|
|
|
Organele specializate ale Republicii Moldova vor avea misiunea, în următoarele luni, să monitorizeze îndeaproape comportamentul preoților Mitropoliei Moldovei în ce privește implicarea lor în viața politică...
|
Anatol Țăranu |
|
În Republica Moldova biserica ortodoxă este divizată în două mitropolii: Mitropolia Chişinăului și a Întregii Moldove, care funcționează sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ruse, și Mitropolia Basarabiei, care este parte a Bisericii Ortodoxe Române. Relația între aceste două mitropolii este marcată de un conflict continuu, care a devenit și mai pronunțat după invadarea Ucrainei de către Rusia. Biserica Ortodoxă Rusă a susținut deschis și militant poziția autorităților de la Moscova în acest război fratricid împotriva ortodocșilor din Ucraina. Situația a degenerat atât de jenant pentru Biserica rusă, încât chiar și Papa Francisc i-a cerut șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhului Kiril, să nu coboare la nivelul „băiețelului lui Putin”.
O doză mare de incomoditate
Totuși, războiul a indus relației dintre Mitropolia Moldovei și Biserica Ortodoxă Rusă o doză mare de incomoditate și chiar jenă pentru ierarhii de la Chișinău, ridicând din ce în ce mai multe întrebări privind afișarea publică a poziției Mitropoliei Moldovei și a Mitropolitul Vladimir în problema războiului din Ucraina. Mitropolia Moldovei a evitat de a numi în mod deschis Rusia stat agresor și a continuat să participe la slujbele bisericești oficiate la Moscova, iar Mitropolitul Vladimir a primit din mâinile Patriarhului Chiril Ordinul Patriarhal al Cuviosului Serafim de Sarov, gradul I, pentru „întărirea societății moldovenești în jurul valorilor ortodoxe”, distincția fiind înmânată deja după începerea războiului.
Mitropolia Moldovei dispune de statut de autonomie în cadru Bisericii ruse, dar are o subordonare canonică față de biserica mamă, ceea ce înseamnă că, deși se află pe teritoriul Republicii Moldova, Mitropolia Moldovei face parte din Biserica Ortodoxă Rusă și, prin urmare, are tendința de a se alinia cu pozițiile exprimate oficial de Patriarhia Moscovei.
Fără o critică directă a agresiunii rusești
Cu toate acestea, există critici și presiuni interne și internaționale asupra Mitropoliei Moldovei pentru a adopta o poziție mai clară și mai fermă în ceea ce privește conflictul, în special având în vedere impactul umanitar și moral al războiului. Deși Mitropolia Moldovei a promovat mesaje de pace și unitate, însă fără a se angaja într-o critică directă a agresiunii rusești, ceea ce a provocat nemulțumire în rândul unor enoriași și lideri religioși locali care se opun războiului.
Este de remarcat că, pe lângă poziția echivocă a Mitropolii Moldovei, există și poziția mult mai tranșantă a Mitropoliei Basarabiei, care este subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române și care critică deschis acțiunile Rusiei în Ucraina, reflectând astfel diferențele de orientare și influență politică și religioasă din Republica Moldova. Poziția ambiguă a Mitropoliei Moldovei în problema războiului din Ucraina a dus la faptul că s-a intensificat procesul prin care preoții disidenți au început să se transfere în Mitropolia Basarabiei.
Scrisoare către Patriarh
Îngrijorat de această tendință, în octombrie anul trecut, Mitropolitul Vladimir a trimis o scrisoare Patriarhului Chiril, în care a remarcat că Biserica Ortodoxă Moldovenească se deplasează la periferia societății moldovenești datorită faptului că este asociată cu promovarea intereselor pro-ruse în Moldova. „Acest lucru se datorează apartenenței la Patriarhia Moscovei, care, la rândul ei, este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un campion al invaziei ruse a Ucrainei. Pentru Biserica Ortodoxă a Moldovei, o astfel de asociere echivalează cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării din cauza respingerii persistente de către concetățenii noștri a amestecului agresiv al Rusiei în treburile statului vecin și prietenos - Ucraina”, avertiza în scrisoarea sa Mitropolitul Vladimir. El a mai remarcat, de asemenea, lipsa sprijinului material din partea Bisericii Ortodoxe Ruse și transferul masiv al preoților din subordinea Mitropoliei Moldovei în Mitropolia Basarabiei.
