„Referendumul propus de ex-guvernatorul Găgăuziei, privind neutralitatea Republicii Moldova, cel mai probabil, așa cum afirmă Irina Vlah, va avea loc oricum... Referendumul inițiat de Renato Usatîi nu poate avea loc în principiu... În privința referendumului propus de președintele Maia Sandu e imposibil să se afirme ceva concret până nu va fi dat publicității textul modificărilor constituționale....”
---
Inițiative contagioase
Actualmente, avem în Republica Moldova o situație inedită. În ultimele trei luni, au fost lansate tocmai trei inițiative de organizare a diferitelor referendumuri. După toate aparențele, inițiativa din 24 decembrie 2023 a președintelui Maia Sandu privind organizarea unui referendum privind scopul strategic – integrarea europeană a Republicii Moldova, s-a dovedit a fi contagioasă. Celelalte două inițiative reprezintă, de fapt, replici la inițiativa șefului statului. În acest sens, ceea ce trebuie remarcat e că toate cele trei inițiative au, deocamdată, contururi foarte vagi. Se pare că, deocamdată, nici protagoniștii inițiativelor referendare, nu știu exact cum ar trebui să fie formulate întrebările la care ar urma să răspundă cetățeni în cadrul referendumurilor anunțate.
Cert este că mai mulți politicieni cred că prioritățile naționale ale Republicii Moldova sunt altele decât cele evidențiate de șeful statului. Respectiv, la 10 ianuarie 2024, ex-guvernatorul Găgăuziei și liderul “Platformei Moldova”, Irina Vlah, a convocat o conferință de presă pentru a schimba accentele de pe integrarea europeană pe necesitatea reconfirmării prin referendum a statutului de neutralitate al Republicii Moldova. În acest sens, Irina Vlah a pledat pentru desfășurarea, în aceeași zi cu eventualul referendum privind integrarea europeană, a unui referendum privind reconfirmarea statutului de neutralitate.
Pe de altă parte, pentru ex-primarul municipiului Bălți și liderul Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, prioritară este schimbarea guvernării. În acest sens, la 28 februarie 2024, el a făcut o declarație publică în care a cerut organizarea alegerilor parlamentare anticipate în vederea salvării Republicii Moldova. Câteva zile mai târziu, la 4 martie 2024, Renato Usatîi a venit cu explicații referitoare la acțiunile sale de mai departe: „Am pregătit scrisoarea pe care o voi înainta președintelui Maia Sandu și către toate fracțiunile din Parlament pentru ca ei să inițieze un referendum consultativ privind alegerile parlamentare anticipate și dacă Maia Sandu să-și dea demisia... Argumentele pentru acest referendum consultativ sunt criza economică și tot haosul în care se află Republica Moldova în ultimii trei ani... ultimele sondaje arată că circa 70% din respondenți vor alegeri anticipate”.
De dragul adevărului trebuie să se menționeze că demersul liderului PN este, de fapt, evocarea propriei sale inițiative, lansate în mod ultimativ încă la 19 ianuarie 2023, când insistase ca alegerile parlamentare anticipate să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile locale generale, programate pentru noiembrie 2023. Actualmente, elementul inovativ este ca alegerile parlamentare anticipate să fie provocate din dorința cetățenilor, exprimată în cadrul unui referendum, pe care intenționează să-l inițieze.
Referendumul – ritual de confirmare a unor atitudini bine-cunoscute
Conform legislației, inițierea oricărui tip de referendum presupune suportul Parlamentului pentru desfășurarea acestuia. Din această perspectivă, ne-am convins deja că atât fracțiunea parlamentară majoritară, cât și opoziția, au ignorat demersul ex-guvernatorului Găgăuziei, în sensul că nimeni nu a manifestat interes pentru desfășurarea unui referendum privind neutralitatea Republicii Moldova. În circumstanțele menționate, Irina Vlah a preferat să rămână doar un fel de furnizor de idei, renunțând la realizarea propriului demers prin intermediul unei inițiative populare. Totuși, ea s-a arătat optimistă, declarând că, oricum, referendumul privind reconfirmarea neutralității va avea loc, cândva.
Renato Usatîi, alături de colegii săi, abia urmează să se decepționeze de imposibilitatea realizării intenției sale. În aceste sens, la 26 martie 2024, au fost depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC) documentele necesare în vederea înregistrării grupului de inițiativă pentru colectarea a cel puțin 100 mii de semnături ale cetățenilor cu drept de vot. Nu se cunoaște, deocamdată, cum este formulată exact întrebarea pentru referendum, dar din declarațiile publice ale ex-primarului de Bălți am desprins că întrebarea ar fi formulată după cum urmează: „Doriți alegeri parlamentare anticipate?”, cu variantele de răspuns „DA” și „NU”. Problema aici e că, potrivit Constituției, “poporului poate să-și exprime, prin referendum, voința asupra problemelor de interes național”, nicidecum dorința. Vorba e că diferența dintre voință și dorință e fundamentală. Prima reprezintă un act voluntar, conștient, al unui subiect, care știe exact ce vrea să obțină. A doua reprezintă o trăire interioară a unei necesități, care poate provoca satisfacție sau nevroze persoanelor dornice.
De fapt, referendumurile pe care vor să le inițieze ex-guvernatorul Găgăuziei și ex-primarul municipiului Bălți urmăresc scopuri ritualice, de confirmare a unor realități existente sau lucruri bine știute. În acest sens, Irina Vlah dorește confirmarea suplimentară, în cadrul unui referendum, a statutului de neutralitate, care este stabilit în mod expres în Articolul 11 din Constituție. La rândul său, Renato Usatîi dorește confirmarea la referendum, pe un eșantion național de 2.8 milioane de alegători, a rezultatelor unor sondaje de opinie, care atestă, pe un eșantion de aproximativ 1000 de persoane, la un preț de vreo mie de ori mai mic decât a unui eventual referendum, că 70% din respondenți doresc alegeri parlamentare anticipate.
Clarificări întârziate și incomplete
Este adevărat că timp de aproximativ trei luni cetățenii nu cunoșteau nimic nici despre inițiativa Maiei Sandu – era vorba despre organizarea unui referendum consultativ sau unul de modificare a Constituției. De aceea, au și apărut nedumeriri, întrucât este evident că un referendum consultativ pe marginea integrării europene poate avea doar valoarea unui act ritualic de conformare a rezultatelor multiplelor sondaje, care atestă că aproximativ 60% din cetățenii aflați permanent pe teritoriul Republicii Moldova vor aderarea la Uniunea Europeană. Într-adevăr, adresarea sa către cetățeni din 24 decembrie 2023, Maia Sandu afirma că: “Viitorul nostru este în familia europeană și este necesar să spunem clar - toată țara - ce drum alegem pentru Moldova. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare”.
Abia la 18 martie 2024 am aflat că se solicită Parlamentului organizarea unui referendum constituțional: „În această toamnă avem de trecut printr-un moment de cotitură - referendumul va fundamenta în Constituție decizia noastră de a construi acasă pace, bunăstare și libertate”. A survenit și explicația referitoare la pauza de clarificare de trei luni, care s-a datorat necesității consultării exponenților diferitelor segmente sociale, desfășurate în 20 de runde. Chiar și așa, până în prezent rămâne absolut neclarificată problema textului modificărilor constituționale supuse referendumului. Chiar dacă procedurile modificării Constituției au fost testate încă în 2010, iar Articolul 75 al Legii supreme prevede în mod expres că „hotărârile adoptate potrivit rezultatelor referendumului republican au putere juridică supremă”, rămân neclarificate un șir de probleme importante. În acest sens, principala problemă se referă la necesitatea organizării unui alt referendum după terminarea negocierilor de aderare. Atâta timp cât nu știm nimic despre textul modificărilor constituționale, propuse pentru referendumul din toamnă, nu putem avea un răspuns la întrebarea menționată.
Concluzii
Referendumul propus de ex-guvernatorul Găgăuziei, privind neutralitatea Republicii Moldova, cel mai probabil, așa cum afirmă Irina Vlah, va avea loc oricum. Acest lucru se va întâmpla atunci și dacă majoritatea cetățenilor vor decide că e timpul renunțării la statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Altminteri, nu are niciun sens organizarea unui act ritualic de reconfirmare a unei clauze prevăzute în mod expres în Legea supremă.
Referendumul inițiat de Renato Usatîi nu poate avea loc în principiu. Vorba e că alegerile parlamentare anticipate pot avea loc doar ca urmare a dizolvării Parlamentului. Acesta din urmă are un mandat, oferit de alegători pentru un termen de 4 ani. Dizolvarea Parlamentului este o sancțiune prevăzută în mod expres de Constituție, fiind apanajul președintelui Republicii Moldova. Mai mult, este apanajul Curții Constituționale (CC) să constate circumstanțele dizolvării Parlamentului. În acest context, este de menționat că de-a lungul anilor au fost adoptate zeci de hotărâri al CC privind toate cazurile reale și imaginare de dizolvare a Parlamentului, cel referitor la manifestarea dorinței cetățenilor prin referendum fiind în afara imaginației. În aceste circumstanțe, liderul PN și colegii săi ar putea consulta experiența recentă a Slovaciei, unde legea supremă interzice de principiu posibilitatea dizolvării forului legislativ, iar intenția modificării legii supreme pentru a permite dizolvarea parlamentului în anumite cazuri, impuse de circumstanțe plauzibile, a eșuat. Ținând cont de cele menționate, am putea presupune că deja la nivelul decizional al CEC vor fi găsite un șir de argumente bine fundamentate, precum confundarea dorinței cu voința, pentru a refuza înregistrarea grupului de inițiativă pentru referendumul de organizare a alegerilor anticipate.
În privința referendumului propus de președintele Maia Sandu e imposibil să se afirme ceva concret până nu va fi dat publicității textul modificărilor constituționale. În acest sens, întârzierea clarificărilor necesare este nepermis de îndelungată.
Victor Pelin
Vezi și:
- Candidatul unic, oleacă independent… Op-Ed de Victor Pelin
- Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin
- Desfășurarea recensământului 2024. Op-Ed de Victor Pelin
- Sindromul amneziei prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Impactul stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a patra încercare de revenire în politică a ex-premierului Vasile Tarlev. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua victoriei asupra fascismului pe fundalul reanimării acestuia. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre referendumul constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Manipulare prin omisiune și mutarea accentelor. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri despre aniversarea a 15-a a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009... Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri generate de actul terorist de la Moscova. Op-Ed de Victor Pelin
- Intriga alegerilor prezidențiale din Rusia. Op-Ed de Victor Pelin
- Guțul a eclipsat-o pe Vlah? Op-Ed de Victor Pelin
- De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? Op-Ed de Victor Pelin
- Miza alegerilor prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul coloanei a V-a și reacția societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Consecințele conferinței de la Yalta: eliberatori vs. ocupanți. Op-Ed de Victor Pelin
- Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine totuși a câștigat alegerile? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre antisemitismul de stat... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre miracole și sărbătorile de iarnă... Op-Ed de Victor Pelin
- Cel mai îndelungat război al imperialismului sovietic. Op-Ed de Victor Pelin
- Originea cultului denunțurilor și turnătorilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Basmul taurului alb nu e cel mai plictisitor... Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea basarabenilor... Op-Ed de Victor Pelin
- Reanimarea reflexelor propagandistice. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre date memorabile și promisiuni neonorate... Op-Ed de Victor Pelin
- Pierderea și reafirmarea identității... Op-Ed de Victor Pelin
- În pragul veșniciei... Op-Ed de Victor Pelin
- Interpretarea sondajelor de către politicieni. Op-Ed de Victor Pelin
- Glorificarea victoriei sovieto-naziste. Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin
- Mulți chemați puțini aleși... Op-Ed de Victor Pelin
- Amenințări și intimidări de Ziua Independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Imposibilitatea comunismului cu față umană. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a doua încercarea de a intra în același râu. Op-Ed de Victor Pelin
- Criza găgăuză – revelator al decăderii morale. Op-Ed de Victor Pelin
- Inaugurarea guvernatoarei Plaiului de vis... Op-Ed de Victor Pelin
- Cartagina trebuie distrusă! Op-Ed de Victor Pelin
- Asul de ghindă și resuscitarea poveștii de succes. Op-Ed de Victor Pelin
