Care este cea mai crasă trecere a autorităților moldovenești peste „linia roșie”? De ce trebuie de dat alt sens cuvintelor „opoziție” și „conflict”? Care asemănări în domeniul intereselor sistemice sunt în stare să-i apropie pe actualii oponenți politici până la formatul unei coaliții de guvernământ după alegerile parlamentare? Ce semnale le dă partidelor de opoziție noul sistem electoral? Ce momente pozitive conține situația pre-electorală, deloc simplă, din Moldova? Ar trebui grăbit sau nu procesul de soluționare a conflictului transnistrean? Răspunsul la aceste și alte întrebări – în interviul acordat lui Valeriu Vasilică de către fostul reprezentant special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei.
----
- Ce credeți despre disputa interminabilă dintre două structuri ale Uniunii Europene și autoritățile moldovenești despre situația din țară, unde o parte afirmă că situația e proastă, iar alta că totul e bine? Ce interese și urmări pot ascunde aceste poziții?
- Nu încape îndoială, că democrația din Moldova a scăzut din calitate. Uniunea Europeană categoric nu acceptă aceasta și, în primul rând, anularea alegerilor locale în capitală, Chișinău. Aceasta e, desigur „linia roșie” cea mai lată, peste care au trecut autoritățile moldovene, pentru că normele europene au fost încălcate fără scrupule. Există și alte derapaje, care trezesc protestul partenerilor europeni.
- Care e semnificația confruntării interminabile între guvernare și șeful statului? Pe cât de dură, veritabilă și periculoasă este pentru societatea moldovenească această dezbatere?
- Urmărind politica moldovenească din afară, îmi pare că ar trebui puțin modificată semnificația cuvintelor „opoziție” și „conflict”. Pentru că există, pe de o parte, opoziția parlamentară, reprezentată de Partidul Liberal Democrat și Partidul Comuniștilor și există o autentică opoziție influentă, reprezentată de partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase. Pe de altă parte e Partidul Democrat și e Partidul Socialiștilor. În prezent, linia de demarcare între putere și opoziție se trage pe interpretarea calității democrației, statului de drept, corupției. Între democrați și socialiști, mai exact, între domnul Plahotniuc (președintele PDM – n.r.) și președintele Dodon există o cooperare foarte strânsă. Se întâmplă și divergențe, probabil din cauza că se manifestă acest conflict prin contrapunerea între putere și președinte, dar acesta nu e un conflict real, ci unul mimat, pentru că divergențele sunt limitate, iar interesele coincid în actuala perioadă.
- Pe acest fundal, care ar fi componența alianței de guvernământ după alegerile din februarie: între democrați și, precum v-ați exprimat, „opoziția autentică”, între democrați și socialiști sau între socialiști și „opoziția autentică”?
- Cred că cea mai verosimilă e varianta a doua, pentru că, am spus, interesele PDM și PSRM coincid și aceste interese sunt sistemice. Și democrații, și socialiștii dau întâietate democrației limitate și, în linii mari, unui stil de raporturi tradiționale autoritare între putere și societate. De cealaltă parte, Sandu și Năstase întruchipează modelul statului de drept, cu alte cuvinte, transparența mecanismelor de stat, supremația legii. Aceste două tabere sunt incompatibile, de aceea mult mai ușor îți poți închipui o coaliție DPM-PSRM, dacă opoziția nu va câștiga alegerile cu o mare detașare. Dar e greu să anticipezi cu multă exactitate rezultatul alegerilor, pentru că sondajele până în prezent au comis erori destul de majore, bunăoară, în cazul alegerilor din Chișinău. Aceasta arată că publicul nu este gata sau nu vrea să spună ce va face în ziua alegerilor.
- Cum apreciați situația preelectorală în ajunul alegerilor fixate pentru 24 februarie 2019?
- Mai întâi de toate, partidele de opoziție trebuie să înțeleagă că noul sistem electoral le silește ca ele să coopereze și aceasta este important să fie luat în calcul înaintea alegerilor. Într-al doilea rând, acest sistem e activat ca o afacere privată. Dar printre multiplele neajunsuri, el are două momente pozitive, care trebuie recunoscute. Primul: în ultima perioadă a sporit eficiența Guvernului. Al doilea: corupția centralizată înseamnă mai puține bariere zilnice pentru companii. Dar există și al treilea rând: cooperarea cu Uniunea Europeană și dezvoltarea programelor susținute de UE ajută publicul să fie mai atent și să înțeleagă mai bine cum funcționează statele occidentale contemporane, precum și să deprindă noi tehnici. Iată de ce cred că atunci când se vor crea premisele, veritabila reformare a statului bazat pe norme de drept va fi de o fezabilitate rapidă.
