Ion Iordachi: Mesajele la Summitul CPE - primordiale pentru climatul investițional

Summitul Comunității Politice Europene care va avea în Republica Moldova și mesajele care vor fi transmise ulterior vor reprezenta un semnal clar pentru potențialii investitori. Mesajele cheie ce vor fi transmise în cadrul acestui summit sunt primordiale pentru investițiile care vor urma în diferite sectoare ale economiei și nu doar. De această părere este Ion Iordachi, director general adjunct al Agenției de Investiții, și a fost expusă în cadrul unei dezbateri publice de la IPN.

„Este o oportunitate unică pentru noi. Așteptăm peste 1000 de jurnaliști care urmează să vină în Republica Moldova. Cu siguranță va fi o promovare gratuită a imaginii țării noastre. Aici vorbim despre atractivitatea investițională, precum crearea lanțurilor logistice Republica Moldova – Ucraina - UE, facilitarea capacităților de export în UE ș.a. Cred că după 1 iunie vor fi mesaje clare și semnale pentru investitori că suntem în siguranță. Sunt niște semnale pe care oamenii care vin să investească le percep foarte calm. Aceste mesaj trebuie utilizate în diferite sectoare”, spune Ion Iordachi.

El susține că, deși capitalizarea beneficiilor nu va fi imediată, acest lucru este garantat pe termen mediu și lung. „Acest eveniment imediat te poziționează într-un anumit loc. Imediat după summit, noi urmează să capitalizăm beneficiile acestui eveniment. Este un lucru când potențialii consumatori nu cunosc nimic despre produsele Republicii Moldova și alta este când au fost transmite niște mesaje, iar percepția consumatorului se schimbă”, a mai spus directorul general adjunct al Agenției de Investiții, continuând prin a declara că imediat ce s-a anunțat că acest summit va avea loc la Chișinău, a crescut și interesul față de anumite sectoare cu potențial investițional. „Observăm că diplomația economică a venit cu solicitări și avem programate publicații în ziare de profil imediat după summit. Diplomația economică are foarte mult de lucru, noi trebuie să le oferim instrumente pentru a face față acestor cereri și să fie rezultate imediate”, a mai a declarat Ion Iordachi.

Cât privește potențialele riscuri, Iordachi a menționat că este important să nu se exagereze cu privire la posibilitățile investiționale pe care le are Republica Moldova. „Să atragi un investitor și să-l convingi să vină în țară este foarte greu. Pe noi, acest summit ne va poziționa altfel. Investitorul trebuie să cunoască care este de fapt realitatea, să fim sinceri. Nu facem promisiuni exagerate, ci explicăm exact ce avem pe piața muncii ș.a. Trebuie să depunem efort și după acest summit, care va fortifica inclusiv atragerea forței de muncă și atragere a talentelor pe acele domenii unde nu avem forță de muncă pregătită sau aceasta este insuficientă”, punctează Iordachi.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități economice deschise pentru Republica Moldova”, ediția a 4 -a este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.