Inechități latente: vârstnicii pe piața muncii pe timp de criză, analiză CPD

Bărbații și femeile în vârstă sunt afectate în mod diferit de inegalitățile de gen. În cazul femeilor se constată că nivelul de ocupare și remunerare, atât la nivel de salariu cât și pensie, este mult mai mic comparativ cu cel al bărbaților. În cazul bărbaților se constată că nivelul de precaritate a muncii este mai mare, nivelul de competențe și studii este mai mic, precum și dorința acestora de a învăța. Cauzele acestor inegalități de gen sunt diferite. Constatările se conțin într-o analiză elaborată de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, transmite IPN.

Alina Andronache, unul dintre autori, a declarat că inegalitățile care afectează femeile vârstnice se referă la politicile proaste legate de pensionare și ocuparea pensionarilor pe piața muncii. Aceste politici, în ultimii ani, au fost parțial remediate. S-a decis egalarea vârstei și stagiului de pensionare, îmbunătățirea modului în care perioada concediului de îngrijire a copilului este asimilată stagiului de cotizare, introducerea pensiei minime. „Ocuparea femeilor vârstnice este determinată în mod secundar de puținele oportunități de îngrijire a copiilor cu vârsta de 0-3 ani, astfel, o parte semnificativă a femeilor pensionare sunt nevoite să-și asume roluri de îngrijire și să se retragă de pe piața muncii definitiv”, a notat Alina Andronache.

Potrivit expertei, în cazul inegalităților care afectează bărbații, cauzele se referă la factori structurali legați de segregarea acestora în sectoare cu productivitatea mică și informalitate destul de mare. „Acest fapt determină un grad mai mare de precaritate a muncii cu riscuri sporite ca drepturile de muncă să nu fie respectate și o predilecție foarte mică pentru educație continuă și perfecționare”, explică Alina Andronache.

Alina Andronache spune că există și prevederi discriminatorii chiar în legislație. De exemplu, în Codul Muncii a fost introdus dreptul angajatorului de a concedia sau înceta unilateral contractul individual de muncă pe motiv de deținere de către salariat a statului de pensionar pentru limită de vârstă. Posibilitatea de a concedia angajatul pentru deținerea statului de pensionar pentru limită de vârstă, de la sine, are drept efect  discriminarea acestei categorii de persoane în realizarea dreptului la muncă, în special fiind afectate femeile.

Membrul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Andrei Brighidin, a declarat că, începând cu anul 2017, de atunci când a fost aprobată această prevedere legală, au fost peste 30 de cauze de constatare a discriminării în câmpul muncii pe criteriu de vârstă, dar plângeri au fost cu mult mai multe. În opinia sa, sunt necesare modificări ținând cont de o justificare obiectivă și rezonabilă, potrivită scopului urmărit. „Asemenea prevederi ar putea să existe în condițiile în care, de la caz la caz este luat în considerare dezideratul gestionării optime a forței de muncă și se oferă o justificare foarte clară a acestei măsuri, în condițiile în care un număr impunător de tineri ar sta la coadă pentru a solicita aceste locuri de muncă”, susține Andrei Brighidin.

În opinia experților, pentru a promova ocuparea decentă a vârstnicilor pe piața muncii, autoritățile trebuie să-și asume angajamente ferme, dar ar putea începe prin a elimina prevederi discriminatorii pentru vârstnici și în special pentru femeile vârstnice.

Documentul a fost elaborat în cadrul proiectului „Inițiativa civică pentru promovarea în perioada pandemică a drepturilor persoanelor angajate”, implementat de către CPD, cu susținerea financiară oferită de Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.