Întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova vor fi instruite în domeniul aplicării tehnologiilor informaţionale
Centrul Internaţional al Comerţului (CIC) din Geneva în cooperare cu Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova şi Proiectul de parteneriat moldo-german în domeniul business-ului organizează, în perioada de 28-30 martie curent, seminarul cu genericul “Folosirea e-instrumentelor în comerţ de către întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM)”.
În calitate de invitaţi speciali sunt şeful programului, Osman Atac, administratorul programului E–Trade Bridge, Gultekin Ozaltinordu, şi consultanţii CIC, Sebastian Ionnitis-McColl şi Anne Penistan.
Gultekin Ozaltinordu a declarat pentru Info-Prim Neo că obiectivul principal al programului constă în sporirea competitivităţii ÎMM şi prezenţei lor pe piaţa globală prin utilizarea tehnologiilor informaţionale. Potrivit sursei citate, pentru utilizarea acestor tehnologii managerul întreprinderii trebuie să fie competent în acest domeniu, pentru a avea capacitatea de a aprecia locul şi timpul potrivit de aplicare a tehnologiilor. Utilizarea instrumentelor informaţionale în ÎMM nu este doar obiectivul ţărilor în curs de dezvoltare, dar şi a celor dezvoltate, susţine Gultekin Ozaltinordu.
Expertul CIC a spus că acest seminar este o parte a unui program global al Centrului de la Geneva activ în mai mult de 30 de ţări. Totodată, Ozaltinordu a menţionat că R. Moldova este prima ţară din spaţiul CSI, unde se desfăşoară acest program: Dintre ţările Europei de Est se lucrează cu România.
„La sfârşitul acestui seminar unii participanţi care vor fi selectaţi vor deveni membri ai reţelei globale ai CIC, care vor merge direct la întreprinderile mici şi mijlocii pentru a organiza treninguri şi a acorda consultaţii acestor întreprinderi. La fel, cu suportul Centrului Internaţional al Comerţului în Moldova ar putea fi creat un Centru Naţional Informaţional.
Întrebat care este nivelul dotării tehnologice a întreprinderilor mici şi mijlocii din R. Moldova faţă de alte ţări în curs de dezvoltare, Gultekin Ozaltinordu a spus că sunt tendinţe asemănătoare, dar a specificat că a rămas impresionat de dotarea sălilor de computere ale ASEM.
„Este nevoie de conştientizat avantajul folosirii tehnologiilor informaţionale în cadrul ÎMM, dar acesta nu este o problemă specifică doar R. Moldova, dar şi altor ţări”, a concluzionat administratorul programului E–Trade Bridge.
În cadrul seminarului sunt abordate subiecte ce ţin de dezvoltarea managementului exporturilor, construirea e-Competenţei, construirea competenţei utilizării resurselor, dezvoltarea serviciului de instruire, consultanţă şi deservire.
La seminarul “Folosirea e-instrumentelor în comerţ de către întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM)” participă circa 25 reprezentanţi ai ministerelor, agenţiilor de profil, de asigurări, agenţi economici din sectoarele financiar-bancar etc.