Instituţiile statului tutelează schemele criminale, declaraţii

Instituţiile statului, mai exact organele de drept, nu reacţionează la probele privind existenţa schemelor criminale, prezentate de veteranii războiului de la Nistru, membrii gărzii populare, creată de Platforma civică „Demnitate şi Adevăr”, din cauza că aceste scheme sunt tutelate chiar de aceste instituţii. Un grup de veterani au făcut declaraţii în acest sens în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Valeriu Cucu, fost poliţist, actual agent economic care se ocupă de importul de mărfuri, dar şi membru al gărzii populare, a comunicat că el şi alţi colegi de ai săi au fost informaţi de colaboratori ai poliţiei de bună credinţă că există o grupare criminală care importă bunuri în ţară, fraudând bugetul statului cu sute de mii de lei lunar. La începutul lunii noiembrie, Cucu, şi alţi membri ai gărzii populare, au aflat pe unde va intra un camion plin cu marfă, care aparţine unui om de afaceri ce este tutelat de oamenii legii, şi au mers la faţa locului ca să se convingă că se face contrabandă şi să sesizeze organele de drept.

Aceştia au depistat camionul şi remorca, pline de mărfuri, dar care în acte au fost vămuite în valoare de circa 10% din costul real al bunurilor. Când au chemat poliţia, aceasta nu doar că a venit cu întârziere, dar în loc să se ia de contrabandişti şi să cerceteze cazul, s-a luat de veterani, întrebând cum s-au legitimat şi în baza a ce au acţionat. Valeriu Cucu a mai spus că el din 2012 sesizează toate organele statului cu privire la fărădelegile care se fac la vamă, dar nu a obţinut nimic decât controale drastice asupra activităţii sale şi presiuni asupra membrilor familei.

Chiril Moţpan, membru al Platformei DA şi fost angajat în organele de forţă, a spus că în Republica Moldova activează multe astfel de grupări, care sunt protejate de poliţişti şi de procurori. Potrivit lui, cam toate sectoarele care aduc profit în ţară se află la cheremul câtorva grupuri de persoane. Chiril Moţpan a subliniat că cetăţenii trebuie să reacţioneze la fărădelegile comise de alţii, dar şi de instituţiile statului, şi să acţioneze în baza legii pentru a le stopa.

Potrivit lui Moţpan, agentul economic acuzat de contrabandă a fost amendat după cazul semnalizat de garda populară, iar acest fapt demonstrează că membrii ei au avut dreptate când au acţionat astfel. De asemenea, Chiril Moţpan i-a îndemnat pe cetăţeni să se adreseze gărzii populare de fiecare dată când se aplică presiuni asupra lor, când li se cere mită şi vor fi ajutaţi, în măsura posibilităţilor.

Potrivit datelor prezentate de veterani, în Moldova ar activa 5 grupări criminale care se ocupă de contrabanda fiind tutelate de colaboratorii vamali, procurori şi poliţişti, iar prejudiciul cauzat bugetului de stat prin astfel de acţiuni se ridică la 2 milioane de lei zilnic, în special prin diminuarea costului real al bunurilor importate. În condiţiile în care Serviciul Vamal ar trebui să asigure circa 70% din volumul bugetului de stat, din cauza acestor acţiuni pensiile şi salariile sunt derizorii.

  • chiril motpan despre investigatiile facute de veterani.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE