Reformele, care sunt atât de necesare țării, trebuie să aibă drept rezultat o justiție independentă, un procuror general apolitic și forțe de menținere a ordinii publice care nu servesc anumitor persoane. Declarația a fost făcută de fostul reprezentant special al UE la Chișinău, Kalman Mizsei, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Potrivit lui, aceste instituții ar trebui să desfășoare o activitate transparentă și să servească interesele statului, transmite IPN.
„Flagelul corupției a afectat grav și structurile de forță. Iată de ce sper să fie redus semnificativ, dar mai este important să existe un climat investițional prietenos. Desigur, situația de la Banca de Economii a demoralizat societatea. Iată de ce este important să fie cât mai multă transparență în sistemul financiar-bancar”, a declarat Kalman Mizsei.
Fostul reprezentant special al UE la Chișinău a declarat că în pofida evenimentelor dramatice care au avut loc în ultimii cinci ani în Moldova, ceea ce se întâmplă acum e ceva ce dă speranțe. Potrivit lui, geopolitica întotdeauna joacă un anumit rol în viața unor țări precum Moldova, dar ar fi greșit să explici totul prin factorul geopolitic. „Acum, cred că societatea înțelege că nu contează dacă ești vorbitor de limba română sau rusă, cu toții își doresc o guvernare decentă, autorități care nu fură banii poporului, care nu intervin în justiție și un guvern în care un oligarh nu controlează procurorul general, instituțiile anticorupție sau forțele de ordine”, a spus Kalman Mizsei.
În opinia fostului reprezentant special al UE în Moldova, regimul oligarhic ar putea să schimbe ceva spre bine dacă este forțat să o facă. „ De aceea societatea și prietenii Moldovei, precum SUA, UE și România cu toții forțează regimul pentru a înfăptui adevăratele reforme. Înțeleg că furia e atât de puternică încât fără aceste reforme, pacea în societate va fi pusă sub semnul întrebării”, a menționat oficialul.
Referitor la alegerile parlamentare anticipate, Kalman Mizsei a menționat că cei care își bazează campania electorală pe factorul rusesc, mizând pe potențialii alegători de limba rusă din Moldova, ar putea să greșească. Aceasta pentru că, potrivt lui, Rusia nu le poate oferi nimic. În schimb, UE poate oferi foarte multe beneficii. Oficialul susține că cei de la Bruxelles trebuie să ceară cu insistență guvernanților de la Chișinău exact ceea ce solicită și societatea civilă, și anume transparență decizională, eliminarea corupției, reforme în justiție. Aceste revendicări trebuie să fie sincronizate atât din partea partenerilor externi, cât și din partea ONG-urilor.