Asemănări și deosebiri în Ucraina
Opinia publică din Republica Moldova cu atenție urmărește evoluțiile care au loc în sfera bisericească din țara vecină, Ucraina. Declanșarea unui război pe scară largă a exacerbat conflictul dintre cele două biserici ortodoxe principale ale acestei țări - Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei, înființată în 2018 și asociată cu Patriarhia de la Constantinopol și Biserica Ortodoxă Ucraineană, care există din 1990 ca parte autonomă a Patriarhiei Moscovei. Prezența în Ucraina a unei structuri religioase controlată oficial de Moscova a revoltat deosebit publicul patriotic ucrainean în condițiile agresiunii militare ruse, provocând reacție din partea autorităților de la Kiev. În consecință, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o lege care interzice funcționarea în țară a organizațiilor religioase asociate cu Rusia, principalul destinatar al legii fiind Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei.
Defel întâmplător, președintele Zelenski a semnat simbolic o lege împotriva „Bisericii Moscovei” pe 24 august, Ziua Independenței Ucrainei, făcând apel la sentimentele patriotice din societatea ucraineană, care au început să crească după operațiunea cu succes a Forțelor Armate ucrainene pe teritoriul Rusiei. Acest calcul nu este lipsit de motiv - conform sondajelor, majoritatea ucrainenilor (63%) susțin interzicerea „Bisericii ruse” în Ucraina, iar chiar și în regiunile estice 46% sunt în favoarea interdicției. Actualul șef al „Bisericii ruse”, mitropolitul Onufrii (Berezovski), de asemenea, nu este popular, 82% din respondenți nu au încredere în el.
Exemplul ucrainean a produs ecou în Republica Moldova, stat care este în permanență amenințat de Moscova că poate, după scenariul țării vecine, deveni obiect al agresiunii militare ruse. Recent, un deputat al partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) a declarat că Biserica Ortodoxă Rusă ar trebui interzisă în Republica Moldova. El a făcut această declarație comentând călătoria unui grup de preoți ai Mitropoliei Moldovei la Moscova, care, potrivit informațiilor din presă, a fost organizată de politicianul fugar Ilan Shor, care la rândul său este bănuit că lucrează la comanda și cu asistența serviciilor speciale ruse pentru destabilizarea Republicii Moldova.
Pelerinaj fără enigme
Chiar dacă Mitropolia Moldovei a negat legătura dintre călătoria preoților din subordine cu Șor și a afirmat că nu a organizat acest așa numit pelerinaj la Moscova, aceste afirmații nu au convins multă lume. Tot așa cum și declarațiile mai multor preoți care s-au întors de la Moscova și care au negat că au primit vreo asistență financiară de la oamenii care i-au găzduit.
În Republica Moldova, în mai puțin de două luni, pe 20 octombrie, urmează să aibă loc alegeri prezidențiale. În ciuda scăderii nivelului de încredere în biserică, aceasta rămâne în continuare cea mai credibilă instituție publică: peste 65% din populația Moldovei are încredere în ea. În plus, Mitropolia Moldovei are încă mai multe parohii și clerici decât Mitropolia Basarabiei. Iar acțiunile destructive ale echipei Șor, îndreptate spre destabilizarea Republicii Moldova, sunt bine cunoscute și se extind pe mai multe paliere. Tot așa cum există și certitudinea că Șor este ghidat în acțiunile sale de către serviciile speciale ale Moscovei, efortul principal al cărora, la această etapă, sunt concentrate pe necesitatea compromiterii referendumului european din 20 octombrie, precum și a alegerilor prezidențiale.
Tradiții vechi și rădăcini adânci
Este bine cunoscut că Biserica rusă încă de pe timpurile KGB-lui sovietic a fost profund infiltrată de agenți ai serviciului, în primul rând, la nivelul marilor ierarhi. Însuși Patriarhul Kiril este eroul mai multor dezvăluiri de presă cu privire la relația sa strânsă cu KGB. În aceste condiții, așa zisul pelerinaj de-a hurta a preoților Mitropoliei Moldovei la Moscova, în preajma referendumului și a alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, nu lasă mult loc pentru certitudinea că această „excursie” a popilor afiliați Mitropoliei Moldovei poartă un caracter strict religios. Argumentele că Biserica rusă în Moldova este folosită în scopuri politice destabilizatoare sunt numeroase și fără drept de tăgadă.