- Ce credeți despre procesul de reglementare a conflictului transnistrean, luând în calcul actualul nivel al relațiilor între Chișinău și Tiraspol, dar și starea raporturilor între componentele formatului de negocieri 5+2, în special, Ucraina și Rusia? Cum arată în prezent perspectivele reglementării?
- În acest domeniu au loc multe lucruri cu adevărat interesante. Cred mult în logica pașilor mici, această abordare, dacă vă amintiți, am lansat-o în anul 2007 , împreună cu consilierii mei - Peter Mihalko, în prezent șeful delegației Uniunii Europene în Moldova, și Mindaugas Kacerauskas. I-am propus președintelui de atunci Vladimir Voronin să mergem pe calea consolidării încrederii între cele două maluri ale Nistrului.
Conflictul în cauză are un caracter geopolitic, în sens că subiectele politice sunt tratate în măsura permisă de Rusia. Iată de ce conflictele de acest gen au o evoluție lentă. Și totuși, procesele de consolidare a încrederii, inițiate atunci, în ultimii doi ani au început să lucreze puternic. De altfel, și mai înainte se reușeau unele rezultate, legate, bunăoară, de funcționarea căii ferate, însă acum considerabil mai mult, de exemplu, infrastructura, plăcile de înmatriculare a automobilelor ș.a.m.d. Chiar e foarte bine că Acordul de asociere cu UE și Acordul de liber schimb iau în calcul întreprinderile de pe malul stâng. Toate astea sunt lucruri minunate, la care se adaugă faptul că în prezent și Ucraina are mai puține iluzii referitor la Rusia în cadrul formatului 5+2. Chiar dacă reprezentanții Ucrainei și înainte erau deosebiți, acum interesele ucrainene coincid în mai mare măsură cu cele moldovenești, și asta e bine. Cred că și UE ar putea să se consacre mai mult unor proiecte de reunificare a celor două maluri.
Încă în timpul aflării mele în Moldova spuneam că pentru a accelera reintegrarea, Moldova din dreapta Nistrului trebuie să fie mai atractivă și incluzivă pentru populația din regiunea transnistreană, ceea ce solicită condiția că Moldova e condusă mai bine, se respectă supremația legii ș.a.m.d.
Adevărat e că în prezent situația legată de soluționarea conflictului transnistrean este mai bună și asta e minunat, dar va trebui timp pentru a găsi soluții acceptabile pentru toți la nivel politic. Nu cred că acest proces trebuie forțat în mod artificial. Las”să se aprofundeze cooperarea între maluri, să se îmbunătățească administrarea, situația economică și nivelul vieții în Moldova și atunci noi vom fi mai aproape de soluționarea calitativă a acestui conflict.
Valeriu Vasilică
Vezi și:
- Participarea transnistrenilor în alegeri: între beneficiu și pericol. Analiză de Valeriu Vasilică
- Cârdășia Moscovei și a Tiraspolului va continua „până la sfârșit”. Analiză de Valeriu Vasilică
- Valentin Constantinov: Pe dictatori îi interesează doar puterea personală. Interviu IPN
- Yoshihiro Katayama: Programele japoneze de asistență s-au extins în toate domeniile vieții societății moldovenești. Interviu IPN
- Beneficiile și riscurile reluării exporturilor de fructe în Rusia. Analiză de Valeriu Vasilică
- Opriți războiul!… și filmele despre război. Consemnări de Valeriu Vasilică
- Benedetto Della Vedova: Pornim de la relațiile excelente pentru a crea spații noi pentru apropiere
- După Rusia, și o parte din Moldova bate în SUA sau Patria se vinde doar ieftin! Analiză de Valeriu Vasilică
- Hârtia de turnesol a dosarului deputaților transfugi. Analiză de Valeriu Vasilică
- Asociația, venită de pe Lună, a Judecătorilor din Republica Moldova. Analiză de Valeriu Vasilică
- Virusul sau Cel de-al Doilea Om este ucigaș? Analiză de Valeriu Vasilică
- Valeria Biagiotti: Vă invit să deveniți agenţii schimbării, fiecare să înceapă de la sine
- Natalia Gavrilița: E crucial să construim țara cu o majoritate stabilă, integră și bine intenționată. Interviu IPN
- Ruth Huber: Noua Strategie de cooperare internațională a Elveției confirmă că Moldova rămâne o țară prioritară. Interviu IPN
- „Guvernarea”- Opoziția, scor 1:1. Prelungiri sau lovituri de departajare? Analiza IPN
- Mihai Murguleț: Reformarea justiției depinde de voința politică. Interviu IPN
- Desiree Jongsma: Examinăm și implicațiile mai larg COVID-19 pentru copii și femei. Interviu IPN
- Mihail Cotorobai: „Coronavirusul nu poate să anuleze drepturile omului”. Interviu IPN
- Peter Michalko: „Cuvântul-cheie în noile politici ale UE este „împreună”. Interviu IPN
- Premierului Ion Chicu îi cedează nervii?
