Ion Ceban: Mișcarea Alternativa Națională va susține referendumul de modificare a Constituției

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) va susține referendumul de modificare a Constituției din 20 octombrie. Anunțul a fost făcut de liderul formațiunii, Ion Ceban, în cadrul emisiunii „Rezoomat”, de la RliveTV. Potrivit președintelui MAN, formațiunea se va înregistra la CEC în calitate de concurent electoral și va promova acest exercițiu. De asemenea, Ion Ceban a menționat că, deocamdată, formațiunea nu a decis pe cine va susține la alegerile prezidențiale, însă analizează platformele electorale ale tuturor pretendenților la șefia țării, notează IPN.

Potrivit liderului MAN, Ion Ceban, formațiunea va depune actele la CEC pentru a se înregistra în calitate de concurent electoral la referendum, promovând integrarea europeană și susținând introducerea vectorului european în Constituție. Ion Ceban a accentuat importanța participării fiecărui cetățean cu drept de vot la acest exercițiu electoral.

„Încă în decembrie când a fost vehiculată ideea pentru prima dată, am spus că vom susține acest referendum. Este foarte important să fie o mobilizare maximă în această privință. Mișcarea Alternativă Națională, probabil, este singura entitate politică care are în documentele statutare, în programul politic, scris că ideea integrării europene trebuie să devină una națională. De aceea, este important ca toată lumea să se mobilizeze în această privință. Noi vom face campanie de informare, ne vom înregistra în calitate de participant și vom explica oamenilor ce anume presupune organizarea acestui referendum și rezultatele sale”, a spus liderul Mișcării Alternativa Națională, Ion Ceban.

Ion Ceban a explicat că formațiunea sa încă nu a luat decizia dacă va susține sau nu un candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova. Liderul MAN spune că are discuții cu toți potențialii candidați la șefia țării și analizează toate programele electorale.

„În ceea ce privește susținerea unui candidat, acest lucru poate fi discutat doar în cadrul partidului. Subiectul încă n-a fost dezbătut cu colegii mei, pentru că încă nu știm exact cine va ajunge să fie candidat înregistrat. Vom analiza toate programele care sunt și când vom avea o decizie, o vom anunța public. În această perioadă am discutat cu candidații care sunt în cursă și se presupune că vor ajunge să fie înregistrați. Nu vreau să intru în detalii, dar am avut discuții, practic, cu toți”, a explicat președintele MAN.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, 4 partide politice au fost înregistrate la CEC în calitate de concurenți electorali la referendum. Potrivit legislației electorale, partidele politice și blocurile electorale pot depune cererea de înregistrare în calitate de participant la referendum până la 20 septembrie 2024.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.