Exemplul Ucrainei de a se apăra pe timp de război de influența malignă a Bisericii ruse trebuie să fie un avertisment pentru politicul moldovenesc preocupat de interesul național. Această preocupare nu trebuie însă să ducă la pași nechibzuiți în problema religioasă în Republica Moldova, dar, oricum, apele urmează să fie limpezite. Orice stat are nevoie de o biserică națională care în activitatea sa religioasă se preocupă de interesul național și nu de interesul unui stat străin, cu atât mai mult dacă ultimul nutrește aspirații agresive. Edificator în acest sens este faptul, că în pretinsul pelerinaj religios la Moscova au fost implicați doar preoți din Mitropolia Moldovei și niciunul din Mitropolia Basarabiei.
Monitorizare impusă de situație
Organele specializate ale Republicii Moldova vor avea misiunea, în următoarele luni, să monitorizeze îndeaproape comportamentul preoților Mitropoliei Moldovei în ce privește implicarea lor în viața politică. Rezultatul acestui audit va servi pe viitor argumente pentru inevitabila dispută din societatea moldovenească despre rosturile bisericii naționale și cum activitatea ei trebuie să se raporteze la interesul național. Fără o biserică națională statul Republica Moldova nu poate miza întru totul pe calitatea de stat independent, rămânând o semicolonie în fieful intereselor fostei metropole, care continuă să impună biserica sa în Moldova la est de Prut.
doctor în istorie, comentator politic
IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.
IE
Vezi și:
- Cristina Gherasimov precizează cum va fi valorificat pachetul financiar de 1,8 mlrd euro anunțat de Ursula von der Leyen
- Vladimir Bolea și Ursula von der Leyen discută despre sprijinul UE pentru fermierii moldoveni
- Bașcana Găgăuziei și alți lideri din regiune, pe lista de sancțiuni a UE
- PE a votat Rezoluția privind consolidarea rezilienței Republicii Moldova înainte de alegeri
- Vacanţa la Viena şi banii europeni au determinat-o pe Olesea Plugaru să lanseze o afacere de producere a cărnurilor
- Ce s-a schimbat în Suedia după aderarea la UE? Ambasadoarea Katarina Fried
- Integrarea în UE este o opțiune fundamentală de a face parte dintr-o familie de valori și principii, oficial român
- Ministrul de externe a salutat noua ambasadoare a Franței la Chișinău
- Tranziția către o economie verde și eficiența energetică devin priorități pentru Moldova
- Cea mai bună metodă de a combate dezinformarea este să spui adevărul, ambasador
- Deschiderea ambasadei daneze la Chișinău este motivată de dorința Moldovei de a fi aproape de UE
- Republica Moldova se află în fața unei alegeri. Interviu IPN cu primul ambasador al Danemarcei în Republica Moldova
- 76% dintre respondenții Barometrului Antreprenorilor susțin integrarea europeană
- Camere corporale noi pentru inspectorii muncii. Donație din partea UE și OIM
- După 20 de ani, trenul turistic Chișinău-Tiraspol revine pe șine
- UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni
- Guvernul contează pe implicarea activă a diasporei în procesul de aderare la UE
- Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU
- Finanțare europeană pentru proiecte de transport
- Preotul Andrei Rusu: Religia rămâne un pilon al valorilor europene
- Tinerii din Moldova, implicați civic mai activ datorită partenerilor germani
- Toate majoritățile parlamentare ale Republicii Moldova au fost pro-europene, Igor Boțan
- Procesele globale pot fi influențate doar împreună, Prof. Dr. Norbert Lammert
- Integrarea Moldovei în UE reprezintă un obiectiv strategic, ex-președintele Bundestagului german
- A fi parte a UE înseamnă a acționa unitar în confruntarea provocărilor comune. Interviu IPN cu Prof. Dr. Norbert Lammert
- RETROSPECTIVA IPN „Beneficiile aderării la UE”
