Ion Terguță, secretar general al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, declară că pentru PPPDA nu este principial ca anume candidatul formațiunii pe care o reprezintă să fie următorul președinte al Republicii Moldova. „Important este ca acest șef de stat să se încadreze în spectrul legal al acestei funcții”. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Candidat politic sau apolitic, candidat partinic sau comun pentru viitoarele alegeri, de ce?”, organizate de Agenția de presă IPN.
Din punctul de vedere al PPPDA, nu este principial nici cine va deveni președinte al Republicii Moldova de pe segmentul de dreapta, important este ca acest președinte să se încadreze în spectrul legal al acestei funcții. „Pentru noi nu este principial ca neapărat candidatul Platformei DA să fie președintele Republicii Moldova, nu este principial ca un candidat anume să fie de pe dreapta, important este ca acest președinte să se încadreze în spectrul legal al acestei funcții. Și asta contează foarte mult. Este important ca acest viitor președinte al Republicii Moldova să reușească, în sfârșit, să unească societatea, să ofere o perspectivă acestei țări și să creeze un culuar de dezvoltare pentru Republica Moldova”, a declarat Ion Terguță.
Politicianul susține că în Moldova nu a existat vreun președinte „care să-i bată cu pumnul în masă președintelui rus, Vladimir Putin, iar Igor Dodon dincontra, merge acolo mai des decât la părinți la Sadova. Și nu în zadar am pomenit de președintele Nicolae Timfoti pentru că aproximativ acestea sunt limitele și profilul unui președinte cum ar trebui să arate conform Constituției. S-ar putea ca domnul Timofti să nu fi făcut uz cam de toate prerogativele pe care le-a avut, dar nici prea multe nu-și poate permite președintele actual în condițiile Republicii Moldova”, a notat secretarul general al PPDA.
„Noi am pus electoratul în situația în care i-am oferit funcției de președinte o dimensiune mai mare decât ea este în realitate. Pentru că profilul unui președinte adevărat este cel al domnului Nicolae Timofti, ne place sau nu. Președintele nu are prea multe prerogative, nu-și poate permite prea multe, așa cum face Igor Dodon acum și în felul acesta creăm foarte multe așteptări, iar partidele politice se bat pe o funcție care nu are prea multă însemnătate în stat. Este, dacă vreți, redimensionarea bătăliei de la Hâncești pe întreg teritoriul țării”, a adăugat politicianul.
De asemenea, Ion Terguță a adăugat că PPPDA nu luptă cu niciun partid politic din Republica Moldova de pe dreapta. Potrivit lui, Platforma DA a apărut ca expresie a revoltei cetățenilor împotriva sistemului oligarhic „și pentru noi a fost o chestiune de onoare și orgoliu ca să demontăm acest sistem, iar Igor Dodon este următoarea noastră țintă și vom lupta din toate puterile ca acest om să nu mai fie niciodată președinte al Republicii Moldova și, dacă s-ar putea, să dispară și din politica moldovenească”.
În opinia politicianului, Igor Dodon își permite prea multe, fără să aibă aceste prerogative și încearcă să-l imite pe Vladimir Putin în Republica Moldova doar că societatea moldovenească, oricât ar șchiopăta la capitolul democrație, oricâte probleme ar avea, nu percepe un asemenea gen de comportament. „Eu cred că din cauza instinctului ăsta de revoltă, Igor Dodon nu va mai avea posibilitatea să devină președinte. Este adevărat, avem foarte multe discuții chiar și aici sau în mediile în care ne întâlnim, dar asta nu înseamnă că la un moment dat nu se va ajunge la un consens”, este de părere Ion Terguță.
Dezbaterile „Candidat politic sau apolitic, candidat partinic sau comun pentru viitoarele alegeri, de ce?”, sunt ediția a 124-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.