Cum să evaluezi promisiunea politicianului. Dezbateri la IPN

Conform mai multor cercetări, programele preelectorale ale candidaților pentru funcțiile eligibile sunt onorate în proporție de doar 30 la sută, cea mai mare parte a promisiunilor fiind irealizabilă. Întâi de toate, pentru că e lipsită de un calcul economic și financiar. Pentru alegători, însă, asemenea abordări sunt secundare, ei preferă să se uite în gura politicienilor și să pună valoare pe justificări de tot soiul. De ce în Moldova nu se practică aprecierea critică și exigentă a activității autorităților? Participanții la dezbaterea publică „Cum să evaluezi promisiunea politicianului” la agenția de presă IPN au căutat un răspuns la această întrebare.

Juristul, expertul permanent al proiectelor IPN Ștefan Gligor e convins că activitatea politicienilor poate fi măsurată doar cu nivelul bunăstării populației țării. „Vorba e despre indicatori economici clari, dar nici azi nu am ajuns la politicieni care putea să asigure constanta creșterii bunăstării Moldovei”, a invocat expertul.
 
„Oamenii își doresc bunăstare și securitate acum, astăzi, și politicienii speculează pe această dorință. Majoritatea dintre ei îmbrățișează politicul nu pentru a obține rezultate prin efort, prin măsuri nepopulare, respinse de societate. Prin intermediul unor sondaje sociologice ei clarifică care sunt așteptările oamenilor și formulează promisiuni irealizabile. Și cu cât mai pauperizată este categoria de alegători, cu atât mai înalt e riscul mituirii, influenței propagandei și dezinformării”, insistă Ștefan Gligor.

„Alegătorul nu vede legătura între sărăcia sa și opulența politicianului, el este tolerant față de corupție. El consideră că, dacă politicianul deja a furat, el nu va mai fura pe viitor. Însă politicianul corupt nu se va opri niciodată. El va zămisli noi scheme , va spori rulajul, va încerca să-și supună toate ramurile puterii”, afirmă juristul.

Expertul în domeniul relațiilor internaționale și securității Valeriu Ostalep, spune că „politicienii știu apriori că nu-și vor onora angajamentele. E o escrocherie politică”. „Ei exploatează incapacitatea societății de a înțelege problemele social-politice și economice, etalând o aroganță criminală, spunând povești și fiind siguri că nu vor fi trași la răspundere”, - a lămurit expertul.

Pe de altă parte, el afirmă că acești politicieni sunt produsul societății din care fac parte. „Politicienii proiectează aceea ce societatea e gata să primească. Dacă societatea ar respinge categoric această escrocherie politică, și-ar arăta supărarea față de minciună și manipulare, cei care ar dori să-l înșele nu ar avea nici o șansă”, - a subliniat Valeriu Ostalep.

El consideră că „politicul moldovenesc demult s-a transpus în forme virtuale, neavând nici o tangență cu realitatea”. „Totul e frumos pe hârtie, iar viața e cu totul alta. Chiar și cele mai bune legi europene aici nu vor lucra, până când societatea nu se va maturiza, nu va înțelege calitatea culturii sale. Noi trebuie să-i criticăm mai des pe politicieni, să le scoatem în vileag minciuna, să vorbim despre abateri, atunci se va profila și șansa”, - e convins Valeriu Ostalep.

Lilia Carasciuc, directorul executiv al Transparency International Moldova a fost de acord cu el. „Trebuie să-i admonestăm și să-i ținem în vizor pe politicienii noștri”, - a remarcat ea. Și a suplimentat că „depinde mult și de societate”. „E rău când votează cu picioarele și pleacă. E rău, când votează cu stomacul, iar pentru carne înăbușită în tinichea și alte sau alte pomeni își schimbă opțiunea”, a remarcat Lilia Carasciuc.

Ea a crede că activitatea politicienilor poate fi măsurată doar cu rezultatul muncii lor. „Suntem în alegeri și e simplu să dăm note muncii președintelui. Trebuie doar să deschidem Constituția, să luăm cunoștință de împuternicirile lui și să ne gândim ce a făcut el ca garant al suveranității și independenței, ca și comandant al forțelor armate... Ce a făcut pentru a schimba sistemul judiciar, ca să nu mai încapă acolo persoane cu un trecut dubios. Ce a făcut pentru securitatea energetică”, - a remarcat experta.

Ea consideră că în țară ar trebui să aibă loc chestionări, care ar reflecta activitatea parlamentului , președintelui și guvernului. „Dar până la chestionări, oamenilor trebuie să li se explice care sunt împuternicirile și rolul unor sau altor politicieni. Așa se va reduce din populism și minciună în mediul politicienilor, iar alegătorul va înceta să ierte pe politicieni și să ironizeze pe seama lor, va înțelege că altfel se demolează democrația pe care ne sprijinim”, a conchis Lilia Carasciuc.

Dezbaterea "Cum să evaluezi promisiunea unui politician" a fost organizată în cadrul mini-ciclului "Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe  cine reprezintă?", care face parte din proiectul "Dezvoltarea culturii politice prin dezbateri publice". Agenția de presă IPN organizează dezbaterile publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.