Jurnalista Viorica Tătaru a fost eliberată

Jurnalista TV8 Viorica Tătaru, reținută astăzi la Tiraspol, a fost eliberată împreună cu jurnalistul Andrei Captarenco. Ei au fost reținuți separat și interogați aproape trei ore de așa-zisele autorități din stânga Nistrului. Potrivit postului de televiziune, cei doi au relatat că au fost impuși să șteargă tot ce au filmat la protestul din stânga Nistrului, transmite IPN.

Viorica Tătaru a declarat că a venit în regiunea transnistreană pentru a reflecta acțiunile de protest și să obțină informații din prima sursă. „Am venit aici pentru a monitoriza protestele care au fost anunțate de ceva timp de către așa-zisele autorități transnistrene. Am încercat să întrebăm oamenii care sunt doleanțele lor, de ce protestează, exact aceleași întrebări pe care le punem la un protest normal. Dar foarte repede am fost reținuți, duși la un așa-zis minister al securității și interogați mai mult de două ore”.

Jurnaliștii au fost aduși ulterior până la punctul de control. „Probabil să se asigure că noi am plecat, că am ieșit de pe teritoriul așa-zisei Transnistria”, spune ei.

Aceștia au șters imaginile de la protest pentru a fi eliberați, dar ne-au relatat că manifestanții nu au putut explica de ce au ieșit în stradă. „Tot ce am reușit să filmăm până la momentul reținerii ne-au obligat să le ștergem, discuțiile pe care le-am purtat cu oamenii nu le avem. Mulți oameni nu știau de ce au venit și nici să explice mesajele pe care le aveau scrise pe pancarte, ceea ce cumva i-a intimidat pe acești colaboratori, prima lor întrebare a fost: de ce i-ați întrebat dacă mesajul a fost scris de ei sau de altcineva. Ne-au interogat și în fața camerei”, a menționa ziarista.

Protestul de la Tiraspol a fost organizat de administrația transnistreană împotriva noilor prevederi ale Codului Vamal al Republicii Moldova, potrivit cărora toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, achită taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte. Potrivit Chișinăului, prevederile noului Cod Vamal creează un tratament egal tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului. Administrația de la Tiraspol a venit cu numeroase critici, menționând că noile prevederi sunt „neprietenoase” și vor provoca regiunii pierderi în mărime de zeci de milioane de dolari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE