Breasla jurnaliştilor trebuie să exercite presiuni asupra colegilor care manipulează opinia publică şi recurg la falsuri în presă. În plus, breasla trebuie să penalizeze promovarea manipulării. Aceasta pentru că acţiunile ziariştilor care manipulează îi demoralizează pe jurnaliştii oneşti. Despre aceasta au discutat participanţii la clubul de discuţii, organizat de Asociaţia Presei Independente, transmite IPN.
„Libertatea de exprimare a presei este foarte strâns legată de responsabilitatea ei. Jurnaliştii, chiar dacă au dreptul să se exprime liber şi foarte bine că au acest drept şi sunt câini de pază ai democraţiei, însă, manipularea opiniei publice trebuie să fie descurajată pe toate căile”, a declarat directorul executiv al API, Petru Macovei.
În cadrul discuţiilor au fost prezentate rezultatele unui studiu de caz, care arată cum au fost reflectate protestele din 24 aprilie în diferite instituţii media. Experta media, Viorica Zaharia, care a realizat acest studiu de caz a depistat încălcări ale Codului deontologic al jurnalistului la instituţiile media Publika TV, Publika.md, Sputnik.md, Gagauzinfo.md, Novostipmr.com, Kp.md, Jurnal TV, Agenţia Moldpres şi Newsmaker.md. Potrivit autoarei, mai multe instituţii media au recurs la manipulare şi dezinformare.
„Cele mai des întâlnite tehnici de manipulare în presa din Moldova sunt tăinuirea faptelor, amestecul dintre adevăr şi minciună şi prezentarea selectivă a faptelor. Unele informaţii au fost omise cu bună ştiinţă”, a declarat Viorica Zaharia.
Directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”, Alina Radu, a menţionat că trebuie să fie identificată o metodă de încurajare a jurnalismul de calitate. „Ar trebui să fim mai coalizaţi, să discutăm mai des, să facem presiuni pentru că în caz contrar se descurajează reporterii care îşi fac onest munca, dar ai căror patroni nu au bani”, a afirmat Alina Radu.
Dezbaterile de marţi, 3 mai, au avut loc în cadrul Clubului de discuţii „STOP FALS!”, lansat de API.