Ion Sula, despre rezultatele Summitului CPE: Avem deschidere din partea UE, dar și foarte mult de lucru pe intern

Summitul Comunității Politice Europene care a avut loc la începutul lunii iunie în Republica Moldova a fost un semnal clar de susținere a țării noastre pe calea integrării europene. De această părere este Ion Sula, președintele Partidului Social Democrat European din Moldova și a fost exprimată în cadrul unei dezbateri publice organizată de Agenția de presă IPN.

Ion Sula a declarat că la Summitul CPE liderii statelor europene au transmis un mesaj foarte puternic de unitate și acesta a fost cumva adresat în mod special Federației Ruse, că are în față o comunitate unită împotriva agresiunii de care dă dovadă în războiul purtat în Ucraina. De asemenea, mesajul „Moldova nu este singură” e un semnal de puternică solidaritate cu Republica Moldova, care este ținta unor elemente de război hibrid.

„Sigur că susținere există. În afară de faptul că avem deschidere din partea UE, avem foarte mult de lucru pe intern, acasă. Istoricul multor state arată că atunci când statele candidate nu corespund anumitor standarde, este foarte greu să devii parte a acestei mari familii. Odată cu obținerea statutului de țară candidat la aderare, suntem într-o perioadă în care ni s-au deschis ușile, iar noi trebuie să muncim mult pentru a valorifica această oportunitate”, a menționat președintele PSDE.

Totuși, el a menționat că organizarea Summitului CPE în Republica Moldova nu scutește țara noastră de îndeplinirea celor 9 condiționalități impuse de UE pentru a trece la o nouă etapă în procesul de aderare. „Astăzi, Republica Moldova are în față unele condiționalități, cunoaștem că în toamnă urmează să fie o evaluare a celor nouă măsuri condiționate de UE. Aici, în special actuala guvernare trebuie să atragă în acest proces toată societatea civilă, partidele, mediul academic, astfel încât Republica Moldova să poată îndeplini aceste condiționalități. O altă parte vizează armonizarea legislației la acquis-ul comunitar”, a mai spus Ion Sula.

Ion Sula a mai remarcat faptul că aderarea Republicii Moldova la UE depinde de mai mulți factori, inclusiv de securitate. „În cadrul Summitului am văzut discuții cu privire la faptul când Republica Moldova ar putea deveni parte a marii familii europene. E mult de discutat, multe lucruri depind de situația din Ucraina, iar președintele Zelenski a menționat și problema transnistreană”, a mai spus politicianul.

Potrivit lui Ion Sula, actuala guvernare „odată ce pretinde că este una pro-europeană, trebuie să facă tot posibilul ca oamenii acestei țări să simtă că cel puțin gândim ca în Europa. „Avem încă foarte mult de lucru, dar dacă vom recurge la o manieră egoistă, monopolizantă, că doar actuala guvernare poate face acest lucru și are un dialog cu UE, atunci nu este corect. Toți suntem gata să punem umărul la acest deziderat, întrucât avem un mare risc, în persoana unor forțe din Republica Moldova, care utilizează anumite instrumente ca să ne dezbată pe noi de la acest parcurs”, a adăugat liderul PSDE. Referindu-se la interesul Europei pentru Republica Moldova, Ion Sula a menționat că „Orice țară membră a UE își dorește ca la hotarul său să fie pace”.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul CPE - oportunități deschise pentru accelerarea negocierilor cu UE” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE