței de energie electrică din România va deschide o filială în Moldova
- Obiectivul Moldovei de aderare la UE în 2030 poate fi atins doar cu eforturi consolidate, eurodeputat
- Integrarea Moldovei în UE este un factor esențial în consolidarea democrației, sondaj
- CALRRM vrea să devină un partener de nădejde pentru guvernele din România și Moldova
- Primarii de pe ambele maluri ale Prutului își unesc eforturile în cadrul unei noi asociații - CALRRM
- Memorandumul cu România presupune și o colaborare în privința energiei nucleare
- Memorandum privind interconectarea rețelelor de gaze și energie electrică cu România
- Programul Interreg NEXT România - Republica Moldova a fost lansat. UE va aloca 77 mln euro
- USM și UniBuc își extind colaborarea: vor face schimb de studenți și cadre didactice
- Studenți din Moldova și România, gata să pună umărul la înfrățirea localităților
- AUR Moldova și Consiliul Național al Unirii vor organiza pe 21 mai un Marș al Unirii
- Tinerii din Moldova și România își doresc acorduri de înfrățire a localităților mai transparente și eficiente
- Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” - la Iași, Chișinău şi Cahul
- Ana Vasilachi primește postul de ministră de externe a Moldovei... într-un film italo-român
- Meșterii populari din Moldova și România s-au adunat la Festivalul Tradițiilor Românești de la Chișinău
- O fostă viceministră din Moldova, actriță într-o peliculă româno-italiană
- Muzeele din Moldova vor participa într-o ediție comună cu cele din România la Noaptea Muzeelor
- Artiști, artizani și meșteri din România și Moldova se vor reuni la „Bazarul diplomatic” de la Bruxelles
- Instituțiile de frontieră din Republica Moldova și România își consolidează cooperarea
- Ziua Europei – marcată prin evenimente sub genericul „UE-Moldova: Împreună mai puternici”
- „Festivalul Tradițiilor Românești” la Chișinău - eveniment destinat promovării artei populare românești, intrare liberă
- Măsuri de fluidizare a traficului la frontiera moldo – română pe perioada minivacanței
- Gheorghe Cârciu: Oferim 2000 de locuri pentru copiii din Republica Moldova la taberele ARC
- Trei poduri peste râul Prut vor fi modernizate
- Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică, ministru român
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLĂ INTEGRARE”
- Moldova și România își vor consolida cooperarea în domeniul agriculturii
- Moldexpo va găzdui Salonul Internațional de Carte pentru Copi și Tineret
- „Turneul actorilor români” începe astăzi la Chișinău
- USAID apreciază suportul României pentru Moldova în parcursul său european
- Expoziția artistei Carmen Marin, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
- Cristian Rizea, declarat persoană indezirabilă și expulzat de pe teritoriul țării
- Un diplomat român va conduce Misiunea UE în Republica Moldova
- Octavian Armașu, despre avantajele unui parteneriat durabil între BNM și BNR
- Consiliul Național al Unirii îndeamnă oamenii să participe la Adunarea Națională din 21 mai
- Turneul actorilor români în Republica Moldova - intrare liberă
- Expoziție cu genericul „Freamătul bunătății”, vernisată la Parlament
- Integrarea europeană este proiectul generației noastre, opinii
- Parlamentul European a votat o rezoluție privind sancționarea lui Plahotniuc și Șor
- Antreprenorii din Republica Moldova sunt așteptați la Forumul Economic de la Arad
- Nicu Popescu: Suportul României pentru Moldova rămâne de neclintit
- Controlul coordonat în PTF Albiţa - Leuşeni se va aplica din 15 aprilie
- Declarație comună după trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova
- Lilia Dabija: Până în 2027 va fi construit integral podul Leușeni-Albița
- Guvernul român oferă granturi pentru proiecte comune cu Moldova în domeniul cercetării
- Consiliul Suprem de Apărare al României: Moldova este ținta unor acțiuni hibride de destabilizare
- Măsuri de fluidizare a traficului transfrontalier pe perioada sărbătorilor pascale
- Moldova și România au semnat un protocol de colaborare în domeniul turismului
- Securitatea Moldovei, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Suprem de Apărare din România
- Moldova și România acționează împreună pentru a îmbunătăți sistemul de justiție