Întâlnirea dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, văzută diferit de analiști

Întâlnirea dintre președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, este văzută diferit de analiștii politici. În timp ce unii consideră că este o găselniță pentru a salva imaginea lui Igor Dodon pe fundalul realizărilor Guvernului din ultima perioadă, alții spun că aceste realizări, dimpotrivă, se datorează șefului statului, transmite IPN.

Politologul Boris Șapovalov, a declarat în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, că atât președintele Igor Dodon, cât și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, au conștientizat importanța căutării unui compromis. Potrivit lui, transnistrenii înțeleg că viitorul lor depinde de alegerile parlamentare care vor avea loc la sfârșitul anului în Republica Moldova. „Dacă va veni la putere o majoritate normală, cu gândire logică, cu un program bun de dezvoltare a țării și cu o poziție normală față de Federația Rusă, respectiv, față de soluționarea conflictului transnistrean, atunci lucrurile ar putea să se schimbe pozitiv, iar dacă va rămâne la putere actuala majoritatea unionistă, tensiunile vor persista”, a declarat el.

Analistul politic Roman Mihăeș consideră că Federația Rusă i-a ajutat președintelui Igor Dodon să se întâlnească cu Vadim Krasnoselski pentru că Moscova ar privi cu jind cum guvernarea de la Chișinău a stabilit relații cu administrația de la Tiraspol. „Acest lucru se referă la școlile cu predare în limba română, la podul Gura Bâcului, rețelele telefonice, se referă la plăcuțele de înregistrare”, spune Roman Mihăeș. Analistul susține că această întâlnire poate fi apreciată ca o îmbunătățire a imaginii președintelui Dodon pe fundalul realizărilor Guvernului, care a obținut anumite succese pe problema transnistreană.

Juristul Serghei Mișin, dimpotrivă, consideră că aceste realizări nu se datorează Guvernului, dar liderului statului, care a avut și anterior întrevederi cu Vadim Krasnoselski. Potrivit lui, faptul că aceste documente au fost semnate de Guvern, este ceva obișnuit pentru că puterea executivă trebuie să se ocupe de semnarea documentelor.

Miercuri, 25 aprilie, președintele Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, la Bender. În cadrul discuțiilor, șeful statului a atras atenția la necesitatea aplicării mai multor eforturi pentru asigurarea reală a circulației libere a oamenilor între ambele maluri ale Nistrului. Totodată, Igor Dodon menționează că s-a discutat situația privind operațiunea de pacificare mixtă de la Nistru „în calitate de garanție a păcii și a securității cetățenilor”, aceasta fiind în opinia sa, un element constitutiv important al dialogului politic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE