Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale, apreciază activitatea Comisiei în cadrul acestor alegeri pe un opt ferm. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Iurie Ciocan a declarat că, cu regret, nu toți alegătorii au putut participa la votare, însă numărul celor care nu au putut participa la votare nu ar influența rezultatul și în aceste condiții nu poate fi vorba despre o fraudă, transmite IPN.
Membrul CEC afirmă că, probabil, s-ar fi putut face mai mult în campania de informare pentru că cei care nu au reușit să voteze au invocat că nu au fost informați referitor la înregistrarea prealabilă. „Ceea ce s-a întâmplat acum nu cred că va rămâne neobservat pentru că noi nu am avut un așa număr de mare niciodată de participanți la votare în afara țării. Peste 138 de mii de alegători în afara țării este un record absolut pentru Republica Moldova”, a notat Iurie Ciocan.
Potrivit lui, în turul întâi la votare au participat circa 60 de mii de alegători în afara țării, iar turul doi și turul întâi obligatoriu se organizează în aceleași condiții. Înainte de turul întâi, CEC a adoptat hotărâri cu privire la birourile din afara țării și nimeni nu a contestat această hotărâre. „Mai mult ca atât, nici nu a scos-o în discuție măcar, să vină cu obiecții, să zică: „Dați să o revedem”. Știți de ce? Pentru că la acea etapă pe culoare se vorbea că: „E bine că în Rusia sunt numai cinci birouri și în Italia sunt 25”. Și cu bucuria aceasta au plecat și nu au contestat. Vedeți cum are bățul două capete?”, a spus Iurie Ciocan.
În opinia sa, în afară de faptul că alegerile trebuie să fie libere, corecte, transparente, deschise, trebuie să mai fie și legale. „Astăzi condițiile legii sunt așa cum sunt ele, este plafonat numărul de buletine pentru un birou electoral. Punctum. Altfel nu putea fi”, a mai spus membrul CEC.
Iurie Ciocan a mai spus că CEC a aprobat raportul privind organizarea și desfășurarea alegerilor. Mai multe lucruri urmează să fie analizate, revăzute și membrii Comisiei urmează să vină cu propuneri concrete pentru îmbunătățirea, inclusiv a cadrului legal pentru perioadele viitoare.