- Forțarea ușilor deschise... Op-Ed de Victor Pelin
- Operațiunea militară specială civilă. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea hotărârii Curții Constituționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Preludiu electoral... Op-Ed de Victor Pelin
- Plaiul de vis al aventurierilor politici... Op-Ed de Victor Pelin
- Cui pe cui se scoate? Op-Ed de Victor Pelin
- Ultima ratio. Op-Ed de Victor Pelin
- Iarmarocul generozității comuno-socialiste. Op-Ed de Victor Pelin
- Fără MIR, pentru pace între națiuni, împotriva agresiunii... Op-Ed de Victor Pelin
- Tăcerea nuntașilor și decepția victimei lui Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Ecoul evenimentelor din 7 aprilie… Op-Ed de Victor Pelin
- Retorica justificatoare pentru o eventuală agresiune rusească. Op-Ed de Victor Pelin
- Capacitățile exagerate ale Maiei Sandu...Op-Ed de Victor Pelin
- Premonițiile lui Igor Dodon și efectele acestora. Op-Ed de Victor Pelin
- Comuniștii cheamă la teroare? Op-Ed de Victor Pelin
- Cât vom mai rămâne în mrejele falsurilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Acțiunile subversive – Rusia recidivează? Op-Ed de Victor Pelin
- Criticii guvernului Gavrilița... Op-Ed de Victor Pelin
- Apostolii războiului. Op-Ed de Victor Pelin
- A venit vremea Natașelor? Op-Ed de Victor Pelin
- Valorile tradiționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Lebăda neagră – ultima speranță... Op-Ed de Victor Pelin
- Regimul putinist declarat terorist. Op-Ed de Victor Pelin
- Scrisorile pierdute. Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa europeană a primarului Ion Ceban. Op-Ed de Victor Pelin
- Când se rânjesc dulăii, latră și cățeii... Op-Ed de Victor Pelin
- Potențialul devastator al ideilor puternice putiniste. Op-Ed de Victor Pelin
- Racul, broasca și o știucă... Op-Ed de Victor Pelin
- Europenizarea Găgăuziei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cooperarea cu NATO și completarea strategiei 3C. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre beneficiile ocupației... Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa geopolitică – miza opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Gaura de vierme și sfârșitul geopoliticii moldovenești... Op-Ed de Victor Pelin
- Semi-adevărurile mai periculoase decât minciunile... Op-Ed de Victor Pelin
- Strategia 3D – Disperare, Demagogie, Deja-vu. Op-Ed de Victor Pelin
- Natalia bate câmpii, bate tare cu măciuca-n Casa Mare. Op-Ed de Victor Pelin
- Guvernarea slabă contestată de opoziția discreditată și derutată. Op-Ed de Victor Pelin
- Sfârșitul tranziției post-sovietice. Op-Ed de Victor Pelin
- Atavismul mizantrop. Op-Ed de Victor Pelin
- Mai! Muncă! Pace? Op-Ed de Victor Pelin
- Febra primăverii și opiul pentru popor. Op-Ed de Victor Pelin
- La ce servesc sondajele de opinie? Op-Ed de Victor Pelin
- Războiul hibrid al guvernării și opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Invitație la agresiune... Op-Ed deVictor Pelin
- Maia Sandu și PAS – beneficiari ai operațiunii speciale... Op-Ed de Victor Pelin
- Kaa și maimuțele hipnotizate. Op-Ed de Victor Pelin
- Primăvară rusească sau arabă? Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia edifică noua ordine mondială...Op-Ed de Victor Pelin
- Crocodilul nu dă înapoi... Op-Ed de Victor Pelin
- Butoiul cu pulbere. Op-Ed de Victor Pelin
- Lumea multipolară după 15 ani de pretenții... Op-Ed de Victor Pelin
- Place sau nu place, țara se va reface...(Нравится, не нравится — а страна оправится). Op-Ed de Victor Pelin
- Socialiștii rătăciți în trei pini. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce i se permite lui Jupiter nu i se permite ... Op-Ed de VictorPelin
- Între ciocan și nicovală. Op-Ed de Victor Pelin
- Anul 2022 – an al crizelor geopolitice. Op-Ed de Victor Pelin
- „Congresul învingătorilor” sau Paralele între Igor Dodon și Mahatma Gandhi. Op-Ed de Victor Pelin
- Taina învăluită de mister... Op-Ed de Victor Pelin
- Revolta nuntașilor lui Ilan Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Sistemul de pensii și speculațiile politicienilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin
- Cum să combatem ura și prostia? Op-Ed de Victor Pelin
- Un an de președinție al Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Gerontocrația în acțiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Nu dăm țara străinilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Primul test electoral pentru noua guvernare. Op-Ed de Victor Pelin
- Năstase, Filip, Dodon... Op-Ed de Victor Pelin
- Cazurile Stoianoglo și Gațcan. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoșarii galbeni și brun-roșcații. Op-Ed de Victor Pelin
