Influenţa asupra radiodifuzorilor ar putea fi limitată după cota de audienţă, opinie

Influenţa unei persoane asupra unui radiodifuzor ar putea fi limitată în funcţie de cota de audienţă a postului de radio sau de televiziune şi în funcţie de cota pe piaţa de capital. O propunere în acest sens a fost enunţată de membra Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Mariana Onceanu-Hadârcă în cadrul dezbaterii publice „Diminuarea fenomenului concentrării în mass-media. Recomandările UE şi ale societăţii civile”, organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent. Potrivit ei, ar trebui să fie creat un mecanism care să calculeze aceste cote şi care să facă posibilă limitarea influenţei unei persoane asupra radiodifuzorului, transmite IPN.

Membra CCA a făcut aceste propuneri preluând modelul românesc al reglementării audiovizualului. Ea a menţionat că pentru a preveni concentrarea în mass-media trebuie limitat şi numărul de licenţe acordate unei persoane juridice, însă numărul de licenţe poate fi doar unul din criteriile de evaluare a concentrării şi a poziţiei dominante în formarea opiniei publice.

Potrivit Marianei Onceanu-Hadârcă, o persoană juridică poate avea două licenţe, una pentru o televiziune generalistă şi una pentru o televiziune de ştiri, dar numai într-o anumită zonă. „Din punctul meu de vedere, un proprietar poate avea şi acele cinci licenţe în cazul în care el face o televiziune de sport, una muzicală, una pentru copii, etc.. La fel şi în cazul radioului”, a afirmat Mariana Onceanu-Hadârcă.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a formulat mai multe recomandări pentru noul Cod al Audiovizualului în ceea ce priveşte prevenirea concentrării în mass-media. Acestea se referă la limitarea concentrării proprietăţii şi extinderea cotei de audienţă la dimensiuni care să asigure eficienţa economică, dar care să nu genereze apariţia de situaţii dominante în formarea opiniei publice şi de concurenţă neloială.

Directoarea CJI, Nadine Gogu, a menţionat că există neclaritate cu privire la persoanele care deţin funcţii elective în organele administrative ale unui partid şi care, în acelaşi timp, sunt fondatori sau deţin acţiuni la un radiodifuzor. „În actualul Cod, avem prevederea că un partid politic nu are dreptul să deţină un radiodifuzor, dar nu avem răspuns la întrebarea ce se întâmplă cu un politician aflat în aceeaşi situaţie”, a menţionat Nadine Gogu.

Preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, a menţionat că proiectul noului Cod al Audiovizualului este pregătit pentru a fi examinat în legislativ. Potrivit lui, problema este că autorii proiectului nu mai sunt deputaţi, dar miniştri şi nu pot să-l prezinte în plenul Parlamentului, astfel rămână să se decidă cui îi va reveni acest rol.

  • mariana onceanu-hadirca despre proiect.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.