Inima omului de televiziune Constantin Pârţac a încetat să bată
La doar 56 de ani, inima jurnalistului Constantin Pârţac a încetat să bată în noaptea spre 11 iulie, nemaiputând lupta cu boala grea şi îndelungată. A plecat la Domnul, unde îl aşteptau părinţii, sora şi fratele, care s-au stins tot în acest an. A plecat în aceeaşi manieră calmă, cum a înfruntat de ani de zile boala, cum a rezistat, cum s-a opus şi nu i-a permis să îl estompeze nici ca om şi nici ca profesionist.
După absolvirea, în 1974, a facultăţii de jurnalistică a Universităţii din Moldova, Constantin Pârţac s-a dăruit televiziunii. A fost director general al Televiziunii Naţionale între anii 1990-1994. Puţin înainte de moarte a fost ales preşedinte al Comisiei Naţionale de Etică a Jurnalistului din R. Moldova.
Fostul coleg, preşedintele Asociaţiei Presei Electronice (APEL), Alexandru Dorogan, a spus pentru Info-Prim Neo, că cel plecat spre Domnul a fost un om de mare principialitate şi mare credinţă în idealurile jurnalistului. A fost pur, dotat multilateral, ar fi putut face faţă oricărei alte meserii din jurnalistică, dar a ales televiziunea. A făcut filme, a iniţiat emisiuni inedite, a făcut critică de televiziune, a fost un bun analist. „A fost norocul televiziunii că a avut un Constantin Pârţac”, a spus Dorogan.
Un bun prieten, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Moldova (UJM), Valeriu Saharneanu, spune că a crescut ca şi profesionist împreună cu Pârţac, slujind împreună la aceeaşi instituţie, care i-a dat afară. „Au dorit să ne pună în tuşă, dar Costică a luptat nu numai cu boala, dar şi cu toate atrocităţile, ieşind învingător. A fost unul dintre cei mai buni jurnalişti, care a ştiut să dăruiască din talentul său şi să-l împartă cu alţii, chiar dacă nu a fost solicitat de televiziunea pe care a condus-o în anii în care aceasta era una dintre cele bune şi vizionate”, a menţionat preşedintele UJM. Înconjurat de o echipă, pe care a ştiut să o promoveze şi să o apere, Constantin Pârţac a fost artizanul şi a pus bazele Instituţiei Publice a Audiovizualului în situaţia când nu exista o lege specială. „Ne pare rău că a plecat atât de devreme, ne pare rău că am pierdut un umăr, un om foarte necesar în ceea ce avem de făcut în viitorul apropiat pentru reîntoarcerea bunului nume a jurnaliştilor, avem de ridicat ştacheta căzută în ultimii ani”, a spus Saharneanu.
Un alt fost coleg de televiziune, Marcel Lungu, spune că deplânge plecarea lui Constantin Pârţac, care a fost un om de o inteligenţă înnăscută, de o inteligenţă ţărănească, care a fost doar poleită de studiile primite, de învăţămintele asimilate. A avut o blândeţe rafinată, cumpătare rar întâlnită la un exponent al profesiei de jurnalist. „Constantin Pârţac a avut o capacitate nemaipomenită de a comunica cu oamenii, indiferent de statutul lor social, această trăsătură a caracterului postându-l pe unul din primele locuri în topul jurnaliştilor”, a spus Marcel Lungu.
Este cunoscut faptul, că Televiziunea Naţională sub egida lui Constantin Pârţac s-a bucurat de cea mai mare apreciere şi de cea mai înaltă cotă de credibilitate din istoria acestei instituţii. Fiindcă principiile implementate de Constantin Pârţac vizau respectarea pluralismului politic, se bazau pe corectitudine şi profesionalism, pe conceptul că misiunea instituţiei este să apere interesul public şi să informeze corect şi imparţial despre actul guvernării. Cu siguranţă, că tot ce a făcut, a scris şi a promovat Constantin Pârţac constituie un patrimoniu inestimabil al breslei jurnalistice din Republica Moldova şi nu numai, un exemplu de viaţă trăită corect şi cu demnitate, menţionează UJM.
Profesionist de înalta ţinută, Constantin Pârţac lasă în inimile prietenilor un gol dureros. Va fi înmormântat duminică, 13 iulie, la cimitirul din com. Truşeni.