- Farmecul votului electronic. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin
- Lustrația. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea vremurilor bune... Op-Ed de Victor Pelin
- Într-un pas în politica externă... Op-Ed de Victor Pelin
- Graba – mama eșecului. Op-Ed de Victor Pelin
- Graba și grebla. Op-Ed de Victor Pelin
- Puterea și opoziția... Op-Ed de Victor Pelin
- Votul transnistrenilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Confuzii electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin
- Lipsa de discernământ. Op-Ed de Victor Pelin
- Reflecții futuriste. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Panegiricul lui Voronin. Op-Ed de Victor Pelin
- Geopolitica speculativă. Op-Ed de Victor Pelin
- Virajurile giruetelor politice. Op-Ed de Victor Pelin
- Asimilatorii și contestatarii moștenirii lui Plahotniuc. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova are viitor? Op-Ed de Victor Pelin
- Amnezia comuniștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine dezbină societatea? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre blocurile electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre aberații constituționale. Op-Ed de Victor Pelin
- Uzurparea puterii uzurpate… Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul războiului regional... Op-Ed de Victor Pelin
- Debusolarea socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Competiția lui Igor Dodon vs. Maia Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Enigma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Op-Ed de Victor Pelin
- Zinaida Greceanîi „cu jalba în proțap” la Consiliul Europei. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și jocurile politice. Op-Ed de Victor Pelin
- De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin
- Memoria instituțională a Președinției Republicii Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Pașii spre Unire... Op-Ed de Victor Pelin
- Decretul buclucaș. Op-Ed de Victor Pelin
- Succesul eșecului... Op-Ed de Victor Pelin
- Balanța realizărilor președinților aleși prin vot general... Op-Ed de Victor Pelin
- Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin
- PSRM, QUO VADIS? Op-Ed de Victor Pelin
- Confruntarea Mentorului cu Testorul. Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia confirmă calitatea înaltă a vinului moldovenesc. Op-Ed de Victor Pelin
- Catastiful Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Taburetka Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Întârzierea acțiunilor Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Rătăcirile și declinul socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Inevitabilitatea alegerilor anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Bumerangul. Op-Ed de Victor Pelin
- La Moscova, după directive... Op-Ed de Victor Pelin
- Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul oportunismul lui Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Pregătiri pentru alegerile anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Prestația electorală a unioniștilor Op-Ed de Victor Pelin
- Grimasele neo-păgânismului. Op-Ed de Victor Pelin
- Dilema socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Din înfrângere spre înfrângere până la victorie... Op-Ed de Victor Pelin
- Consensul național și dezbinarea societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin
- Păgânismul vs. valorile creștine. Op-Ed de Victor Pelin
- Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Ana Guțu și cânii de pază. Op-Ed de Victor Pelin
- Splendoare și mizeria... propagandiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre lachei și fii de cățea. Op-Ed de Victor Pelin
- Candidați bifurcați. Op-Ed de Victor Pelin
- Discrepanța dintre vorbe și fapte. Op-Ed de Victor Pelin
- Coincidență? Nu cred! Op-Ed de Victor Pelin
- Fauna politică moldovenească, Op-Ed de Victor Pelin
- De departe trandafir, de aproape borș cu știr, Op-Ed de Victor Pelin
- „Cadoul poporului rus”, Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Comemorarea victimelor regimurilor totalitare. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și chip-izarea moldovenilor. Pamflet de Victor Pelin
- Politica externă echilibrată. Op-Ed de Victor Pelin
- Soluția: Anularea alegerilor prezidențiale! Op-Ed de Victor Pelin
- Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin
- Un nou atac cu gaze, Op-Ed
- Renato Usatîi – Furgal-ul președintelui Dodon, Op-Ed
- Așteptându-l pe... Patriarhul Kirill, Op-Ed
- Schimbarea orientării președintelui Dodon, Op-Ed
- Unde-s banii, Ștefănică? Op-Ed