Autoritățile și instituțiile bugetare, instituțiile publice la autogestiune, întreprinderile municipale subordonate Consiliului municipal Chișinău și societățile pe acțiuni unde CMC deține o cotă mai mare de 50%, vor optimiza cheltuielile curente privind activitatea operațională cu cel puțin 10%, începând cu 1 ianuarie. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, transmite IPN.
Potrivit primarului general, Ion Ceban, cauza acestei decizii este „refuzul autorităților centrale să întoarcă locuitorilor municipiului Chișinău ceea ce este de drept al lor”. Potrivit lui, Chișinăul contribuie la bugetul public național cu 23 de miliarde de lei și doar 13% sau 2,8 miliarde de lei îi revin Chișinăului sub formă de impozite și taxe. În acest context, în ultimii ani, povara financiară asupra bugetului municipal a depășit 1,3 miliarde de lei. Banii s-au acumulat și ca urmare a nesusținerii financiare pentru criza refugiaților, nerambursării cheltuielilor de gestionare a COVID-19, necompensării cheltuielilor suportate ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice și altele.
Primarul general susține că „Guvernul a tăiat tot ce ține nemijlocit de pachetul social, inclusiv pentru municipiul Chișinău”. Odată cu reforma sistemului de asistență socială „Restart”, a fost abrogat, începând cu 2024, pachetul minim de servicii sociale, inclusiv pentru municipiu. Este vorba despre serviciul social de suport monetar pentru familiile defavorizate, serviciul social de sprijin pentru familiile cu copii și serviciul social de asistență personală.
Potrivit aceleiași decizii ale Comisiei, Direcția generală educație, tineret și sport a CMC va eficientiza cheltuielile privind activitatea claselor și grupelor cu regim prelungit și a altor servicii complementare, achitate din componenta locală.