Jumătate din cazurile raportate de violenţă asupra copilului vizează violenţa fizică

Pe parcursul semestrului II al anului de studii 2014-2015, angajaţii din sistemul educaţional au raportat aproape 6 mii de cazuri de violenţă asupra copilului, produse în familie, şcoală sau comunitate. Numărul de cazuri de violenţă este în descreştere faţă de semestrul I al anului şcolar. Practic jumătate din cazuri se referă la violenţa fizică, următoarele după număr - la violenţa emoţională şi la neglijare. În acelaşi timp, în perioada de raportare au fost semnalate şi cazuri de exploatare prin muncă, cazuri de abuz sexual şi un caz de trafic de fiinţe umane, transmite IPN.

Ministerul Educaţiei informează că a crescut semnificativ numărul cazurilor grave de violenţă asupra copilului sesizate organelor cu atribuţii în protecţia copilului de la nivel local. Totodată, se observă o tendinţă de sesizare a cazurilor din partea adulţilor cu responsabilităţi legale faţă de creşterea şi dezvoltarea copilului. Majoritatea cazurilor din cele aproape 6 mii au fost raportate de către profesori şi personalul non-didactic din instituţii, dar şi de părinţi.

Potrivit ministrului în exerciţiu al educaţiei, Maia Sandu, aceste schimbări calitative se explică prin faptul că directorii şi coordonatorii pentru prevenirea şi protecţia copiilor faţă de abuz din toate instituţiile de învăţământ general şi profesional tehnic au beneficiat pe parcursul anului de studii 2014-2015 de mai multe formări despre cum se identifică şi se sesizează cazurile de abuz, neglijare, exploatare şi trafic al copilului. Acum 2 ani, Ministerul Educaţiei a lansat o strategie amplă de prevenire şi combatere a violenţei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.