- Veteranii MAI explică de ce e important să votăm la referendumul din 20 octombrie
- Ce înseamnă pentru Moldova viitoarea responsabilă de extindere a Europei, Marta Kos
- E momentul să ne mobilizăm și să definitivăm drumul european, ex-vicepremier
- Angajamente în triunghi. Ce avantaje avem
- Sprijin ferm pentru viitorul european al Moldovei
- Suntem mai puternici, declarații la Platforma de Parteneriat pentru Moldova
- Victoria Cociug: Banii Comisiei Europene, prin programul Orizont Europa, se regăsesc în salariile cercetătorilor
- Vitalie Moraru: Prin programul Orizont Europa a fost atrasă în țară suma de 5,38 milioane de euro
- Aurelia Hanganu: Programul Orizont Europa presupune identificarea soluțiilor pentru toate aspectele vieții
- Integrarea europeană a cercetării din Republica Moldova. Dezbatere IPN
- O Moldovă stabilă și democrată va asigura stabilitatea în întreaga regiune, ministru român
- „Vom ajuta Moldova să devină stat european”, declară ministrul francez de externe
- Platforma Parteneriat pentru Moldova, Chișinău, 17.09.24. Galerie foto
- Ministra de externe a Germaniei la Chișinău: Susținem libertatea Moldovei și libertatea Ucrainei
- Imagini de istorie cu delegații Platformei de Parteneriat pentru Moldova. Galerie foto
- 9 milioane de euro, ajutor financiar din Danemarca
- Angajamente financiare asumate de Platforma de Parteneriat pentru Moldova: 80 mln euro grant și 300 mln euro împrumut
- Mihai Popșoi: Sprijinul mobilizat prin intermediul Platformei de Parteneriat pentru Moldova este crucial
- Luminița Odobescu: Republica Moldova nu este singură și reuniunea de astăzi este o dovadă
- La Chișinău a început a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova
- Gabrielius Landsbergis: Lituania va continua să fie aproape de Moldova în parcursul său european
- Forfotă la Palatul Republicii. Delegațiile din străinătate sunt așteptate marți de la 07.30
- Daniel Vodă: La Platforma de Parteneriat pentru Moldova vin prietenii noștri care-și doresc o Moldovă europeană
- Moldova nu are un alt parcurs mai benefic decât aderarea la UE, Nicolae Timofti
- Premierul Luxemburgului: Ne dorim să fim alături de Moldova în calea de aderare la marea familie europeană
- Cetățeni pentru Europa, despre aderarea la UE, suveranitatea și neutralitatea țării
- Mihai Popșoi: Mulți încearcă de ani buni să ne certe cu Ucraina, unii încearcă acum să ne certe cu Ungaria
- 65 de delegații sunt așteptate la Chișinău la Conferința Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova
- Premierul la Bratislava: Susținerea Slovaciei este foarte importantă pentru noi
- (Pre-)Aderarea la UE în 2030: Balcanii de Vest și aripa estică - Ucraina, Moldova și Georgia, Analiză de Dionis Cenușa
- Trei formațiuni au solicitat astăzi să fie înregistrate ca participante la referendum
- A fost aprobat modelul și textul buletinului de vot pentru referendum
- PAS se va înregistra în calitate de participant la referendum cu opțiunea „Pentru”
- Reformele din justiție și combaterea corupției – elementele fondatoare pentru orice democrație, forum
- Letonia îşi reafirmă sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova
- Oportunitatea creării Comitetului Economic și Social în Moldova, discutată la o masă rotundă
- Ex-președinte a Estoniei: Este datoria noastră ca Moldova să devină parte a UE, am trecut prin aceleași încercări
- Pe unele străzi din capitală va fi sistat traficul în legătură cu desfășurarea Euro Marathonului
- Tatiana Romaniuc: Proiectul Eu4Culture a contribuit la dezvoltarea culturii în Municipiul Cahul
- Parascovia Marandici: La Centrul Socio-Cultural Costești există activități pe interesul tuturor
- Diana Josu-Braniște: Cu susținerea Uniunii Europene are loc modernizarea instituțiilor culturale din Ialoveni
- Péter Szijjártó: Ungaria oferă sprijin ca Moldova să poată adera cât mai rapid la UE
