IPN: Monitorul Monitorului Oficial, 24.11.2017

Proaspătul M.O. (nr. 411-420) ne prezintă, în primele pagini, Legea pentru ratificarea celui de-al treilea Protocol adițional la Convenția europeană de extrădare (nr. 214, 20 octombrie 2017). Protocolul respectiv (întocmit la 10.11.2010 și semnat de Republica Moldova la 12.042013) instituie un mecanism de aplicare a procedurii de extrădare simplificată, adică fără a parcurge toate formalitățile procedurale de extrădare și urmărește scopul de a spori eficiența și rapiditatea acestei procedurii, prin urmare, se urmărește aplicarea justiției în privința fiecărei persoane, oriunde s-ar afla.

Următorul act din M.O. (Legea privind modificarea și completarea unor acte legislative, nr. 223 din 2 noiembrie 2017) are drept obiectiv implementarea unui nou concept de „antreprenorial social”, adică o activitate de antreprenorial al cărei scop principal este soluționarea unor probleme sociale în interesul comunității. Respectiv, se introduc modificări în mai multe acte (Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenorial și întreprinderi, Legea nr. 837/1996 cu privire la asociațiile obștești, Legea nr. 581/1999 cu privire la fundații ș.a.) pentru reglementarea conceptului invocat, definiției acestuia, dar și a întreprinderii sociale, listei activităților din acest domeniu, subiecților și condițiilor de atribuire a statutului corespunzător, precum și a facilităților care vor fi aplicate persoanelor ce practică activitatea de antreprenorial social. Întrucât modificările operate vor avea un anumit efect asupra finanțelor locale, iar pentru implementare este necesar un dialog mai larg cu asociațiile obștești, structurile asociative, prevederile legii vor intra în vigoare peste 6 luni.

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 355/2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar (nr. 224, 2 noiembrie 2017) prevede ajustarea cadrului legal existent la prevederile Legii nr. 52/2014 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul). Având în vedere rolul instituției Ombudsmanului, cel de promotor al drepturilor și libertăților persoanelor, și conform unor practici internaționale, a fost stabilită majorarea salariilor persoanelor care dețin aceste importante funcții în stat.

O intenție nobilă de a contribui la protecția sănătății populației de consecințele negative ale fumatului, dar și de a aduce venituri suplimentare în visteria statului, a fost promovată prin modificarea articolului 9 din Legea bugetului de stat pentru anul 2017 nr. 279/2016 (nr. 227, 2 noiembrie 2017). Mai pe scurt: s-a decis majorarea prețului minim de comercializare cu amănuntul la țigaretele fără filtru. Rămâne de văzut, dacă în familiilor fumătorilor „consacrați” se vor micșora cheltuielile pentru procurarea articolelor de tutun și nu a altor produse (ca în cunoscutul banc din perioada campaniei antialcoolice…).

Pe paginile M.O. sunt publicate mai multe decizii ale Curții Constituționale de inadmisibilitate a sesizărilor privind excepția de neconstituționalitate a unor norme din legislația în vigoare (24 la număr, adoptate în perioada 31 martie-21 septembrie curent). Aceste acte erau așteptate cu interes de autorii sesizărilor, în același timp aprecierile Curții din deciziile adoptate prezintă un real și foarte important studiu de drept constituțional pentru întreaga comunitate a juriștilor, care trebuie să cunoască en gros și en detail domeniul.

Printre hotărârile Guvernului Republicii Moldova, publicate recent, se remarcă, sub aspect juridic, Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea Arbitrajului specializat în domeniul proprietății intelectuale și procedura arbitrală (nr. 987, 21 noiembrie 2017). Acest Arbitraj specializat (pe lângă Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală) este chemat să examineze litigiile privind calitatea de autor, raporturile dintre coautori, prioritatea, precum și alte raporturi din domeniu. Documentul este destul de amplu și detaliat, stabilește norme clare privind convenția de arbitraj, componența Arbitrajului, precum și procedura de arbitrare. Cu certitudine, actul respectiv vine să suplinească golul, existent până nu demult, și să soluționeze multiple probleme deseori foarte delicate dintre oamenii de creație.

Mai multe hotărâri ale executivului au fost modificate în scopul implementării Legii nr. 77/2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației. Astfel, prin Hotărâre nr. 996 din 21 noiembrie 2017, au fost completate Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a indemnizațiilor adresate familiilor cu copii (nr.1478/ 2002), Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă (nr108/2005), Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizației paternale (nr.1245/2016) ș.a.

Câteva hotărâri de guvern sunt orientate spre dezvoltarea relațiilor bilaterale cu partenerii externi. În această direcție au fost aprobate programe de cooperare în domeniul culturii dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova al Republicii Moldova și ministerul de profil al Ucrainei pentru anii 2017-2021, precum și cu cel al Republicii Slovace. De asemenea, a intrat în vigoare Acordul-cadru de parteneriat dintre Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Oficiul Francez pentru Imigrare și Integrare al Republicii Franceze pentru punerea în aplicare a programului OFII de ajutor pentru reintegrare în Republica Moldova. Amintim că OFII este o instituție publică administrativă, subordonată Ministerului de Interne al Republicii Franceze și responsabilă de coordonarea și punerea în aplicare a ajutoarelor pentru reintegrare în Republica Moldova. Prin acest acord se urmărește crearea condițiilor pentru cetățenii moldoveni care au dobândit, în Republica Franceză sau în străinătate, abilități pe care doresc să le pună în serviciul economiei țării, prin inițierea unei afaceri care să genereze venituri și locuri de muncă.

Hotărârea Guvernului nr. 1011 din 21 noiembrie 2017 vine cu majorări de salarii pentru mai multe categorii de salariați, în special din instituțiile medico-sanitare și de asistență socială, învățământ, cultură, artă, sport și din alte domenii din sfera bugetară. Necesar de concretizat că, pentru angajații din domeniul educației, inclusiv ai școlilor sportive – majorările intră în vigoare începând cu 1 septembrie 2017, iar pentru angajații din alte domenii de activitate – începând cu 1 ianuarie 2018.

Da, pot exista – si ele exista! – opinii diferite privind cuantumul acestor majorări, dar vorba veche: mai bine mai puțin, decât nimic.

În partea III a M.O. (Acte ale ministerelor, departamentelor și ale Băncii Naționale a Moldovei), Ministerul Economiei și Infrastructurii pune la dispoziția specialiștilor acte normative menite să asigure uniformitatea, legalitatea și exactitatea măsurărilor în domeniile de interes public. De această dată au fost aprobate norme de metrologie legală pentru contoare de gaz, energie electrică și energie termică, dar și cele utilizate la taximetre. Decizii importante, mai cu seamă că în gospodăriile tuturor cetățenilor țării sunt instalate dispozitive de acest fel, iar funcționarea defectuoasă a acestora bate la buzunar!

Pentru conformitate, Monitorul Monitorului Oficial

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.