Ion Terguță: Parlamentul nu mai are suficiente resurse ca să-și ducă mandatul la bun sfârșit

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr optează pentru alegeri anticipate în Republica Moldova. Ion Terguță, secretar general al Platformei DA susține că alegerea unui nou Parlament ar fi „soluția perfectă”, însă, din punct juridic și legal, acest lucru nu poate fi organizat în timpul apropiat. „Acest Parlament este emanația statului oligarhic, știți foarte bine în ce condiții s-a ales acest Parlament. El nu mai are suficiente resurse ca să-și ducă mandatul la sfârșit. Noi acum trebuie să găsim niște modalități pentru a întinde această perioadă, exact ca un elastic, pentru a ajunge în termeni legali la perioada când se pot organiza alegeri anticipate”, a declarat Ion Terguță în cadrul dezbaterilor publice „Alegeri parlamentare anticipate și/sau schimbarea Guvernului: probabilitate, riscuri, beneficii”, organizate de Agenția de presă IPN.

Ion Terguță afirmă că alegeri anticipate își doresc și cei din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova în contextul în care criza economică și consecințele pandemiei încă nu au fost simțite pe deplin de societate.

„Igor Dodon știe foarte bine că are în spate doi foști parteneri care îi numără zilele și acesta este Plahotniuc și Șor, vedem această dispută la televizor în fiecare zi cu amenințări din ce în ce tot mai directe, din ce în ce tot mai groaznice, iar unica soluție a lui Dodon sunt alegerile anticipate și sigur că Partidul Socialiștilor și-ar dori foarte mult. Ei acum sunt pe vârf, criza economică încă nu a început la turațiile ei maxime, noi încă nu suntem în plină criză economică, ea abia urmează și, dacă vreți, nici criza pandemică nu a ajuns în apogeu, abia urmează”, a menționat politicianul.

Secretarul Platformei DA afirmă că deputatul Andrian Candu și Ilan Șor încercă să schimbe configurația deputaților din Parlament prin ruperea deputaților din PDM. Totodată, Ion Terguță susține că și unii deputați socialiști au fost abordați. „Candu și Șor încearcă să ia foarte multe din Partidul Democrat și să crească. La Nisporeni Partidul Șor nu a existat pentru că Plahotniuc i-a dat peste mână și nu l-a lăsat să ajungă acolo. Acum la Nisporeni Partidul Șor își face organizație teritorială de rând cu grupul Candu. Acesta este doar un exemplu de resurse pe care le folosesc Plahotniuc și Șor pentru a schimba configurația Parlamentului”, a spus el.

Ion Terguță și-a exprimat regretul că formațiunile de dreapta nu au făcut uz la timpul potrivit de Declarația privind uzurparea puterii în stat. „Probabil că ăla a fost momentul cel mai prost din guvernarea blocului ACUM că s-a lăsat ca acest această situație să perpetueze”; a declarat secretarul general al Platformei DA.

Dezbaterile „Alegeri parlamentare anticipate și/sau schimbarea Guvernului: probabilitate, riscuri, beneficii” sunt ediția a 134-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.