- Investiții UE în sectorul cultural al Republicii Moldova. Dezbatere IPN
- Ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei vine la Chișinău
- Primari: Să ne pronunțăm cu un puternic „Da!” în data de 20 octombrie la referendum
- Procedură simplificată de introducere a produselor cosmetice din UE în Moldova
- Donald Tusk, în plenul Parlamentului: Polonia va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova
- Donald Tusk: Extinderea și cooperarea între țările UE este în interesul întregii Europe, nu doar a Moldovei
- Premierul Poloniei, Donald Tusk, întâmpinat la Chișinău. Au început discuțiile cu Dorin Recean
- Maria Bacioi: În orice afacere cel mai greu este să menții calitatea
- Dorina Baciu: Cașcavalurile noastre sunt exclusiviste și de calitate
- Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie: Sprijinim antreprenorii prin diverse programe de finanțare
- Mihai Ghimpu cheamă foștii președinți să susțină și să promoveze referendumul din 20 octombrie
- La Cahul va fi construit un depozit nou pentru deșeuri și o stație de sortare și compostare
- Inițiativa EU4Business, contribuții la dezvoltarea ÎMM-urilor în Moldova. Dezbatere IPN
- Vicepremier la Forumul Strategic de la Bled: Procesul de extindere al UE este o oportunitate istorică
- Ion Ceban: Mișcarea Alternativa Națională va susține referendumul de modificare a Constituției
- UE oferă Moldovei 9,5 milioane de euro pentru a face față provocărilor de securitate
- Aproape 50% din populație susțin modificarea Constituției în vederea aderării Moldovei la UE, sondaj
- Trei premieri europeni vor vizita Moldova pe parcursul lunii septembrie
- Șefa Parchetului European dă asigurări că Moldova va fi în continuare sprijinită în reformarea justiției
- Procurorul-șef al Parchetului European: În combaterea corupției trebuie să fie implicată întreaga societate, nu doar sistemul de justiție
- Vicepremierul Popșoi participă la a 19-a ediție a Forumului Strategic de la Bled, Slovenia
- Bibliotecile vor promova valorile europene prin lectură în cadrul unei campanii naționale
- Mihai Popșoi la GLOBSEC: Parcursul european asigură prosperitatea și dezvoltarea Republicii Moldova
- Procurorul-șef al Parchetului European vine la Chișinău
- Maria Manole: Suntem dezavantajați. Localitatea Zubrești nu este conectată la rețeaua de apă
- Viorel Jardan: Locuitorii comunei Lozova vor beneficia de pe urma proiectului „Apă curată pentru toți”
- Proceduri simplificate pentru validarea certificatelor de pilot emise de EASA
- Aurelia Bahnaru: De proiectul „Apă curată pentru toți” vor beneficia peste 19 mii de persoane
- Moldova va negocia cu BEI un credit de 200 mln euro pentru împădurire
- Andrius Kubilius va susține, în calitate de comisar european, prioritatea extinderii UE
- Implementarea Programului „EU4Moldova: Comunități Locale. Dezbatere IPN
- Liderii țărilor baltice au semnat la Chișinău o declarație de susținere a aderării Moldovei la UE
- Ambasadorul UE: Anul acesta Independența Republicii Moldova capătă un nou sens
- Conducerea țării la depuneri de flori: Astăzi sărbătorim curajul și determinarea!
- Maia Sandu: Alegem un viitor în pace și bunăstare! La mulți ani, Moldova!
- Maria Negru: Moldova este o țară tânără în care trebuie să investim multă muncă pentru a-i asigura prosperitatea
- În Moldova va avea loc un electromaraton, pe 7 și 8 septembrie
- RETROSPECTIVA IPN „Beneficiile aderării la UE”
- Platforma de Parteneriat pentru Moldova se va întruni pe 17 septembrie
- Olaf Scholz la Chișinău: Germania vă este alături ferm, vom sprijini Republica Moldova
- Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (Cahul și Ungheni), finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF. Dezbatere IPN
- Lucrăm multe ore sau lucrăm eficient?
