Autoritățile din Republica Moldova au făcut tot posibilul ca peste dosarul celor șapte profesori turci expulzați din Republica Moldova să se aștearnă praful, așa ca și oamenii să uite de acest caz. O spune Ion Manole, directorul executiv al Asociației Promo-LEX în cadrul dezbaterilor publice „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecții învățate, lecții de învățat”, organizate de Agenția de presă IPN.
„Din câte vedem, politicienii evită la maxim subiectul, dar în realitate, de fapt, întreaga responsabilitate este a lor, atât a celor care au comis aceste fapte atunci, cât și a celor care astăzi le ignoră, încalcă legea și nu duc la capăt procedurile pentru acest dosar”, a adăugat Ion Manole.
Potrivit lui, în doi ani de la caz, societatea și indivizii în parte au dat dovadă de lașitate și frică. „Am fost indiferenți față de cel de alături care suferă. Noi nu am depășit această etapă, am rămas la fel de lași, fricoși indiferenți față de durerea celui de lângă noi. Or, noi nu ne vom putea ridica la înălțimea unei societăți moderne fără a depăși această stare de lucruri”.
Potrivit lui Ion Manole, oamenii nu au învățat nimic din istoria deportărilor, din evenimentele din 7 aprilie, ci au permis ca impunitatea să prevaleze. Vinovații de toate aceste ilegalități nu au fost pedepsiți și au fost acceptați de societate. Nimeni nu a recunoscut, nu i-a părut rău, nu și-a cerut scuze. Starea de impunitate încurajează încălcarea legii, iar aceste fenomene descurajează cetățenii care ulterior aleg să migreze.
Ion Manole consideră că soluția pentru a depăși indiferența ca problemă a societății, este educația, pentru că doar așa vor putea fi depășite abuzurile, dezinformarea sau manipularea promovate de cei aflați la putere.
Dezbaterile publice „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecții învățate, lecții de învățat”, sunt ediția a 150-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.