Ion Jigău, despre portretul negaționiștilor COVID-19

Sondajele arată că 50% din populație consideră că noul coronavirus nu este decât o gripă obișnuită, iar dintre ei 57% sunt cu studii sub medii generale, iar 42% sunt cu studii superioare. Ion Jigău, director al Companiei de cercetare sociologică C.B.S.-RESEARCH, spune că, la fel ca și în cazul studiilor, există diferențe de percepție și în funcție de vârstă și o mare problemă în acest sens există în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă 30-44 de ani, pentru că ei sunt cei mai activi, au copii. Datele au fost prezentate la dezbaterile publice: „ Cine și de ce nu se teme de COVID-19?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Ion Jigău a menționat că cercetările sociologice arată că în mediul rural mai mulți oameni sunt necrezători în ceea ce ține de COVID-19, fiind vorba de 53%, adică mai mult decât media pe țară. În mediul urban, oamenii sunt mai informați. În opinia sa, această rată ridicată a populației care crede că COVID-19 e gripă obișnuită vine și de la persoanele publice, care spun că noul virus ar fi o gripă obișnuită, astfel „întărind în societate tendința negativă de a nega un fapt absolut evident”.

Referindu-se la liderii de opinie, directorul companiei sociologice a spus că, din păcate, în societatea moldovenească nu prea există teologi puternici, care trebuie să tălmăcească ceea ce este scris în cărțile sfinte. „Și am să vă dau un exemplu. Exista una din cele zece porunci – adresarea către copii – cinstiți-vă părinții. Acum apare întrebarea – dar de ce nu se spune nimic despre părinți? Păi, se subînțelege că părinții au grijă de copiii lor. La noi la moldoveni, lucru ăsta este chiar exagerat. Că ce vârstă am avea noi, chiar dacă copiii noștri sunt trecuți de 50, noi tot avem grijă de ei. Și aici apare o întrebare, apare problema de ce nu avem teologi care să tălmăcească niște chestii”, a notat Ion Jigău.

Potrivit lui, un lider religios, un episcop sau un preot, care este părintele spiritual al unei comunități, nu are grijă de copiii săi: „toată comunitatea sunt copiii unui lideri, a unui preot, a unui episcop”. „Un lider de țară, un prim-ministru, un președinte, tot este un părinte cumva, bine, l-am ales noi, dar tot trebuie să aibă grijă de copiii săi – de cetățeni. Și aici apare problema pe care noi trebuie să o evidențiem. Toți cei care ocupă niște posturi, indiferent că-i lider religios, că-i lider în economie, în politică, trebuie să fie responsabili de subalternii, de copiii săi, vorbind la figurat. Și aici problema constă că toți acești lideri nu respectă una din cele zece porunci”, a opinat Ion Jigău.

Dezbaterile „Cine și de ce nu se teme de COVID-19” sunt ediția a 149-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.