- Ion Dolganiuc: Piața din Colibași a fost modernizată grație programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”
- Nicolae Dandiș: „Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie” este unul dintre cele mai eficiente programe de care am beneficiat
- Moldova și Italia vor colabora în domeniul combaterii criminalității
- Ce înseamnă cu adevărat să fii european. Lecții învățate din experiența UE. Op-Ed de Laurențiu Pleșca
- Cancelarul Germaniei sosește astăzi la Chișinău
- Moldova și Suedia au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării
- Mihai Tîrșu: Moldova este destul de avansată în implementarea Directivei europene privind performanța energetică a clădirilor
- Ion Muntean: UE are un rol foarte activ în dezvoltarea Programului dedicat eficientizării consumului de energie
- Locuitoare din Chișinău: După eficientizarea energetică locatarii achită doar pentru ceea ce consumă efectiv
- Pe bicicletă, de la Chișinău la Bruxelles
- Aplicarea măsurilor de eficiență energetică cu suport european. Beneficii pentru sectorul rezidențial. Dezbatere IPN
- Președinta: Referendumul nu este al meu și pentru mine, referendumul este pentru toți oamenii acestei țări
- Moldova și UE: un parteneriat avantajos în dezvoltare. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Sindicatele și patronatele propun ca din 2025 salariul minim să fie 6 mii de lei
- Mai multă mobilitate pentru echipele de asistență socială și ocupare a forței de muncă din patru raioane
- Moldova și Spania au încheiat procedurile pentru recunoașterea reciprocă a permiselor
- O oportunitate de a transforma profund viața cotidiană a moldovenilor. Op-Ed de Laurențiu Pleșca
- Peste 2500 de copii au participat la programul educațional „Excursia europeană”
- Moldovenii, campioni cu munca la negru printre europeni, dar nu și la nivel mondial
- Suport european pentru industria Republicii Moldova: beneficii pentru angajatori și angajați. Dezbatere IPN
- Secretar de stat: Învățământul dual a căpătat amploare
- Aliona Colesnic: Pentru Fabrica „Ionel” învățământul dual este o sursă de completare a funcțiilor vacante
- Sergiu Harea: Statul compensează parțial cheltuielile companiilor care implementează învățământul dual
- Pe 8 septembrie alergăm pentru un viitor european
- UE și reziliența militară a Republicii Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Estonia va cumpără blindate pentru Moldova. Valoarea este de 46 de milioane de euro
- ALDE nu participă la alegerile prezidențiale, dar va promova referendumul de aderare la UE
- Cancelarul Germaniei vine pe 21 august la Chișinău
- Moldova bate recordurile proprii la exportul de caise
- La gimnaziul din Popeasca a fost inaugurată o ludotecă, cu sprijinul Italiei
- Granturi pentru jurnaliștii de investigație
- „Prin Artă în Europaˮ, concurs de scurtmetraje pentru elevi
- Trei mașini procurate cu sprijinul UE ajung la asistenții sociali din nordul țării
- Granița dintre Ucraina și Moldova este mai securizată datorită unui proiect al UE
- Inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa” lansează campania „Produs în Moldova. Produs în Europa”
- UE îi îndeamnă pe moldoveni să se ferească de falsurile rusești
- 219 gospodării au devenit mai eficiente energetic cu sprijinul UE
- Narațiunile geopolitice din Georgia, Moldova și Armenia. Analiză de Dionis Cenușa
- Peste 39 de mii de vouchere au fost valorificate în cadrul Programului „Rabla pentru electrocasnice”
- RETROSPECTIVA IPN „Beneficiile aderării la UE”
- O investiție nerambursabilă a UE sporește reziliența energetică a Republicii Moldova
- Integrarea europeană înseamnă nu doar geopolitică, ci și reformă internă, Expert-Grup
- Lituania acordă Armatei Naționale aparate termice pentru vedere de noapte și drone
- Tinerii din sudul țării aduc Europa acasă
- România europeană versus Republica Moldova „moldovenistă” și integrarea în UE. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Siegfried Mureșan: A sta acasă în ziua referendumului înseamnă a face jocul Federației Ruse
- 54% dintre respondenți menționează UE drept principalul partener de dezvoltare al Republicii Moldova
- Peste 66% dintre cetățenii moldoveni intenționează să participe la referendum
- 20 de pompieri au plecat în Grecia pentru efectuarea rotației de efectiv în misiunea de Pre-poziționare
