Ex-deputatul Iurie Bolboceanu, condamnat pentru trădare de patrie, în 2018, apoi achitat, în noiembrie 2020, după ce procurorii și-au retras învinuirea, pregătește o sesizare adresată procurorului general, în care sunt colectate toate încălcările admise de judecători, procurori și colaboratorii operativi în dosarul în care a fost vizat. Într-un interviu pentru IPN, Iurie Bolboceanu a spus că speră persoanele vinovate să fie trase la răspundere.
Potrivit lui Iurie Bolboceanu, la respectiva sesizare s-a lucrat două luni, pentru că a fost nevoie să fie colectate toate informațiile, „toate acele minciuni pe care le difuza acea moară de minciuni de-ale lui Plahotniuc, care se numea holding”. Acestea au fost sistematizate și s-a ajuns la 41 de foi în format A4. Potrivit ex-deputatului, sesizarea conține toate încălcările comise de instituțiile statului în raport cu persoana sa, începând de la de la urmărirea, reținerea și terminând cu ultima zi a procesului de judecată.
Iurie Bolboceanu solicită ca toate persoanele care au încălcat legea să fie trase la răspundere. Toate persoanele „care au fost implicate în producerea acestei crime, să-și primească ceea ce merită într-un stat de drept, într-un stat civilizat”, a remarcat fostul parlamentar, hotărât să ceară și despăgubiri materiale. „Voi încerca și insista ca aceste despăgubiri, indiferent care și câte vor fi, să fie din contul persoanelor vinovate”, a subliniat Bolboceanu.
Întrebat despre ceea ce-și propune să facă în viitor, Iurie Bolboceanu rămâne pe poziția de a nu se implica în politică, chiar dacă i s-a propus să adere la unele partidele politice sau a fost îndemnat să-și creeze propriul partid. Actualmente, susține activitatea Asociației pentru drepturile omului „Dreptul la Dreptate”, care vine în ajutorul cetățenilor în rezolvarea problemelor pe care le au cu justiția din Moldova.
---
Interviul este realizat în cadrul proiectului Agenției de presă IPN „Injustiția scoasă la vedere prin mijloace multimedia”. Iurie Bolboceanu a fost reținut pe 17 martie 2017, iar peste un an, tot în luna martie, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie. El a fost acuzat că, fiind racolat de către ofițerii Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, în perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, a cules și a transmis informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova. În detenție s-a aflat doi ani și trei luni, până când s-a dispus reexaminarea dosarului. Cauza penală a lui Iurie Bolboceanu face parte din lista celor 38 de dosare politice evaluate de către un grup de procurori, creat în februarie 2020, ca urmare a Declarațiilor și Raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indica o listă de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și pe motive politice a unor persoane din Republica Moldova.