În cadrul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, pot participa toți cetățenii cu drept de vot care au îndeplinit vârsta de 18 ani. Pentru a evita sancțiunile, cetățenii trebuie să cunoască ce acțiuni sunt permise și care sunt interzise în timpul scrutinului, transmite IPN cu referire la prevederile legislației electorale
Agitația electorală, transportarea votanților, oferirea anumitor bunuri în schimbul susținerii unui anumit candidat, exprimarea votului de mai multe ori sau accesul mai multor persoane în cabina de vot, cu excepția cetățenilor cu nevoi speciale sunt doar o parte din acțiunile interzise în ziua alegerilor.
Potrivit legislației electorale, în ziua alegerilor nu se permite nici apariția în emisiuni televizate sau radiofonice a candidaților la alegeri, închiderea localului de votare, purtarea armelor, fotografierea sau filmarea în incinta secțiilor de votare, cu excepția reprezentanților presei sau fotografierea buletinelor de vot. Prima încălcare de acest fel a comis-o fosta deputată a Partidului Liberal, Alina Zotea, care a afișat pe rețele de socializare o fotografie cu buletinul ei de vot completat. Zotea riscă să fie amendată, iar votul îi va fi anulat.
Pe de altă parte, în ziua alegerilor este permisă solicitarea unui nou buletin de vot, doar dacă alegătorul a ales opțiunea greșită, ori solicitarea urnei mobile de vot la domiciliu, dacă alegătorul nu se poate deplasa la secție. Prelungirea, cu două ore, a programului secției de votare poate fi solicitată în cazul în care vor fi alegători în rând, care n-au reușit să-și exercite votul.