Incluziunea politică a romilor este extrem de scăzută, studiu

Incluziunea politică a persoanelor de etnie romă, în perspectiva alegerilor parlamentare din 24 februarie, este extrem de scăzută. Pe listele concurenților electorali, dar și în circumscripții, practic lipsesc candidați de etnie romă. De asemenea, niciun concurent electoral nu abordează direct problemele romilor în platforma electorală. Sunt constatările unui raport de monitorizare realizat în cadrul unui proiect implementat de Fundația Est-Europeană.

Într-o conferință de presă la IPN, autorul studiului, Ion Duminică, a menționat că, din sursele deschise, de pe site-urile concurenților electorali și de pe rețelele de socializare, au fost numărate 15 adunări electorale în comunitățile în care locuiesc etnici romi. Doar în localitatea Chetrosu, raionul Drochia, un concurent electoral a organizat o întâlnire separată cu comunitatea romă, la care a abordat problemele romilor, și aceasta pentru că acolo este singura femeie de etnie romă care este consilier local. Ion Duminică a mai spus că niciun concurent electoral nu a abordat direct în platformele electorale problemele romilor legate de sănătate publică, educație, piața muncii, spațiu locativ.

Potrivit aceluiași studiu, 11 persoane de etnie romă au fost membri ai grupurilor de inițiativă pentru colectarea de semnături în favoarea candidaților, două sunt persoane de încredere ale concurentului electoral și alte două sunt membri ai Consiliilor Electorale de Circumscripție. Cea mai masivă implicare a romilor s-a atestat în satul Parcani din raionul Călărași, unde în calitate de membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare au fost delegate 29 de persoane de etnie romă. Trei etnici romi sunt pe listele concurenților electorali în circumscripția națională și niciun reprezentant al etniei nu candidează în circumscripțiile uninominale.

Ion Duminică a îndemnat partidele politice să fie mai incluzive, iar autoritățile publice centrale să asigure un grad sporit de participare a persoanelor de etnie romă în toate sferele societății. „Incluziunea politică este principalul instrument de integrare a persoanelor de etnie romă. Nu se poate face incluziunea socială fără incluziunea politică”, a menționat expertul. Autorul studiului a amintit că incluziunea politică face parte și din recomandările internaționale din convențiile la care Moldova este parte.

Expertul a recomandat autorităților să ia măsuri de reprezentare a persoanelor de etnie romă în structurile guvernamentale, iar mecanismul de aplicare a acestor măsuri să fie decis împreună cu societatea civilă a romilor, care este reprezentată de Coaliția „Vocea Romilor”.

În 2010, o mișcare social-politică a romilor a participa la alegerile parlamentare și a acumulat 0,5% din voturi.

Studiul a fost realizat în perioada 21 ianuarie-15 februarie 2019.

  • ion duminica despre recomandarea catre statul republicamoldova.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.