Argumentele prezentate de Republica Moldova în trei cazuri problematice, prezente în relația cu Uniunea Europeană – cazurile de condamnare a lui Vlad Filat și de necondamnare a lui Ilan Șor, adoptarea votului mixt și nevalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău – nu sunt convingătoare în comunicarea cu UE. „Sunt argumente neconvingătoare, sunt argumente care nu pot fi puse în contextul regulilor europene”. Declarația aparține președintelui Centrului de Prevenire a Conflictelor & Early Warning, analistul de politică externă, Iulian Chifu.
În cazul condamnării fostului premier Vlad Filat și necondamnarea lui Ilan Șor, analistul spune că suspiciuni majore ridică faptul că instigatorul este condamnat, iar făptuitorul este liber și acesta din urmă are și partid și riscă să intre în Parlament. „E lăsat să facă un rol care poate fi cinic gândit că ajută într-o anumită ecuație de putere și relaționare, dar pentru UE este inexplicabil cum instigatorul este în închisoare, condamnat, iar făptuitorul este liber bine merci, iar procesul lui nu s-a încheiat”, a declarat Iulian Chifu în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.
A doua problemă majoră în relația cu UE este adoptarea votului mixt, fără a ține cont de recomandările Comisie de la Veneția. „Am avut dezbaterea pe votul mixt, care s-a făcut după o recomandare a Comisiei de la Veneția. Este absolut inacceptabil pentru UE de ce nu s-a ținut cont de aceste recomandări, ele nu sunt făcute doar ca să luăm act de ele, ele chiar trebuie să aibă reflectare”, afirmă analistul.
Cea de-a treia temă pe agenda discuțiilor cu UE, care a pus capac, în opinia lui Iulian Chifu, a fost anularea alegerilor locale la Chișinău. „Suma acestor trei, la care putem adăuga chestiunea cu spălare de bani cu acea amnistie fiscală, povestea cu cetățenia dată pe investiții etc, toate aceste lucruri atârnă greu în orice discuție astăzi privind raportul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova”, a declarat Iulian Chifu.
Potrivit analistului de politică externă, pentru moment nimeni nu discută cu Republica Moldova până după alegeri. La nivelul Uniunii Europene există suspiciuni și preocupări care, cu certitudine, nu se vor schimba.
Actuala guvernare și opoziția pro-europeană trebuie să găsească formulele, deschiderile, garanțiile în așa fel încât să arate că opțiunea lor este real europeană, că vor să facă reformele într-un anumit fel, că au câte un plan de acțiuni și chiar fac niște pași în așa fel încât să permită realist ca o formulă pro-europeană să poată fi continuată după alegeri, este de părere Iulian Chifu.