Impactul evenimentelor din 6 ianuarie în America asupra statelor lumii deocamdată e greu de estimat, dar va exista cu siguranță. Asta pentru că SUA sunt un simbol al democrației la nivel mondial. Mulți autori de teorii politice spun că SUA e statul de unde a pornit răspândirea democrației în lume. Este opinia lui Ion Tăbârță, expert în domeniul relațiilor internaționale exprimată la dezbaterea publică: „Ce se întâmplă în America? Ce se va întâmpla în lume?”, organizate de Agenția de presă IPN.
Expertul spune că deja a remarcat atacuri și aluzii ranchiunoase, ironice ale altor state, concurenți direcți ai SUA, care nu sunt societăți democratice, la adresa SUA. „Acest act din 6 ianuarie va da prilej, va servi drept motiv pentru anumite societăți care nu sunt democrații să lovească în SUA, în democrația americană. Democrația în perioada următoare va fi sub un asediu, pentru că, odată ce societățile libere și cele „nelibere” au fost mereu în confruntare, aceste societăți care sunt în concurență cu SUA vor lovi și mai mult în democrație. Rămâne să vedem cum SUA va reuși să gestioneze această situați: va admite sau nu că s-a dărâmat un anumit simbol și că acest simbol nu va mai funcționa cum a funcționat până acum?”, a opinat Ion Tăbârță.
Ion Tăbârță observă o radicalizare a societății americane, iar politicienii sunt factori care exprimă aceste radicalizări și alimentează spiritele în societate în acest sens. „În sec. XXI, când avem o societate supra-informată, în această eră a tehnologiilor există multe posibilități care facilitează ca anumite segmente să fie influențate și manipulate. Asta s-a întâmplat acum în SUA. Dacă un politician cum este Donald Trump a vehiculat în masă că alegerile au fost fraudate cu toate că nu avea niciun fel de argumente, iar mesajele lui s-au prins la un număr atât de mare de cetățeni, aceasta demonstrează că există substraturi sau ceea ce numim falii ale societății. Societatea americană, mergând exagerat pe anumite procese de egalitate socială, a creat anumite nemulțumiri și acum cei care sunt la cârma SUA ar trebui să regândească anumite procese la nivel de societate. SUA trebuie să găsească un echilibru ca, promovând anumite egalități, să nu resusciteze sentimentele altei părți ale societății”, a sugerat expertul.
Pe viitor, Ion Tăbârță crede că relațiile moldo-americane vor fi revizuite, pentru că, dacă până acum administrația Trump nu s-a interesat de zona geografică în care se află Republica Moldova, administrația Joe Biden este mult mai conectată la Republica Moldova, și în general, la regiunea geografică în care se află Republica Moldova. „Americanii, când abordează relațiile cu Republica Moldova, le abordează la pachet cu relațiile cu Ucraina și în general cu întreaga regiune. Faptul că viitorul președinte Biden a fost în Republica Moldova este un avantaj și așteptăm ca să crească interesul pentru Republica Moldova și regiunea din care face parte. Acest interes ar trebui să vină pentru a soluționa problemele sistemice care există în Republica Moldova și Ucraina. Ar fi ideal ca soluționarea acestor probleme să aibă loc în baza unui dialog constructiv și cu Federația Rusă, un actor foarte influent în zona spațiului Mării Negre. Pe cât de posibil va fi acest lucru, pe cât de mult vor dori cele două administrații, de la Washington și Moscova, să meargă în întâmpinare pentru a soluționa probleme din regiune, vom vedea. Un lucru important care depinde de Chișinău și Kiev este cum aceștia vor reuși să negocieze și să participe la acest dialog pentru ca soluționarea acestor probleme să aibă loc în interesele naționale și nu în detrimentul lor. La moment, așteptăm să treacă șocul de la Washington. Tind să cred că ceea ce a fost în perioada lui Donald Trump a fost un accident și nu ceva sistemic. Deja am văzut că instituțiile americane încearcă să acționeze. SUA, după ce va trece peste acest șoc intern, va veni cu o politică mult mai conectată la această regiunea geografică”, a spus expertul.
Referindu-se la situația actuală din America, Ion Tăbârță tinde să creadă că totul este doar un accident și nu o tendință spre acțiuni și procese anti-democratice repetate. „Vreau să cred că mai degrabă a fost un scurtcircuit. Au fost anumite procese sociale în SUA care au cauzat apariția acestui fenomen, dar totodată trebuie să recunoaștem că acest fenomen a fost determinat de către un actor politic anti-sistemic ca Trump. Instituțiile americane vor rezista, ulterior vor analiza atent ce s-a întâmplat și vor veni cu soluții pentru a rezolva problemele care există în societatea americană. O perioadă, acest model democratic promovat de SUA va fi arătat cu degetul de alte societăți nedemocratice. Trecând peste acest șoc, democrația va redeveni un model de dezvoltare, organizare a societăților la nivel global”, a conchis Ion Tăbârță.
Dezbaterea publică „Ce se întâmplă în America? Ce se va întâmpla în lume?”, este ediția a 166-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.