Klaus Iohannis: Parcursul european al Republicii Moldova şi al Ucrainei – preocupare pentru politica externă

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat că parcursul european al Republicii Moldova şi al Ucrainei reprezintă una dintre preocupările principale de politică externa ale României, adăugând că Bucureştiul va sprijini în continuare ferm eforturile în acest sens ale celor doua state şi ale Georgiei, scrie hotnews.ro, citat de IPN.
 
„Evenimentele din Ucraina au aruncat o umbră de tristă amintire a Războiului Rece asupra anului 2014. România condamnă încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi va continua să contribuie la materializarea aspiraţiilor sale europene şi euro-atlantice. Parcursul european al Republicii Moldova şi al Ucrainei rămâne una dintre preocupările principale de politică externă ale României. Motivul nu este doar cel al legăturilor istorice binecunoscute, ci şi proximitatea României de zonele de conflict şi de aceste state în care Federaţia Rusă acţionează ilegal”, a spus Iohannis la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, şeful statului român a afirmat că alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au reconfirmat sprijinul popular pentru opţiunea politică proeuropeană.

„În pofida situaţiei regionale dificile, cetăţenii Republicii Moldova şi-au exprimat în mod curajos convingerea că aceasta este calea care le garantează prosperitatea în cadrul unei societăţi cu instituţii democratice stabile pe termen lung. Suntem hotărâţi să sprijinim, ca şi până acum, întreprinderea, în Republica Moldova, a reformelor interne dificile în vederea apropierii de Uniunea Europeană. Un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromis. Sperăm că liderii de la Chişinău să-şi înţeleagă misiunea dată de cetăţenii moldoveni şi să-şi orienteze eforturile exclusiv în direcţia consolidării democraţiei”, a susţinut Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a explicat că o vecinătate stabilă şi sigură este prioritară pentru România şi a apreciat Parteneriatul Estic ca fiind un instrument relevant în relaţionarea cu partenerii din vecinătate, cu precădere în actualul context de securitate regional.

„În pregătirea Summitului de la Riga, din luna mai, considerăm necesar un proces de actualizare şi adaptare a Parteneriatului Estic care să asigure realizarea unor obiective ambiţioase. Este esenţială consacrarea unei perspective europene clare a partenerilor din Parteneriatul Estic cei mai performanţi, care au voinţă politică şi care îndeplinesc condiţionalităţile necesare. Summitul de la Riga este un bun prilej pentru a transmite un asemenea mesaj”, a mai spus preşedintele român.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.