Inspectorul fitosanitar principal de stat, Alexandru Ciobanu, îşi exprimă indignarea în legătură cu faptul că autorul investigaţiei jurnalistice despre eliberarea certificatelor de export în Rusia pentru un lot inexistent de fructe, jurnalistul Vladimir Thoric, continuă să cerceteze detaliile schemei de monopol, transmite IPN cu referire la o declaraţie a asociaţiei jurnaliştilor de investigaţie RISE Moldova şi la o înregistrare audio, plasată pe pagina web a organizaţiei, în care inspectorul fitosanitar principal de stat discută la telefon cu jurnalistul vizat.
Din sursele citate reiese că vineri, 20 august, după interpelarea depusă de Vladimir Thoric la Comisia Naţională de Integritate, referitor la informaţia nedeclarată privind deţinerea de către Alexandru Ciobanu a cotelor-părţi în două companii, ultimul l-a sunat sa-şi exprime nemulţumirea.
„La mine a ajuns o informaţie precum că dumneavoastră (jurnalistul, n.r.) aţi avut o întâlnire cu nişte exportatori de la nord şi ei v-au motivat ca dumneavoastră să scrieţi articole, să faceţi solicitări oficiale”, a spus inspectorul fitosanitar în discuţia telefonică pe care a avut-o cu jurnalistul, înregistrarea audio fiind făcută publică de RISE Moldova. Ciobanu afirmă că un exportator i-ar fi spus că a participat la transmiterea banilor pentru scrierea articolului.
La afirmaţiile lui Thoric că articolul său este rezultatul muncii jurnalistice pentru care este plătit nu de agricultori, ci de asociaţia jurnaliştilor de investigaţie RISE Moldova, Ciobanu a insistat că nu e vorba de jurnalistică, ci de o „afacere”. „Această informaţie eu o voi transmite organelor competente. Bine?”, a zis Ciobanu în discuţia telefonică pe care a avut-o cu jurnalistul de la RISE Moldova.
La rândul său, Vladimir Thoric susţine că cei care au încurajat aceste investigaţii jurnalistice nu sunt altcineva decât „acei funcţionari care au transformat munca la stat într-o afacere extrem de profitabilă”.
După ce au devenit cunoscute ameninţările lui Ciobanu, RISE Moldova a remis o declaraţie în care apreciază „acţiunile vicedirectorului ANSA ca pe o tentativă de intimidare şi a pune presiune asupra jurnaliştilor”.
RISE este un centru de investigaţii jurnalistice care acţionează exclusiv în virtutea codului deontologic care reglementează profesia de jurnalist, se menţionează în declaraţia dată publicităţii.