Fostul premier Iurie Leancă spune că un deputat, fie el și președinte al unei comisii de anchetă, nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal și, mai ales, să indice pe numele cui să facă acest lucru. Comentând concluziile Comisiei de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar, unde s-a cerut anchetarea mai multor foști și actuali demnitari, prin care și pe el ca fost premier, Iurie Leancă spune că președintele Comisiei, Alexandru Slusari, „face declarații politice răsunătoare”.
În opinia fostul premier, Alexandru Slusari face acest lucru „în încercarea de a-și ascunde în fața propriului electorat incapacitatea de a-și respecta promisiunile și de a contribui la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor moldoveni”. Fostul premier mai spune că Alexandru Slusari „dă dovadă, a câta oară, că nu are cunoștințe elementare în domeniul pe care, cică, îl investighează și încalcă flagrant legea”.
Iurie Leancă afirmă că „e o dovadă clară de încercare de a se implica în actul justiției”. Fostul premier menționează că vrea să văd dacă există procurori care să dea curs acestei solicitări, în condițiile în care legea și jurisprudența Curții Constituționale spune clar că „Comisia parlamentară nu stabilește răspunderea penală a vreunei persoane”. Totodată, menționează că „sunt inadmisibile (din partea Comisiei de anchetă) orice declarații publice prin care se aduc unor persoane concrete acuzații grave, care nu sunt probate în cadrul unor proceduri strict reglementate de lege”.
Ţinând cont de normele legislative invocate, Iurie Leancă afirmă că poate spune că are bănuieli rezonabile că acțiunile lui Alexandru Slusari ar fi catalogate de procurori mai mult ca un autodenunț ce-l face culpabil de abuz de poziția sa și de imixtiune în actul justiției.