- Referendumurile de aderare la UE în statele membre și Republica Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Programul „Casa verde” va fi extins la nivel național
- Ludmila Pavlov: Datorită suportului UE, educația din Republica Moldova trece la un nou nivel
- Iargara primește echipamente noi de gestionare a deșeurilor, cu sprijinul UE
- Ghenadie Râbacov: Clasele bilingve francofone – parte a sistemului educațional ajustat la standardele europene
- Olga Balmuș: Dacă vrem specialiști calificați trebuie să înțelegem valoarea investițiilor europene
- Educația de calitate în Republica Moldova – rolul proiectelor europene. Context și impact. Dezbatere IPN
- Laborator de imagistică la Centrul de Sănătate din Criuleni, cu suportul UE și PNUD
- Moldova va beneficia din investițiile UE în infrastructura rutieră la gurile Dunării
- Cristina Gherasimov: Republica Moldova va dubla eforturile de aderare la UE
- 150 de mii de familii vor beneficia de vouchere pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi
- Europarlamentarul român Rareș Bogdan, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European
- Leonid Boaghe: Crearea comunităților energetice, prin abordare europeană, va spori eficiența sectorului
- Dinu Bubulici: Avantajele diversificării surselor energiei regenerabile pot fi obținute și prin proiectele europene
- Dorina Onici: Oamenii trebuie să profite de oportunitățile UE privind trecerea la energia alternativă
- Transformarea sectorului energetic prin finanțări europene: exemple concrete și lecții însușite. Dezbatere IPN
- Cristina Gherasimov: Avem o fereastră de oportunitate rară pe care ne-o oferă istoria
- Caravana Alăptării a început la Hâncești
- Integrarea europeană reflectată în constituțiile statelor membre. Op-Ed de Victor Pelin
- Victor Parlicov: Doar prin raționalizarea consumului energetic este posibilă reducerea facturilor
- Liderii mondiali s-au angajat să continue cooperarea pentru menținerea păcii în Moldova
- Pentru 19 dintre cele 51 de GAL-uri nu au fost deocamdată identificate surse de finanțare
- Specialiști în integrarea europeană s-au reunit la Chișinău pentru a-și împărtăși experiența
- Aderarea Moldovei la Uniunea Europeană: avantajele așteptate. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Republica Moldova la Summitul Comunității Politice Europene
- Miza adevărată a celor care se lansează în cursa electorală sunt alegerile de anul viitor, opinii
- Ursula von der Leyen, în fruntea Comisiei Europene, din voința și a moldovenilor
- Grant din partea Comisiei Europene pentru reabilitarea infrastructurii rutiere
- Parlamentul European solicită sprijin adecvat pentru Moldova și Ucraina în aderarea la UE, Siegfried Mureșan
- UE a susținut financiar eficientizarea energetică a 219 gospodării casnice vulnerabile
- Deputatul Radu Marian, despre cum au fost valorificați banii din finanțarea externă
- Viorel Furdui: Peste 80% din administrațiile locale sunt pro-europene
- Andrei Curăraru: Despre apartenența la comunitatea europeană trebuie să se comunice constant și prin exemple concrete
- Natalia Stercul: Implicarea cetățenilor în procesul de integrare europeană trebuie să fie dezideratul principal al societății
- Avantajele și responsabilitățile cetățeanului în consolidarea viitorului european al țării. Dezbatere IPN
- Ministerul Energiei lansează primele licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă
- 20 de militari moldoveni vor participa la operațiunea UE în Bosnia și Herțegovina
- UE a donat mașini de patrulare și camere video pentru poliția din Moldova
- Polonia și PNUD vor renova și dota una dintre cele 35 de școli model din Moldova
- UE contribuie la susținerea proiectelor de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Moldova
- Ambasador Felix Baumann: Republica Moldova continuă să promoveze democrația și libertatea
- Elveția a ajutat Moldova prin proiecte în valoare de 6 miliarde de lei
- Aderarea Georgiei la UE a fost suspendată
- Iurie Ciocan: Toate taberele politice fac deja campanie electorală la subiectul referendumului
- Cetățeni pentru Europa: Fiecare trebuie să se implice pentru viitorul european al țării
- Alegerile generale din Marea Britanie: lecții pentru eurosceptici. Op-Ed de Victor Pelin
- Anatolie Nosatîi: Cel de-al doilea radar este în proces de asamblare și va fi livrat Republicii Moldova în anul 2025