Intervenția timpurie în copilărie – servicii decalitate pentru toți

                   AGENDA MESEI ROTUNDE

„INTERVENȚIA TIMPURIE ÎN COPILĂRIE SERVICII DE CALITATE PENTRU TOȚI”

 

Eveniment de totalizare a rezultatelor obținute în cadrul proiectelor implementate de către echipa Centrului de Intervenție Precoce „Voinicel” în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii, Protecției Sociale al RM, AHEAD Moldova, cu suportul generos al Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia și UNICEF Moldova

Data desfășurării: 30 Mai 2019

Locul desfășurării: Summit events, str. Tighina 49/3, of. 13b, sala Barcelona
 

9.30 – 10.00

Înregistrarea participanților. Pauză de cafea

10.00 – 10.05

Deschiderea ședinței. Cuvânt de salut

Daniela Bordeianu, Director executiv, CIP „Voinicel”

10.05-10.25

Importanța implementării serviciului medico-social de Intervenție Timpurie în Copilărie în Republica Moldova

Boris Gîlcă, Secretar General de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM

Angela Capcelea, Head officer, UNICEF Moldova

10.25-10.45

Istoria colaborării Moldo-Norvegiene în dezvoltarea serviciului de Intervenție Timpurie în Copilărie

Ane Lilian Tveit, Director executiv, AHEAD Moldova

10.45 – 11.15

CIP Voinicel - Centru pilot pentru crearea sistemului ITC la nivel național. Totalizarea rezultatelor și impactului suportului Norvegiei pentru Moldova (2003-2019)

Ivan Puiu, Coordonator program, CIP „Voinicel”

11.15 – 11.30

Formarea profesională în Intervenția Timpurie – verigă de bază în extinderea serviciilor ITC la nivel național

Ala Cojocaru, Coordonator program, CIP „Voinicel”

11.30 – 11.45

Includerea Intervenției Timpurii în programele de formare profesională în sistemul medical din Republica Moldova

Ninel Revenco, Vicedirector cercetare, transfer tehnologic, inovații al Institutului Mamei si copilului, profesor universitar

11.45 – 12.30

Sevicii de Intervenție Timpurie în copilărie prestate în Moldova – istorii de succes

Provocări și dificultăți în ITC. Discuții dechise

Beneficiari, parteneri, prestatori de servicii în ITC

12.30– 12.45

Recomandări și concluzii

 

Prânzul



COMUNICAT DE PRESĂ
 

Asociația Obștească Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel” invită reprezentanții mass-media la masa rotundă „INTERVENȚIA TIMPURIE ÎN COPILĂRIE - SERVICII DE CALITATE PENTRU TOȚI”. Evenimentul va avea loc joi, 30 mai, 2019, în incinta Summit Events Centre, str. Tighina 49/3, sala Barcelona, începând cu ora 09:30.

În cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate rezultatele obținute în dezvoltarea serviciului de Intervenție Timpurie în Copilărie (ITC) în Republica Moldova, din perspectiva istorică: de la crearea unui centru pilot de Intervenție Timpurie cu suportul organizației AHEAD Moldova și al Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia - la elaborarea cadrului normativ și dezvoltarea Sistemului de Stat de Intervenție Timpurie în Republica Moldova.

Evenimentul va puncta etapele de bază în dezvoltarea unui nou serviciu pentru micuții cu dizabilități și familiile acestora, prin prioritizarea direcțiilor strategice ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), consolidarea eforturilor instituțiilor medicale, sociale, educaționale, autorităților publice locale, societății civile și organizațiilor internaționale.

Centrul de Intervenţie Precoce „Voinicel” este o organizaţie obştească, non-profit, care are misiunea de a contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului și îmbunătățirea calității vieții familiei prin furnizarea serviciilor de Intervenție Timpurie în Copilărie de calitate. Anual, Centrul oferă circa 1500 consultații pentru familiile cu copiii de 0-3 ani cu tulburări de dezvoltare sau risc sporit, de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În jur de 200 de familii beneficiază anual de programe de Intervenție Timpurie sistematice, care includ servicii consultative în echipa transdisciplinară, evaluarea dezvoltării copilului, evaluarea familiei, sesiuni individuale și de grup de abilitare. Experții CIP „Voinicel” au participat activ la elaborarea cadrului legal pentru implementarea Serviciului de ITC la nivel național, în premieră fiind obținută finanțarea de către stat a serviciilor de intervenție timpurie. De asemenea, experții Centrului au publicat și distribuit, în toată țara, 13 ghiduri dedicate copiilor cu dizabilități. Centrul este partenerul MSMPS în dezvoltarea serviciilor de ITC la nivel național. În cadrul proiectelor implementate, CIP „Voinicel” a constituit baza de formare a specialiștilor din republică în domeniul ITC: la prima etapă, echipe interdisciplinare din 21 de raioane au beneficiat de cursul de inițiere în ITC; la etapa a doua, specialiștii și-au aprofundat cunoștințele în metode de evaluare a dezvoltării copilului și de abilitare în ITC, participând la cursuri teoretico-practice, unu la unu, cu experții CIP „Voinicel”.              

La eveniment vor fi prezenți reprezentanți ai instituțiilor medicale de stat, inclusiv ai Ministerului Sănătății, Muncii, Protecției Sociale din RM, ai organizațiilor internaționale care oferă suport reformelor din sectorul medico-social în Moldova, reprezentanți ai societății civile și beneficiari ai serviciilor de intervenție timpurie pentru copiii cu dizabilități.

Masa rotunda reprezintă un eveniment de totalizare a rezultatelor obținute în cadrul proiectelor implementate de către echipa Centrului de Intervenție Precoce „Voinicel” în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii, Protecției Sociale al RM, AHEAD Moldova, cu suportul generos al Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia și UNICEF Moldova.

CIP „Voinicel”, Daniela Bordeianu, Director executiv  +373 22 22 49 36; 076708060

 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.