- Fisura salvatoare a PDM. Analiză IPN
- Ion Chicu: Avem o societate care s-a dezamăgit în instituțiile și viitorul acestui stat
- Pavel Filip: Republica Moldova este totuși pe un drum de evoluție
- Maia Sandu: O viață mai bună înseamnă libertate și regim care respectă drepturile omului
- Andrei Năstase: PPPDA a militat și a insistat pe unitatea forțelor proeuropene
- Daniel Ioniță: Acolo unde sunt mai mulți români, există și o mică Românie... Interviu IPN
- Ion Manole: Vom insista ca dialogul politic să conțină garanții reale pentru respectarea drepturilor omului în Transnistria
- Valeria Biagiotti: Există lucruri care fac relațiile moldo-italiene mai speciale... Interviu IPN
- Inițiativa sau Moțiunea? Motivele și efectele lor. Analiză IPN
- PSRM-ACUM: Condamnați la colaborare și la distrugere... Analiză IPN
- Angela Ganninger: Și nu este adevărat că înainte lucrurile au stat mai bine... Interviu IPN
- Nicu Popescu: Cu partenerii de dezvoltare avem un „târg” decalat în timp. Interviu IPN
- Felicitări pentru „holding”. Întrebări pentru Maia Sandu. Analiza IPN
- Ce au spus si ce au vrut să spună deputații în ultima sesiune? Analiză IPN
- De ce a plecat Vlad Plahotniuc? Va reveni? Analiză IPN
- De cine se teme Ilan Șor? Analiză IPN
- Bartlomiej Zdaniuk: Ceea ce ne leagă vine din dorința comună de a fi liberi. Interviu IPN
- Coaliția de guvernare: comunicare deficitară, fumigene și opacitate. Analiză IPN
- Nu se va ajunge la anticipate, deși este una din soluții, sugerate de electorat. Analiză IPN
- Zdeněk Krejčí : Oamenii din țările mici nu-și pot permite luxul să se certe între ei în chestiuni de bază. Interviu IPN
- O fază mai bună a relațiilor moldo-ruse: mit, realitate sau deja-vu? Analiză IPN
- Vadim Bacinschi: „Suntem o seminție bântuită de atâtea controverse, himere și erori...”. Interviu IPN
- Repoziționarea PDM – corectă, forțată și nesinceră. Analiză IPN
- Integrarea europeană și consensul în Constituție, analiză IPN
- Daniel Ioniță: Susținerea Republicii Moldova este un obiectiv împărtășit la nivelul întregii societăți românești. Interviu IPN
- Moldova, țară căreia nu i se întinde mâna? Analiză IPN
- Reforma nu are susținere, Revoluția se amână. Analiză IPN
- Apoi a venit pădurarul și i-a alungat pe toți sau De ce nu a mers? Analiză IPN
- Opoziția a mușcat nada. Cine a pus-o? Cine se va prinde? Analiză IPN
- Sabine Krause: Un manual ce-i ajută pe germani să înțeleagă mai bine Moldova, pe care o îndrăgește oricine vine aici. Interviu IPN
- Valeria Biagiotti: Moldovenii sunt bine integrați și apreciați de populația italiană. Interviu IPN
- Andrian Candu, recidivă simptomatică? Analiză IPN
- Bartlomiej Zdaniuk: Visul meu este să creăm o legătură puternică între oamenii de aici și din Polonia. Interviu IPN
- De la Unire a lipsit „producătorul”, dar a fost prezent „produsul” său. Notițe subiective
- Guvernarea se repetă și opoziția întârzie. Analiză IPN
- „Curățare de grajduri” și de speranțe la Chișinău. Analiză IPN
- Peter Michalko: În 2017 au apărut elemente noi în relația UE-RM. Interviu IPN
- Parlamentarele 2018, balaur cu trei capete condamnate să se înghită reciproc. Analiză IPN
- Ce au în comun șoferii, politicienii și butoanele pentru arme de distrugere în masă? Analiză IPN
