Ion Chicu: De cele mai multe ori schemele vizează administrarea patrimoniului de stat

În Republica Moldova au avut și au loc scheme. De cele mai multe acestea vizează administrarea patrimoniului de stat. Astfel de scheme au avut loc la Metalferos, Calea Ferată sau Moldovagaz. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu, în cadrul unui interviu video pentru Agenția de presă IPN. Potrivit lui, Moldova are mult de muncit la capitolul administrare a patrimoniului de stat, iar dacă va avea o abordare eficientă, este posibilă schimbarea lucrurilor.

Potrivit premierului, schemele au existat și există pe durata mai multor guverne. „Avem raportul FMI care evaluează ponderea economiei tenebre în Moldova la 40-50% din Produsul Intern Brut (PIB). Dacă noi în anul 2019 avem un PIB de circa 215 miliarde, asta înseamnă că 90-100 de miliarde de lei este rulaj economic care este înafara circuitului legal, înafara impozitării”, a declarat prim-ministrul.

Spre regret, susține premierul, lipsa de probe privind delapidările la întreprinderile de stat se explică prin ne-funcționalitatea organelor de stat de până acum.

Potrivit prim-ministrului, Calea Ferată a Moldovei avea rețineri la salarii pentru două-trei luni. Două săptămâni în urmă a fost numit director nou și acum salariile se achită din contul rezervelor interne. Acest lucru se întâmplă, potrivit lui, deoarece agenții economici cu care lucrează Calea Ferată luau tot profitul, iar întreprinderea rămânea tot timpul cu pierderi.

Ion Chicu mai spune că, în patru luni, de când este numit noul director la Moldova Gaz, acesta a identificat, pe intern, două milioane de lei din rezerve. Din aceleași motive s-a ajuns că Moldovagaz nu are niciun un cent datorii față de furnizorul de gaze, chiar dacă anul acesta a fost procurat gaz cu 70 de dolari mai mult decât anul trecut, iar tarifele interne nu au fost ajustate .

Interviul „Viziunea prim-ministrul Ion Chicu asupra stării de lucruri în societatea moldovenească la intersecția anilor” este parte a ciclului „Răscrucea de ani prin prisma idealului de a trăi bine acasă”, la care au acceptat invitația președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu, precum și liderii principalelor partide parlamentare Pavel Filip, Maia Sandu și Andrei Năstase.

  • Ion Chicu despre scheme
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.