Este esențial ca populația să cunoască tipurile de investiții disponibile și avantajele acestora pentru a evita menținerea economiilor în numerar, unde pierd din valoare în timp. Cunoașterea și utilizarea unor instrumente financiare diversificate permit nu doar protejarea banilor împotriva inflației, ci și generarea de venituri suplimentare, contribuind astfel la o mai mare siguranță financiară și la îmbunătățirea nivelului de trai pe termen lung. Posibilitățile de economii și investiții disponibile pe piața financiară din Republica Moldova au fost discutate în cadrul unui club de presă, organizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Banca Națională a Moldovei, transmite IPN.
Președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Dumitru Budianschi, a subliniat importanța valorificării instrumentelor noi de economisire și investiții. „Un exemplu pentru investiții ar putea deveni fondurile de pensii voluntare, care pot să apără după ce CNPF a autorizat recent un administrator de fonduri de pensii facultative, pentru asigurarea unei pensii suplimentare față de sistemul de stat. Plățile în aceste fonduri sunt voluntare și nu sunt obligatorii”, a notat șeful CNPF.
Potrivit lui, și Valorile Mobiliare de Stat reprezintă o opțiune sigură și accesibilă pentru investiții în Republica Moldova. Deși, piața de capital nu este încă dezvoltată în comparație cu alte țări, se observă un interes crescând pentru diversificarea opțiunilor de economisire și investire.
Directorul Departamentului stabilitate financiară, Banca Națională a Moldovei, Natan Garștea, a menționat că unul dintre cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le cunoaștem când vine vorba de plasarea economiilor în sistemul bancar, este asigurarea depozitelor. Acum există un fond de garantare a depozitelor, astfel oamenii pot fi liniștiți că bani lor sunt în siguranță. Un alt aspect este termenul pentru care fiecare persoană plasează depozitul. Acesta variază în funcție de necesitățile fiecăruia. Un factor la fel de important este dobânda, care la fel variază de la o bancă la alta.
Stas Madan, director de program la Expert-Grup, a prezentat mai multe date privind comportamentul de economisire al populației Republicii Moldova în baza datelor sociologice și statistice. Potrivit datelor unui sondaj, realizat în toamna anului 2023, în medie 4 din 10 respondenți (40,7%) nu au reușit să pună bani deoparte în ultimele 12 luni, respectiv nu dețin economii sau investiții. În special este vorba de gospodăriile cu cele mai mici venituri – 50,9%, dar și gospodăriile din mediul rural – 49%. În același timp, majoritatea economiilor formate sunt statice și nu generează alte venituri, în absența unor mecanisme de multiplicare a economiilor, cum ar fi investițiile cu randament pozitiv, populația ratează oportunități de consolidare a securității financiare și de atingere a unor obiective financiare importante.
Expertul a prezentat și tabloul statistic al economisiri și investițiilor financiare efectuate de moldoveni. Potrivit celor mai recente date statistice din septembrie 2024, populația Republicii Moldova dispune de depozite în sistemul bancar în sumă de 71,7 miliarde de lei și alte 0,8 miliarde de lei sub formă de depuneri de economii la asociațiile de economii și împrumut.
Clubul de presă a fost organizat cu sprijinul proiectului USAID Moldova „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova”, în contextul Zilei Mondiale a Economisirii.