Jurnalista TV8, Viorica Tătaru, a fost reținută la Tiraspol, unde a mers să mediatizeze protestul organizat în regiunea transnistreană împotriva pretinselor „presiuni economice ale Moldovei”. Cu o reacție a venit Biroul politici de reintegrare, care a cerut eliberarea necondiționată a jurnalistei. Asociația Promo-LEX a informat despre incident misiunile diplomatice și Oficiul Avocatului Poporului, transmite IPN.
„În legătură cu reținerea ilegală de către exponenții așa-numitelor structuri de forță din regiunea transnistreană a jurnalistei Viorica Tătaru, în adresa reprezentantului politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană de la Tiraspol a fost remisă o sesizare de urgență cu solicitarea eliberării imediate a acesteia și a oferirii posibilității revenirii în siguranță pe malul drept al Nistrului”, precizează Biroul de reintegrare.
Instituția precizează că acest caz revoltător a fost adus în vizorul Misiunii OSCE în Republica Moldova și a partenerilor externi relevanți, cu rugămintea de a lua toate măsurile posibile pentru a convinge Tiraspolul să renunțe la abuzuri și provocări, să respecte în mod echitabil drepturile și libertățile tuturor reprezentanților mass-media, să contribuie la eliberarea necondiționată a jurnalistei Viorica Tătaru și la revenirea în siguranță a acesteia pe malul drept al Nistrului.
Promo-LEX a reiterat importanța fundamentală a libertății presei și a protecției jurnaliștilor, care sunt pilonii unei societăți democratice. „Solicităm tuturor entităților menționate să acționeze cu maximă seriozitate și promptitudine pentru a asigura eliberarea și protecția jurnalistei Viorica Tătaru”, menționează asociația.
Protestul a fost organizat de administrația transnistreană împotriva noilor prevederi ale Codului Vamal al Republicii Moldova, potrivit cărora toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, achită taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte. Potrivit Chișinăului, prevederile noului Cod Vamal creează un tratament egal tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului.
Administrația de la Tiraspol a venit cu numeroase critici, menționând că noile prevederi sunt „neprietenoase” și vor provoca regiunii pierderi în mărime de zeci de milioane de dolari.