- Pentru ce a putut merge Plahotniuc la Erdogan? Analiză IPN
- Sistemul mixt: Înger sau Demon pogorât peste Moldova? Analiză IPN
- Planurile B ale schimbării sistemului electoral. Analiză IPN
- Merab Antadze: Calea europeană de dezvoltare este cea mai corectă pentru Moldova și Georgia, interviu IPN
- Deficit de comunicare şi de consens în „uninominalul-mixt”. Analiză IPN
- Ce vor moldovenii şi ce le poate oferi puterea? Analiză IPN, episodul 2
- Ce vor moldovenii şi ce le poate oferi puterea? Analiză IPN
- Actele de vandalism: o ecuaţie cu toate datele necunoscute, analiză IPN. Reluare din 15 aprilie 2009
- Principala problema a iniţiativei uninominale este iniţiatorul. Analiză IPN
- Deteriorare previzibilă şi inevitabilă a relaţiilor moldo-ruse? Analiză IPN
- Sensul politic şi sensul uman al împăcării. Analiză IPN
- De ce a fost imposibilă o dezbatere publică necesară? Analiză IPN
- Alexandru Tănase: Există deosebiri esenţiale între hotărârile CCM şi atitudinile politice, interviu IPN
- „FACEM!” Interviu IPN cu Valeriu Turea, şeful BRD
- Independenţa 2015: Anul Declinului, primul şi ultimul
- Independenţa 2015: Anul Declinului, primul şi ultimul
- Secretarii generali ai… Republicii Moldova sau Dedublarea programată
- Ultima alianţă pro-europeană a Moldovei
- Coaliţia pro-europeană între interesele naţionale şi cele de partid
- Marian Lupu: PDM a devenit asociat în Partidul Socialist European. Vom folosi noul statut în interesul ţării
- Însemnele naţionale ale alegerilor locale
- De ce vin liderii europeni în Moldova?
- Raportul Kroll: întârziere fatală
- Securitatea informaţională: între stângăcie politică şi interes special
- Două în unu, cu impact european
- Edgars Rinkevics: Asocierea nu este ultima etapă în relaţiile UE-Moldova, interviu IPN
- Dosarul transnistrean: Al treilea deja-vu în circumstanţe mai bune ca înainte
- Agenţiile de presă din Moldova: între adaptare continuă şi dispariţie
- Şah pentru guvernarea pro-europeană: motive, pericole, soluţii
- Iurie Leancă – simbol şi prim-ministru?
- Sincronizări, repoziţionări şi regrupări în formatul „5 + 2”. Analiză Info-Prim Neo
- Vandalismul din aprilie 2009 prin prisma florilor de romaniţă. Analiză Info-Prim Neo
- „Milă mi-i de Gumeniţă, da' de mine şi mai tare...”. Analiză Info-Prim Neo
- Noul Cod al vizelor aduce beneficii tuturor solicitanţilor de vize în UE, dar în special ţărilor vecine precum Moldova. Interviu Info-Prim Neo cu Dirk Lorenz, Ofiţer politic al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova
- Declaraţiile contradictorii din cadrul AIE diminuează eforturile guvernării moldoveneşti de a soluţiona conflictul transnistrean. Interviu Info-Prim Neo cu Reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova Kalman Mizsei
- Cetăţenii Republicii Moldova vor fi acceptaţi în Europa doar atunci când se vor simţi confortabil în limba oficială a ţării lor. Interviu Info-Prim Neo cu Alexei Axan, profesor la Casa Limbii Române
- „Muruianu” a aruncat mănuşa. Cine o ridică? Analiză Info-Prim Neo
- Actele de vandalism: o ecuaţie cu toate datele necunoscute. Analiză Info-Prim Neo
- O sută de zile ale noului primar general de Chişinău. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL III